** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::12.03.2010


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

12 березень 2010 року

Пошук в новинах   

  
влада


ПОКАЗНИКИ ВИСОКІ. МОГЛИ БУТИ ЩЕ КРАЩИМИ


Як спрацював територіально-господарський комплекс району та виконувалася Програма соціально-економічного та культурного розвитку Сокальщини у 2009 році -з цих важливих питань розпочалося засідання чергової колегії райдержадміністрації, яка відбулася 24 лютого. Доповідала начальник управління економіки Сокальської РДА Наталія Лагода, яка відзначила, що 2009-ий - це рік фінансово-економічної кризи, яка суттєво вплинула на результати роботи територіально-господарського комплексу, як і всієї держави. Через що й економічні показники є дещо нижчі, ніж очікували. Відтак обсяг реалізованої промислової продукції у випускних цінах підприємств (без ПДВ та акцизу) за січень-грудень 2009-го склав 871,6 млн. грн., і з них 66,2% (576,8 млн. грн.) припадає на добувну промисловість, 22,5% (196,3 млн. грн.) на переробну, 11,3% (98,5 млн. грн.) - на виробництво та розподілення електроенергії, газу та води. Її питома вага в загально обласному обсязі реалізації склала 4,4%.


Наталія Лагода відзначила, що торік порівняно з 2008-им випуск промислової продукції по області зменшився на 20%, у тому числі у видобувній промисловості - на 12,6%, переробній - на 22,9%, на підприємствах з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води - на 12%. Ситуація в Сокальському районі виглядає далеко не кращим чином. Так, судячи з обсягів виробництва в натуральному виразі, зменшилося виробництво вугілля на 6,3%, яловичини і телятини - на 32,4%, молока - на 12,4%, кисломолочних продуктів -16,5%, казеїну - 7,6%, борошна - 63,7%, круп - 79,5%, хлібобулочних виробів - 7,6%, постільної білизни - 7,7%, панчішно-шкарпеткових виробів - 81%, дерев`яних вікон та дверей - 80,6%, цегли - 44,9%, кухонних меблів -13,2% та інші. Поряд з цим збільшилося виробництво масла вершкового - на 16,7%, спирту етилового - 0,2%, трикотажних полотен - 29,6%. Позитивним є те, що підприємства постійно працюють над оновленням асортименту продукції. Зокрема, СП «Скомекс» освоїло виробництво 5% кисломолочного сиру, а ДП «Датський текстиль» - трикотажних спортивних костюмів, ТзОВ «Вемо» - три нових види диванів, крісло-ліжко.


2009 рік не був сприятливим і для сільського господарства. Відтак врожай зерна, цукрових буряків та овочів був меншим, ніж торік. На це вплинуло ряд суб`єктивних та об`єктивних причин. Зокрема, різке здешевлення зерна у 2009 році на 500-600 гривень за тонну, подорожчання засобів захисту рослин на 30-40%, відсутність у зв`язку з банківською кризою кредитних ресурсів на весняно-польові роботи (у 2008 р. господарства взяли кредитів на суму 15,5 млн. грн., а у2009 році-1,8 млн. грн.), що призвело до зменшення площі посівів зернових на 1011 га до 2008 року, та зменшення внесення мінеральних добрив під урожай 2009 року. Ці економічні чинники призвели до зменшення виробництва зерна в усіх категоріях господарства району на 6319 тонн до 2008-го. Через низькі ціни на цукросировину, які склалися у 2008 р., зменшилося виробництво цукрових буряків на 42970 тонн проти минулого року. Зменшилося й виробництво тваринницької продукції.


Наталія Лагода також детально проаналізувала показники інших галузей територіально-господарського комплексу району на 2009 рік, зокрема в галузі транспорту і зв`язку, торгівлі, інвестиційної діяльності, будівництва, науки, охорони здоров я, культури, спорту та інше...


Голова райдержадміністрації Ігор Бережницький відзначив, що протягом 2009 року спостерігався ріст обсягу товарного виробництва з 4,1% до 4,4% в загальнообласному обсязі. І зауважив, що завдяки професійній та злагодженій роботі начальників управлінь РДА, керівників підприємств та бізнесу нашого територіального комплексу, які зважено підходили до вирішення виробничих проблем, район не відчув економічної кризи в повній мірі. Однак, якщо проаналізувати показники соціально-економічного розвитку у 2009 р„ то це далеко не ті результати, яких ми могли б досягнути, коли була б збалансована політика уряду та сприятливі умови розвитку для бізнесу. Тож в 2010 р. треба все врахувати.


З другого питання - «Про виконання бюджету Сокальського району за 2009 рік» - доповідала начальник фінансового управління РДА Світлана Ксьонжик, яка зазначила, що до бюджету району за звітний період надійшло 59751,6 тис. грн. податків та зборів, що становить 115,2% уточнених планових призначень на рік. Виконання дохідної частини бюджету за звітний період забезпечили 32 місцеві ради та районний бюджет. Із 18-ти видів податків та платежів, що формують дохідну базу загального фонду місцевих бюджетів, планові показники виконано по 13-ти.


За 2009 рік більше уточнених планових призначень склали надходження податку з доходів фізичних осіб, плати за землю, єдиного податку на підприємницьку діяльність, плата за оренду цілісних майнових комплексів, місцевих податків та зборів, податку на промисел, державного мита, адміністративних штрафів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, штрафних санкцій за порушення законодавства про патентування, плати за державну реєстрацію суб`єктів підприємницької діяльності, плати за лісові ресурси місцевого значення, частини прибутку підприємств, що належать до комунальної власності та податку на прибуток підприємств комунальної власності.


Не забезпечено виконання планових призначень за 2009 рік по платі за користування надрами місцевого значення, фіксованого сільськогосподарського податку, платі за торговий патент, адмінштрафів, інших надходжень. Станом на 1 січня 2010 р. недоїмка по платі за землю склала 1256,4 тис. грн., яка проти минулого року збільшилася на 429,1 тис. грн. Заборгованість по місцевих радах з плати за землю з фізичних осіб склала 6,2 тис. грн. по Сокальській міській раді.


Заборгованість по заробітній платі підприємств району станом на 1 січня 2010 р. становить 5,9 млн. грн., що більше порівняно зі станом на 1 січня 2009 року на 1,4 млн. грн. Це близько 600 тис. грн. податку з доходів фізичних осіб. Найбільшу заборгованість по заробітній платі допущено ВАТ «Червоноградська автобаза» -3,4 млн. грн., ВАТ «Львівська вугільна компанія» -1,9 млн. грн. та інші. Також існує податкова заборгованість (41,9 тис. грн.) по комунальному податку на 1 січня. Порівняно з початком року вона зменшилась на 10,4 тис. грн. В 2009 р. відповідно до Закону України „Про порядок погашення зобов`язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами" ДПІ у Сокапьському районі списало недоїмку по комунальному податку ДП «Львіввугілля» в сумі 7,2 тис. грн. та інші.


Протягом 2009 року по району на утримання бюджетних установ та виконання загальнорайонних програм та заходів проведено видатки в сумі 204003,7 тис. грн., що становить 97,3 відсотки уточнених планових призначень. Станом на 1 січня 2010 р. по бюджетних установах району та місцевих радах допущена кредиторська заборгованість по загальному фонду бюджету в сумі 2715,2 тис. грн., по спеціальному - 1165,9 тис. грн.


Голова райдержадміністрації Ігор Бережницький підкреслив, що декілька років поспіль Сокальський район досягає перевиконання дохідної частини місцевого бюджету. Однак використані ще не всі можливості щодо його наповнення, зокрема - це погашення заборгованості по зарплаті, недоїмки по платежах, перегляду ставок орендної плати та єдиного податку... Він зауважив, що район з кожним роком стає все більше дотаційним. Промисловості та сільському господарству потрібні інвестиції.


Далі присутні заслухали головного спеціаліста загального відділу апарату РДА Наталю Кіселик яка інформувала, що торік в РДА надійшло 293 звернення громадян, що на 26 менше, ніж у 2008-ому. З них 162 були розглянуті райдержадміністрацією, управліннями, відділами та структурними підрозділами, 131 - під час особистого прийому. Зверталися громадяни, в основному, з таких питань: земельний пай -12; майновий - 4; отримання державного акту -17; ремонту доріг - 8; перевезення пасажирів - 4; питання зв`язку - 2; житлові питання - 5; соціальний захист - 57; будівництва - 11 та інші.


Усі заяви, пропозиції та скарги громадян розглянуті, а по окремих вжито й конкретних заходів. У 2009 році до місцевих рад і їх виконавчих органів із заявами, скаргами і пропозиціями звернулося 5387 громадян, у тому числі 4386 - побували на особистих прийомах. 11 з них були колективними, а 17 - розглянуті повторно.


Наталія Кіселик відзначила, що основною причиною зростання кількості звернень громадян є їх соціальна незахищеність, важкий матеріальний стан, проблеми, пов`язані з оплатою за комунальні послуги. Тому в переважній більшості авторами заяв є пенсіонери, малозабезпечені громадяни, інваліди, учасники війни та бойових дій.


Про стан виконання розпоряджень і доручень голови облдержадміністрації та голови райдержадміністрації у структурних підрозділах райдержадміністрації за 2009 рік інформувала присутніх завідувач сектора контролю апарату Сокальської РДА Галина Васьків. Вона розповіла, що протягом 2009 р. на контроль було взято 692 документи, в тому числі 83 розпорядження голови облдержадміністрації, 115 доручень голови облдержадміністрації та заступників голови облдержадміністрації, 2 рішення колегії ОДА, 49 розпоряджень голови РДА, 23 доручення голови та заступників голови РДА, 420 листів з управлінь та відділів ОДА. Доповідач проілюструвала сказане таблицями, де можна було наочно побачити як виконуються розпорядження та доручення голови облдержадміністрації та голови райдержадміністрації структурними підрозділами РДА. З метою підвищення ефективності контролю та рівня виконавської дисципліни щотижнево складається перелік контрольованих документів, надаються повідомлення виконавцям про закінчення термінів виконання скерованих їм контрольних документів. Члени колегії з кожного з питань прийняли відповідне рішення.



Любов ПУЗИЧ.
12 березня 2010 року



Газета
"Голос з-над Бугу"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
12:07, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567