** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::11.06.2010


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

11 червень 2010 року

Пошук в новинах   

  
суспільство

Не все може сільський голова


Нині люди хочуть жити комфортно не тільки в місті, айв селі. Що для цього робиться у Волсвині нашому кореспонденту розповів місцевий голова Іван СИРОЇД.


 


- Роботу місцевої влади оцінюють по тому, що вона зробила для покращення життя людей. То що Ви зробили за час свого головування?


■ Воловин розташований в дванадцяти кілометрах від Червонограда, в промисловій зоні. Це одне з найбільших сіл району. Маємо 592 двори, це близько 2 тисяч населення. Село перспективне. Тож коли мене обрали сільським головою, найперше почав займатися соціальними питаннями. Що потрібно людям для нормального життя? Будинок, газ, водопровід... Цим і займався. Люди хочуть будуватися, будь ласка. Ось і зараз під забудову виділили 18 земельних ділянок. Крім того, викупили ділянки, де були старі покинуті хати. В основному бізнесмени з Червонограда, які мають гроші. Але бажаючих побудуватися набагато більше - зараз маємо 35 заяв. Тож ведемо перемовини про виділення земельних ділянок під забудову із земель запасу (16 га). Але маємо перешкоди, бо в нас меліоровані землі і згідно із законодавством про меліорацію, а воно не змінювалося ще з радянських часів - будівництво на цих землях заборонено. Інших земель під будівництво в нас нема. Тож будемо думати як вирішити це питання.


Село постійно підтоплювало, тому викопали меліоративний канал протяжністю 7 км, і тепер люди не бояться підтоплень. Ці роботи зро блені за бюджетні кошти. "Виходити" їх по різних інстанціях було дуже важко. Гроші нам виділили ще за часів прем`єрства Януковича.


Коли я став головою, село було газифіковано лише на третину, але цю третину державна комісія не прийняла, тож в будь-який час газ могли перекрити. Тож взявся за цю справу. Спочатку зробили підвід до ГРП протяжністю 1,3 км. Потім роз робили технічні умови, проектну до кументацію на вулиці Польова, С. Бандери, Перегорди (3,4 км) і здали в експлуатацію газопровід. Всі будинки там газифіковано. Потім розробили проект на газифікацію вулиць Перегорди центральної, Яструбецької (2 км), Молодіжної, Шахтарської. Тепер все село гази фіковано офіційно, тобто документи підписала державна комісія. Гази фікували ми і Городище (1,7 км). З труднощами, але передали газопро від на баланс Червоноградського УЕГГ. Там же провели воду і пере дали на баланс водоканалу м. Червоноград.


Як і всюди, у нас є проблема з дорогами. Навіть у Волсвині її не було - по коліно болото, ями, по яких доводилось їздити. Тож зробили, без бюджетних коштів, дороги по вулицях Перегорди, Польовій, С. Бан дери (2 км); насипали породою дорогу і на вул. Зеленій та навколо цвинтаря. В цьому нам допомогли спонсори. При передачі адмінбудинку ПАФ "Волсвинська" виробили державний акт на право власності на землю і тепер тут розташована сільрада. Дах будинку перекрили оцинкованою бляхою; провели трифазну електролінію. Перекрили й приміщення колишньої сільради - зробили шатровий дах. Там нині розташоване відділення поштового зв`язку. Сільраду газифікували. Зараз проводимо газифікацію медпункту, і до зими там також буде тепло. Не забули і про дітей: зробили опалення в дитсадку, на завершенні його газифікація. Вже погоджено розташування свердловини у Волсвині. Зараз складаємо кошторис на її виготовлення і незабаром діти в дитсадку питимуть якісну воду.


-    Де берете на все гроші?


-    Бюджет нашої сільради, наприклад, на цей рік склав 360 тисяч гривень, що не перевищує минулорічний. До речі, наша сільрада одна з небагатьох в районі, яка щомісяця виконує його. Зрозуміло, що грошей мало, на все не вистачає, тож шукаємо спонсорів, домовляємося з ними. Зараз розробляємо проектно-технічну документацію на будівництво доріг з асфальтовим покриттям протяжністю 2 кілометри. Доведеться просити фінансової допомоги в районі і області.


Бюджет бідний, на все не виста чає, канцтовари і ті купуємо за власні гроші, тому цінуємо наших спонсорів, які допомагають громаді. Перший серед них - директор шахти "Надія" Микола Григорович Криштопа. Це людина, яка завжди, якщо має можливість, допомагає нам. Саме завдяки йому ми отримали кошти на виготовлення документації на дорогу, поміняли у дитсадку вікна, двері, відремонтували кладку через Західний Буг тощо. Цей директор справді заслуговує на велику подяку від усієї громади.


-    Але в селі скільки не працюй, а кінця роботи не видно...


-    Задумів є чимало. Хочемо провести лінію високої напруги. Село велике, люди мають багато різних електроприладів і часто виникали проблеми зі світлом. Проектна документація коштує 80 тисяч гривень. Будемо їх шукати. 31 червня почала ходити маршрутка Червоноград -  Перегорди, сім рейсів в день. Тепер селяни зможуть вчасно добиратися на роботу, в різні організації тощо.


Десять років тому закрили шахту №5 "Великомостівська", яка була у нашому селі. Склали кошторис на ліквідаційні роботи вартістю 86 млн. гривень. Разом з іншими передбачалось провести ряд робіт, зокрема, по меліорації, газифікації, водопостачанні, телефонізації села. Але і донині нічого не зробили. Хоч би проклали дорогу від колишнього присілка Аварійне до Соснівки. 4,8 км цієї дороги поставили на баланс у Службу автомобільних доріг у Львівській області. А 7,2 км "висять" в повітрі і скільки не звертався в усі міністерства, присилають лише відписки. Міністри змінюють один одного, а дороги поремонтувати нема кому. Ще одна проблема -аварійний міст довжиною 125 м. Він рахується за ДП "Львіввугілля". Десять років руйнується, а керівники вищезгаданого підприємства наче не бачать цього. Іншим не передають і самі нічого не роблять. Як кажуть в народі, і сам не гам, і нікому не дам.


Не все може вирішити сільський голова. Тільки спільними зусиллями депутатів, громади села, районної влади можна виконати все намічене, і створити селянам добрі умови для


життя.


 


11 червня 2010 р.       Валентина БЛУДОВА.




Газета
"Голос з-над Бугу"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
13:12, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567