** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::06.07.2010


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

6 липень 2010 року

Пошук в новинах   

  
культура

Чари купальської ночі



Сьогодні ніч буде особливою. Сьогодні, з 6 на 7 липня - купальська ніч. Це - ваша ніч, парубки і дівчата, це - ніч закоханих. Купальське вогнище, плетіння віночків, цвіт папороті, втоплена чи спалена Морена, активізація демонічних сил... Ох, ця ж велич купаль¬ської ночі!


До купальської ночі готувалися заздалегідь, обирали місце для проведення обрядодійств. Це мало бути злиття трьох ландшафтів: берег водоймища, розлогий луг і ліс. Спочатку хлопці заготовляли хмиз для купальського багаття, зносили старі дерев`яні речі, по¬ламані колеса від воза. Одне з них, підпаливши, скочували з пагорба у водойму. Вважалося, чим вище багаття — тим вдаліша купальська ніч. Збиралися на дійство, коли вже сутеніло і коли впоралися з домашнім господарством.


Дівчата співали купальські пісні, хлопці розпалювали багаття, а потім долучалися своїм співом до дівчат, водили хороводи. Коли багаття меншало, закохані пари, взявшись за руки, скакали через нього. Вважалося, що вогонь очищає душу. Тут ми можемо провести аналогію з часами ямно-катакомбної культури (ІУ-ІІ тис. до н. є.). Тоді наші далекі пращури використовували у поховальних обрядах кремацію (спалювання) тіла покійного, аби допомогти душі очиститися від тіла через вогонь.


У ніч на Івана Купала «очищали» й дітей. Скинувши з них свитинки, проганяли через кущики кропиви. Звичайно, стрибати дітям через вогонь було б небезпечно. Тож ви так не експериментуйте з дітьми.


Також виготовляли солом`яне опудало Морени (уособлення зла, темряви, демонічних сил, повного антипода Івана Купала). Це опудало спалювали на вогнищі, або пускали по ріці. Через обрядові пісні і танці справляли весілля Івана Купала - бога літнього сонця і Лади - богині кохання та ранішньої зорі.


Чаруючим дійством видавалося плетіння дівчатами віночків. Вони їх пускали річкою. А парубки ставали далеко внизу за течією і ловили ці віночки. Чий віночок спіймає - та буде нареченою. І старші, і молоді топтали босоніж ряст ,щоб бути здоровими. Відтак - приповідали: Топчу, топчу ряст, ряст, Бог здоров`я дасть, дасть... Люди старшого віку також збиралися у купальську ніч. Правда, трималися дещо осторонь від молоді, спостерігали за її дійствами, підспівували і згадували літа молодії.


У купальську ніч знахарі збирали лікарські трави. Вважалося, що саме тоді вони набувають найбільшої цілющості. Ними навіть можна приворожити. А що ж то за купальська ніч без цвіту папороті? Папороть, згідно з повір`ями, цвіте лише раз у рік, і саме в ніч на Купала. Причому розкривається її чарівна осяйна квітка на єдину мить. Це стається рівно опівночі; вона тріскоче й займається водночас блакитним полум`ям. Хто зірве квітку папороті - то знатиме мову дерев, птахів і звірів, стане ясновидцем. Шукали папороть у лісі. Хоча ходити у ліс було небезпечно. Бо в цю пору бешкетують відьми, упирі, інші нечестиві. Та й гадюки не сплять, а чатують на людей, аби вжалити.


Не веліли купатися парубкам. Русалки могли залоскотати і втопити. На ранок, коли вже світало, молодь брала пригоршнями попіл з купальського вогнища і вдома розсипала його по грядках, щоб добре родило.


Після бурхливої купальської ночі, тільки в церквах задзвонили дзвони, парубки і дівчата збиралися у храмі і ревно молилися Івану Хрестителю. Адже не забували, що Івана Купала - це, передусім, за церковним календарем, Різдво Івана Хрестителя.


З Купалом пов`язано багато народних прикмет:


 У купальську ніч багато зір на небі - на грибну осінь.


-    Туман вранці на Купала -підуть білі гриби.



-    Дощ на Купала – жнива можуть бути мокрими.


-    Глухий грім у купальську ніч - на дрібний дощ; гучний грім віщує грозу.


-    Сильна роса вночі - на погожу днину.


Отож, стежте за прикметами. Кажуть, що в купальську ніч все збувається.



6 липня 2010 р.        Тарас Лехман




Газета
"Голос з-над Бугу"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
12:27, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567