** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::30.07.2010


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

30 липень 2010 року

Пошук в новинах   

  
економіка

Сільське господарство


Є РІПАК, Є Й МЕД...



Здається, ще зовсім недавно жовтогарячі килими ріпаку радували наш зір, а вже поле опустіло. Цьогоріч трудівники ПАФ "Білий Стік" почали збирати ріпак на три дні раніше, ніж в минулому році, оскільки природа погодою не потішила: були тривалі дощі, грози, град.


Тому місцями ріпак дещо виліг і відкладати було нікуди. На щастя, це не завадило зібрати високий врожай.


"Збитки - незначні. У порівнянні з минулим роком врожайність майже не знизилась",- запевнила Мирослава Костюк, економіст господарства. - Намолот з гектара складає 27 центнерів. Загалом в комору відправили 919 тонн ріпаку".


У ПАФ "Білий Стік" вирощуванню ріпаку приділяють велику увагу. Оскільки ця культура - унікальна за багатьма параметрами. В агрофірмі ріпак використовують як "зелене добриво", адже ця рослина має здатність оздоровлювати грунт, збагачувати його азотом, калійними та фосфатними елементами. За допомогою ріпакових посівів відновлюють розорані землі, адже після цього збільшується врожайність багатьох інших культур. Ріпак також має і медоносні якості - з одного гектара посівів бджоли збирають до 90 кілограмів меду. "Білий Стік" має пасіку і багаті збори меду підтверджують цей факт.


Попри все це, ріпак вирощують переважно як олійну культуру, адже при переробці вихід олії з його насіння на 20 відсотків більший, ніж з насіння соняшника. Ріпакову олію використовують для приготування їжі, виробництва маргарину. Олію з ріпаку застосовують для виробництва мила і зубної пасти, а також у металургійній, шкіряній та текстильній промисловості. Однак особливу популярність олія набула останнім часом як сировина для виробництва біологічного дизельного палива.


ПАФ "Білий Стік" повною мірою використовує усі переваги ріпаку, тому не дивно, що це приносить господарству чималі прибутки. Якщо врахувати високу рентабельність вирощування цієї культури - гектар посіву ріпаку, за умови чіткої технологічної дисципліни, може принести 900-1400 грн. доходу, то це, погодьтеся, значні кошти для господарства.


Тож не варто сумніватися, що ріпак в Україні може стати високоприбутковою сільськогосподарською культурою.



30 липня 2010 р.                                                    Оксана ВОЗНЯК. с. Волиця.



Газета
"Голос з-над Бугу"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
14:44, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567