** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::31.05.2005


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

31 травень 2005 року

Пошук в новинах   

  
погляди

Екологічний досвід Сокальщини.


Голові РО партії "Батьківщина",


Громадським організаціям району.



Сокальський район, що „відкриває” Львівщину з півночі – унікальний. З одного боку, тут розміщена вся гірничо - добувна галузь області, діяльність, яка сконцентрувала велику кількість мешканців (біля 200 тис.), з іншого – протікає прекрасний Західний Буг, ріка що перетинає кордони. У такій ситуації приоритетною політикою Сокальської районної ради є екологічна.



Життєдіяльність людини, нажаль, не минає безслідно і нешкідливо для природи. Вона особливо наглядно простежується через масове забруднення довкілля твердими побутовими відходами. На нашу думку сьогодні екологічна ситуація в районі характеризується проблемами, які породжені десятками років тому, через відсутність системи поводження з твердими побутовими відходами.



Сокальська районна рада, маючи на меті вплинути на вирішення цієї проблеми підготовила проект „напрацювання системи організованого збору та утилізації твердих побутових відходів”.



Через нелегкий конкурс здобула на це грантові (не бюджетні) кошти від світових фондів. (доречі такі конкурси оголошені для всіх, не тільки для органів місцевого самоврядування, а й для виконавчої влади, громадських організацій, об’єднань та неурядових структур). Потрібно тільки належним чином підготувати конкретні проекти і відправити на конкурс.



У відповідності до умов конкурсу, проект реалізовувався у 2004р. і закінчився, згідно плану заходів, 30 листопада 2004р.



Реалізація проекту здійснювалася спільними зусиллями всіх місцевих рад району та у співпраці з Грубешівською повітовою радою Польщі, яка була координатором проекту від країн Європейського Союзу. Ефект від цього проекту очевидний, особливо у містах нашого району, які мають можливість зараз не тільки скористатися заходами проекту, а і зробити значний крок у вирішенні цієї проблеми на місцях.



Ми отримали схвалення та підтримку заходів проекту від мешканців нашого району і міста Червонограда, наших сусідів з Жовкни і Радехова, з сусідньої Волині. За досвідом з цього питання у нас були делегації з Буського і Старосамбірського районів, міста Самбора, та з офіційним листом до нас звернулась Бердичівська міська рада Житомирської області.



У заходах проекту приймали участь і управління екології обласної державної адміністрації та керівництво президії Львівської обласної організації товариства „Зелений світ”.



Всі матеріали з цього приводу, як і проведення заходів висвітлювалось в районних засобах масової інформації та двічі по обласному телебаченню в Сокальських новинах.



Із великим запізненням аж у травні 2005 року відреагувала на цей проект і РО „Батьківщина” розповсюджуючи свого листа під назвою „Починали – веселились, а скінчили – зажурились”.



Творці листа не погоджуються із заходами, що використовувались згідно з умовами проекту. Так голова організації Тадей Маркович пише:”...почали з того, що на всякого роду семінари, фуршети, круглі столи, публікації і інше, на наш погляд, не обов’язкові дрібниці, витрачено біля 45 тис. Євро, тобто третину виділених коштів. ... А чи було все таки щось витрачено на реальну справу, тобто в першу чергу на зміцнення матеріально технічної бази для прибирання сміття, що для нас є першочерговою проблемою?...”



Звичайно, якби Тадей Маркович мав хоч найменшу уяву, що таке програма ТАСIS, в рамках якої фінансувався проект, або про вимоги щодо використання коштів, то сумніви в нього з приводу проведених заходів ніколи не виникали б, бо саме заходи і їх фінансування встановлюються не тим хто просить кошти (в даному випадку районною радою), а програмою того хто їх виділяє тобто грантодавцем.



Ніхто не має права використовувати кошти гранту на свій розсуд, бо це тягне за собою не тільки порушення умов контракту між грантодавцем і грантоотримувачем , а й відповідальність перед Європейською комісією по боротьбі з шахрайством, Європейським судом аудиторів, а кошти підлягають до повернення у повному обсязі з нарахуванням пені, що застосовується Європейським банком.



До речі, по закінченню реалізації проекту була проведена аудиторська перевірка Міжнародним аудитором, затвердженим Європейською комісією.



Зауважень щодо заходів проекту і використання коштів до районної ради не було.



Радимо РО партії «Батьківщина» , а особливо її керівнику Тадею Марковичу підготувати проект на конкурс по програмі ТАCIS і в ньому передбачити реалізацію тих заходів, які на його думку найактуальніші, отже він має для цього такі самі можливості як і районна рада чи її голова, а ми з радістю це підтримаємо і всіляко допомагатимемо у реалізації.



Далі у своєму листі Тадей Маркович запитуючи дає собі відповідь. «..виявляється, допомога ЄС була розрахована всього на один рік, щоб дати поштовх до дальшої роботи…».



Саме так! Адже проблема поводження з побутовими відходами триває усе життя. Країни, що мають досвід у вирішенні таких проблем фінансують пропаганду свого досвіду для впровадження його у інших країнах. А тому реалізація нашого проекту в майбутньому – це проблема наша, місцева: спільна як влади, громадськості так і комунальних служб. А для її вирішення необхідні свої, місцеві кошти, яких нажаль не вистачає.



Закінчує свій лист Тадей Маркович словами: .. добре було б, якби цим питанням також зацікавились новопризначені керівники Сокальської РДА. І тут ми розділяємо з ним пропозицію але разом з тим і хочемо сказати, що районна державна адміністрація не стоїть осторонь цієї проблеми, а навпаки напрацьовує можливості технічного забезпечення вирішення цієї проблеми оскільки вона, згідно з правилами, не може бути фінансована через грантові кошти.



Районна рада має надію, що не тільки РО партії «Батьківщина», а і інші громадські та владні інституції району, які турбуються про соціально-економічний і культурний розвиток району підготують на міжнародний конкурс відповідно свої проекти і здобудуть грантові кошти. Цього ми щиро бажаємо всім бо користь від цього матимуть мешканці нашого району та районний бюджет, що отримує з цих коштів більше 30%.



Сокальська районна рада


Сокальська Районна рада
Сокальська Районна рада

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
11:20, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567