** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::26.03.2006


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

26 березень 2006 року

Пошук в новинах   

  
здоров'я

На місці водосховища - осередок пташиного грипу

 

На Сокальському водосховищі назріває екологічна катастрофа. Це сталося після того, як 19 лютого, за вказівкою голови Сокальської райдержадміністрації Олега Солодяка, на ньому відкрили шлюзи й спустили воду.

Внаслідок цього загинула велика кількість розчавленої льодом риби. А в Сокальському водосховищі, як стверджує Володимир Лєснік, асистент кафедри зоології Львівського національного університету ім. Івана Франка, було 25 видів риби, п`ять із них рідкісні, два, ймовірно, занесуть до Червоної книги. Крім того, разом із Добротвірським водосховищем, яке неподалік, воно становило єдиний екологічний коридор.

За словами Тимура Бедернічека, президента Служби охорони природи, численні листи, в яких вони намагалися привернути до цієї проблеми увагу керівництва області та які відправили на особисту електронну скриньку голови Львівської облдержадміністрації Петра Олійника, залишилися без відповіді. Тому минулої п`ятниці Служба охорони природи провела "круглий стіл" за участю різних фахівців, під час якого обговорили ситуацію, що склалася на Сокольському водосховищі.

Одні стверджували, що водосховище потребує порятунку, а інші - що воно нікому не потрібне, оскільки є екологічно й економічно нерентабельним. Проте всі присутні зійшлися на думці, що спускати воду на Сокальському водосховищі не можна. Для цього обов`язково має бути наукове обґрунтування фахівців, а не просто вказівка високопоставленої особи. Адже для відкриття шлюзів у водосховищі має бути відповідний час і пора року. Тепер, коли розтане лід, і риба, що загинула, почне розкладатися - забруднюватиметься водойма. Олег Когут, заступник головного санітарного лікаря Львівської області, звернув увагу на те, що біохімічні зміни, які відбулися в рибі, що загинула внаслідок спуску води і яку браконьєри видовбували з льоду, при її споживанні можуть спричинити захворюваність серед населення.

Окрім того, ситуація, що склалася на Сокольському водосховищі, може спровокувати виникнення там осередку пташиного грипу. Адже, як стверджує Наталія Дзюбенко, кандидат біологічних наук, посилаючись на дані аналітичної записки, що розробив інститут зоології НАН України, на водосховищі до його спуску гніздилося 15 видів водоплавних птахів. Після спуску утвориться велика система маленьких боліт і просто зволожених територій, які створять умови для перебування впродовж усього літа понад 60 видам птахів. Насамперед це будуть носії вірусу пташиного грипу, а саме сивкоподібні, лелекоподібні та гусеподібні та негніздова частина популяції куликів. "Зважаючи на те, що північ Львівської об¬ласті потрапляє в зону високого ризику пташиного грипу, ймовірність виникнення ендемічного осередку пташиного грипу в районі Сокачьського водосховища є дуже високою, і випуск свійських птахів на природні водойми є абсолютно неприпустимими", - зазначила пані Дзюбенко

Леся Олендій


Львівська газета №50(857) 20.03.2006

Газета
"Голос з-над Бугу"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
11:20, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567