** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::06.09.2011


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

6 вересень 2011 року

Пошук в новинах   

  
культура

  •    "Шановні духовні отці, голови місцевих рад хочу подякувати Вам за можливість прийняти участь у цьому семінарі. Ми разом повинні зробити все , аби зберегти ті пам"ятки, які лишили нам наші нащадки та предки. Бо дорога до сільської церкви витоптана нашими батьками та ікони перед якими просили здоров"я для нас наші батьки, є дуже цінні для кожної громади де знаходяться церкви та архітектурні пам"ятки. Ми проводили огляд тих місць де згоріли церкви, і було страшно дивитися, коли плакали старші жінки на згарищах, бо вони розуміли, що не має духовного місця де зможуть одружити, похрести дітей чи відправити в останню путь своїх рідних  - це насправді страшно.
    Тому шановні духовні отці бажаю Вам мудрості зробити все для того, щоб зберегти найцінніше – це церкву для громади" – повідомила Ганна Костюк".
  •    Учасниками були священники, представники Сокальського райвідділу міністрества надзвичайних ситуацій, голови місцевих рад, керівництво району, Сокальська агенція регіонального розвитку та спеціалісти зі Львова, які займаються питаннями охорони і збереження історико-культурної спадщини. Основними причинами проведення такого заходу були дві надзвичайні ситуації, які виникли з початку цього року на наших теренах і які знищили дві церкви в селах Залижня та Стремінь. Загалом, на Львівщині у 2011 році вже згоріло три церкви, з них дві – в Сокальському районі. Про причини виникнення пожеж в даних храмах розповів під час семінару старший інспектор сектору з няглядово-профілактичної діяльності Сокальського райвідділу МНС у Львівській області Роман Винниченко.
    В рамках проведення семінару львівські експерти  Шейка О – голова комісії  з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації ЛОР, депутат Львівської обласної ради;  Оксана Бойко доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів львівської політехніки, провідний спеціаліст «Укрзахідпроектреставрації».
  •    Андрій Салюк - голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам`яток історії та культури, у Львові та Львівській області;
    Андрій Левик - представник управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА;
    та представники влади Сокальського району, заступник голови Сокальської районної ради Володимир Чуб, та депутат Львівської обласної ради Ганна Костюк побували на місці згарища церкви в селі Стремінь.
  •   Організатори семніару, сокальська агенція регіонального розвитку, комісія з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів місової інформації Львівської обласної ради запросили на захід спеціалістів – практиків з охорони культурної спадщини. Обласні фахівці під час доповідей наголошували, що наші дерев’яні українські храми є унікальні. Вони не мають аналогів в світі, тому нашим спільним завданням є зберження таких церков, їх старовиного духу, форми. Багато пам’яток руйнуються під впливом природних чинників, але на жаль – багато гине і через людське недбальство або необізнаність.  Покриття дерев’яної споруди пластиком, металевою бляхою чи цементом – це спричиняє руйнацію дерева. Доволі часто рідкісні старовинні розписи покривають фарбою, які з часом теж знищуються. Окрім цього, досить часто проведені навіть незначні реконструкції призводять до втрати старовинного духу храмів – наголосила  доцент кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів львівської політехніки, провідний спеціаліст «Укрзахідпроектреставрації» Оксана Бойко.
              Інший спеціаліст, голова львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури у Львові та Львівській області Андрій Салюк наголосив, що збереження дерев’яних церков повинно проходити під гаслом: «Не нашкодити». Це говорить про те, що при проведення реконструкції храмів, необхідно розрізняти дві речі: старі та старовинні. Перше – це те, що потребує заміни чи ремонту, інше – те, що містить у собі дух наших предків, свідчення їх майстерності та геніальності, тому і потребує збереження у своїй первинній формі. Серед основних причин руйнування церков Андрій Салюк  назвав  4 . Це вода, вогонь, біологічні шкідники та людина. Сокальщина є багата на різні пам’ятки. Зокрема, за даними представника управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Андрія Левика, на обліку є 24 пам’ятки історії, 10 пам’яток архітектури, 31 – пам’ятка археології та 63 пам’ятки архітектури. Окрім того міста Сокаль, Белз, Великі Мости та Угнів включені до переліку історичних міст України. Проте, ще багато є пам’яток, які не обліковані, на яких немає необхідних документів, тому це є першочерговим завданням громади, священника, органів місцевого самоврядування. Питання збереження дерев’яних церков є і на контролі в Сокальської районій раді. При підтримці депутатів районної ради цього року вперше на сесії була прийнята відповідна програма. Далі розповідає начальник відділу регіонального розвитку , містобудування та архітектури СРДА Мирослава Баралус.
  •     Під час семінару виступали священники Сокальського району. Вони порушували питання стосовно роботи Сокальських еменесників та райвідділу міліції. Як повідомив отець Володимир Юськів, на ліквідацію пожежі в селі Стремінь приїхало багато машин, але не всі із водою. Тому можливо, що це стало однією з причин, яерез яку не вдалося врятувати будівлю. Що ж стосується збереження храмів, проведення ремонтних робіт, досить часто громада на свій розсуд вирішує, що їм робити, не дослухаючись до думки священнослужителів.

              Організаторами наукового семінару виступили комісія з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Львівської обласної ради, Сокальська агенція регіонального розвитку, її керівник, депутат Львівської обласної ради Ганна Костюк.


    Ганна Бродюк
    кореспондент ТРК "Сокаль"

    Ганна Костюк
    Сокальська АРР

    якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
    напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

    RAM counter
    додому
    написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
    Всі права застережено 2005
    07:33, 29 березня 2024 року
    При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
    Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
    +380686916567