** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::11.06.2015


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

11 червень 2015 року

Пошук в новинах   

  
влада

Олег Мусій: «Світ має знати правду про Україну»

Народний депутат України (Сокальський виборчий округ) Олег Мусій недавно у громадській приймальні провів прийом виборців, а опісля поспілкувався зі журналістами газети "Голос з-над Бугу".

- З якими питаннями до Вас звертаються виборці?

- Найперше дякую своїм помічникам за гарну організацію роботи громадських приймалень, які є у Сокалі, Червонограді та Добротворі. Тричі на тиждень люди можуть звернутись до юристів громадських приймалень, отримати юридичну, методичну консультації чи залишити звернення до мене. Протягом тижня опрацьовую їх і звертаюся до відповідних органів із запитами.

Депутати один тиждень на місяць працюють на окрузі, і в цей час я особисто проводжу прийоми громадян в Сокалі, Червонограді, Добротворі, Кам`янці-Бузькій. Також зустрічаюсь з керівниками державних установ, підприємцями, щоб налагодити співпрацю на місці.

В основному, люди звертаються з особистими, побутовими питаннями, які не вирішувалися протягом багатьох років. Є багато звернень щодо невиконання рішень судів, чимало мешканців просять виділити допомогу на лікування. Було звернення щодо залучення інвестора у наш регіон, а також чимало шахтарських проблем. Приходили на прийом і декілька депутатів, які запитували про моє бачення щодо територіально-адміністративної реформи. Той, хто ініціює такі реформи, насамперед, мав би пояснити людям, яку вигоду вони отримають від такого об`єднання. А от таке насильне зганяння людей в об`єднані територіальні громади є неприпустимим. І, на превеликий жаль, в цьому беруть участь державні органи влади.

Я буду негайно ініціювати зустріч з головою Верховної Ради України, який є ідеологом цього об`єднання, і доповім йому, що на місцях твориться неподобство. А щодо виділення допомоги на лікування...

- Депутати Верховної Ради України не мають жодного фонду для виділення коштів на лікування. Я намагаюсь сприяти людям, які просять допомогти, рекомендую їм благодійні організації, пишу листи в медичні заклади, щоб їх лікували безкоштовно, але в наш час з цим дуже складно. Стараюсь скерувати на консультацію до своїх друзів, колег, за яку не треба буде платити грошей. Фонд для виділення коштів для лікування мають депутати обласної ради, хоча вони теж не великі.

- Яка ситуація у вугільній галузі Прибузького краю?

- Нещодавно завершився конкурс на посаду генерального директора ДП "Львіввугілля" і вже є новий очільник підприємства. Досвід має, уже був генеральним директором, я з ним розмовляв про розвиток регіону, про те, як далі буде побудована робота. Станом на сьогодні (25 травня авт.), заборгованості по виплаті заробітної плати немає. За травень заборгованість виникне уже з 1 червня. Моя жорстка позиція і позиція нашого міжфракційного об`єднання "Захистимо вугільну галузь" дала хороші результати ми знайшли спільну мову з Міністерством і тепер разом працюватимемо, аби витягнути вугільну галузь з боргів. Ми також спільно працювали над програмою розвитку галузі аби виділити кошти, але тут наштовхнулись на великий саботаж керівника Уряду Арсенія Яценюка. Він протягом двох тижнів, незважаючи на те, що багато народних депутатів, Міністерство, керівники вугільних підприємств підписались під програмою, не тільки не знайшов можливості зустрітися з нами, але й не розглянув її. Але після тижня роботи на окрузі, коли поїду на роботу в Київ, знову з колегами підемо до Яценюка і будемо переконувати розглянути і підписати цю програму. Адже знову почнуться протести, страйки.

Також не прислухались до нашої вимоги звільнити Міністра палива та енергетики, думаю щодо посад йде велика кулуарна гра. Без рекомендації профільного Комітету не можемо виносити проект рішення на розгляд Верховної Ради і просувати далі. Хоча проект постанови про звільнення, який підписали 25 народних депутатів, зіграв позитивну роль. Ще два місяці тому Володимир Демчишин не хотів спілкуватись з депутатами, а зараз він веде себе зовсім поіншому, досить коректно, навіть спільно з нами розробляв згадану програму і поставив під нею свій підпис.

Щодо Центральної збагачувальної фабрики. Там є заборгованість по заробітній платі, але ця фабрика, на жаль, у приватній власності… Це зайвий доказ того, що не все те, що хочуть віддати на приватизацію, як наприклад, зараз шахти, потім матиме ефективного власника, інвестора і буде розвиватися. Приклад неефективного керівництва збагачувальна фабрика. Добре, що хоч зараз підприємство працює і збагачує вугілля, та є його збут забирає Добротвірська та Бурштинська електростанції.

- Верховна Рада прийняла пакет законів про декомунізацію, їх уже підписав Президент Петро Порошенко. За вашими словами, пане Олеже, український парламент позбувся "совєтскої" минувшини "каменюки, яка тягла історичну пам"ять на дно". Але теперішні опозиціонери кажуть, що це може призвести до "розколу українського суспільства". Яка ваша думка?

- Я палкий прихильник декомунізації і очищення свідомості українського народу від оцієї неправди, яку нам намагалися протягом сімдесяти років нав`язувати. Треба щоб комуна  та, яка знищила українську інтелігенцію, яка знищила українську історію, наші пам`ятники Героям, пішла в небуття. Ще одним логічним кроком було би прийняття законів про заборону комуністичної ідеології і комуністичної партії України. Країна скидає кайдани і за це велика подяка борцям, які воювали і воюють за волю і незалежність України  Січовим стрільцям, воїнам УПА, шістдесятникам, нашим сучасникам.

- У зв`язку з підвищенням тарифів на газ, електрику, багато людей оформляють субсидії. Чи не краще було б замість них підвищити пенсії та зарплати?

- Людям потрібно подавати документи, але я неодноразово відкрито говорив і ще раз наголошую: це чергова афера від Уряду Яценюка. Зараз бачимо величезні черги, нерозуміння людей як заповнювати документи на ті субсидії. Крім того, людей заставляють насильно підписувати згоду про те, що вони згідні оплачувати подвійний штраф  це взагалі неприпустиме, бо якщо людина навіть несвідомо помилилася, потім з неї будуть судові органи здирати штрафи. І, взагалі, теперішня ситуація в Уряді є неприйнятною для мене, як для народного депутата. Уряд однозначно повинен піти у відставку і на зміну їм повинен прийти Уряд, який буде дбати про український народ, а не про кошти міжнародних валютних фондів. У нас зараз прем`єр-міністр, який веде антиукраїнську пропаганду, і з безвізовим режимом, і з війною. Проблеми виникають через те, що Яценюк не вчасно виділяє кошти. На Яворівському полігоні не одягнені солдати, то хочеться запитати Арсенія Петровича: що, знову вкрали 90 мільярдів? Раніше Азаров вкрав 50 мільярдів, а де поділись тепер кошти? Зараз держава тримається на волонтерах. І спеціально не індексують зарплати, не підвищують пенсії, щоб і у волонтерів закінчилися гроші.

- Волонтери допомагають багато, і то видно й з наших публікацій: мешканці Сокальщини допомагають війську, а от дехто лякає продовженням війни, називаючи ще й дати.

- Щодня чуємо від Президента і прем`єра, що знову буде війна, давайте ми згуртуємося. Насправді, добре що Європа жорстко відреагувала на корупцію в Україні. Умовою призначення правої руки Яценюка міністра Авакова, була відставка Чеботаря. Ми, депутати, коли його призначали, вимагали відставки цієї людини, яка замішана у різних корупційних схемах та причетна до розгону Майдану. Тоді Аваков розказував, що Чеботар у його команді, і він несе відповідальність за його дії. От тепер хочеться запитати: де відповідальність Авакова, де відповідальність Яценюка? Чому вони після такого ганебного скандалу не пішли у відставку? Майдан ще не закінчився. Думаю, що теперішня війна вигідна чиновникам, щоб не прийшли з війни добровольці і не змели їх із комфортних чиновницьких крісел.

- Щодо волонтерів. Сьогодні їх є багато, на них тримається армія, але разом з тим не менше і псевдо-волонтерів. Люди мають певні побоювання, бо не всі кошти доходять на фронт. Тому повинен бути чіткий звіт: чи то в пресі, чи то в соцмережах, аби люди бачили, що допомога потрапляє на фронт.

- Ви увійшли до міжфракційного об`єднання "Світове українство". Яка його мета?

- До складу міжфракційцного об`єднання "Світове українство" увійшли якраз такі небайдужі люди, які спробують допомогти і пояснити міжнародним організаціям, що відбувається в Україні. Світ має знати правду про нашу державу. Зараз не вистачає позитивної промоції і позитивної пропаганди України у світі. Ми мало контактували з закордонними колегами, і вони мало правди знають про Україну. Натомість російська машина веде у світі потужну антиукраїнську пропаганду. Створення такого об`єднання є ще однією з цеглин, яка має показати світові правду.

- А як щодо медичної реформи?

- Щодо неї прийняв рішення десять днів тому. Дивлячись на те, що медична реформа не просувається далі, її практично немає, Міністерство охорони здоров`я не здатне проводити реформу медицини. Було дано картбланш, але... І я всіляко підтримував міністра охорони здоров`я, намагався допомогти йому здійснити хоча би планпроект, концепцію медичної реформи. Через півроку діяльності бачимо великий нуль. Це констатував Президент України на Раді реформ, де був присутній і я. Тому взяв на себе відповідальність і концепція побудови нової національної системи охорони здоров`я, яка була розроблена мною та моєю командою, коли я був Міністром охорони здоров`я, отримала друге дихання і думаю, що найближчі два тижні її презентують українському суспільству, Президенту України, як напрямок реформ, який буду пропонувати я зі своєю командою. Ми напрацювали практично все законодавство, яке також готові представити Верховній Раді й ці законодавчі ініціативи буду реєструвати від депутатів та від своєї команди. Тому що далі зволікати з медичною реформою, коли Міністерство говорить одне, Уряд інше, Адміністрація Президента третє, в Комітеті з питань охорони здоров`я четверте, а насправді відбувається хаос, неприпустимо.

Зараз мені вдалося згуртувати фахівців, об`єднати навколо реформи міжнародні організації, і доведеться знову братися за те, що починав, будучи міністром охорони здоров`я. Але до цього готовий, тому продовжуватиму роботу. Коли йшов на вибори, говорив, що в мене є проект реформи охорони здоров`я України, і він буде презентований суспільству за моїм підписом.

- Чи відбудуться в жовтні вибори до місцевих органів влади?

- Восени вибори мусять відбутися за будьякої “погоди”, це позиція Президента, яку однозначно підтримую. Те, що твориться з місцевими органами влади, в тому числі, на превеликий жаль, і на Сокальщині, свідчить про те, що задекларувавши патріотичність, влада залишилася стара, вона керує постарому, і це є неприйнятним і викликає великі запитання у людей. Як може стара влада керувати і обирати старі кадри, які до сьогодні на Сокальщині керуються Партією регіонів? Однозначно, всі місцеві органи влади треба переобирати, навіть якщо і доведеться обирати їх за старою системою, бо не думаю, що ми так швидко, за півроку, встигнемо провести законодавчі зміни у Верховній Раді. Можливо, якийсь один закон про відкриті списки буде прийнятий, хоча з кожним днем така надія меншає. Зараз залишилось менше місяця часу, якщо законів не приймемо, то потім їх вже не введуть у дію.

Думаю, вибори варто проводити не раз у п`ять років, а хоча б раз у два роки, для того, щоб влада оновлювалася.

Зараз суттєво оновився парламент, проте він і далі залишається олігархічним і перебуває під олігархічним впливом. І якби вибори відбувалися нині, тобто через півроку після попередніх, виборча картина ще суттєвіше змінилася б.

- Чи зустрічаєтеся з керівниками обласної, районної влади?

- Зустрічаюся з обласною владою, а от із місцевою щось вирішувати  дуже складно, бо вона залишається старою і особливого розуміння важливості усіх питань немає, бо працює уже чотири роки. Я маю надію на нових людей, які прийдуть в районну і місцеві влади.

У Львівській облдержадміністрації  новий керівник, ми з ним тісно співпрацюємо, є багато напрацювань і бачень, які треба втілювати в Сокальському районі, він нам допомагає. Наприклад, в питанні доріг повне розуміння щодо фінансування, ремонту, виділення коштів. Зараз ремонтуємо дорогу Р-15, в планах є обидві дороги "Сокаль-Червоноград"  через Добрячині і Бендюгу. Думаю в цьому році ми їх відремонтуємо і хоча б центральні дороги будуть більш-менш у порядку. На наступний рік однозначно разом з депутатами від Львівщини ініціюватимемо включення в бюджет видатків на ремонт доріг Львівщини. І тут є розуміння не тільки моє, але й усіх депутатів, які представляють нашу область. Надіюся, що переконаємо Уряд приділити більше уваги дорогам на заході України, а то попередня влада все вкладала у східну частину держави.

- Ви у фракції Порошенка. Президент уже рік при владі. Що б виокремили з його досягнень?

-Порошенка як Президента України. На війні, на жаль, гинуть і далі люди, але зараз їх одиниці, це теж заслуга Президента. Є велика ініціатива з його боку започаткувати серйозні реформи, тому що Рада реформ є при Президентові. Тим більше, прем`єрміністр Арсеній Яценюк два останні засідання Ради реформ проігнорував. Петро Порошенко дав доручення і Міністерствам, і Верховній Раді активізувати роботу по проведенню реформ, а це свідчить про його щире бажання навести лад в Україні. Попри те, що багато запитань до президентського оточення, до кадрових призначень, які не завжди є вдалими. Я і надалі бачу себе в блоці Петра Порошенка, якщо знаходитиму підтримку в питаннях проведення реформ.

Розмову вели Оксана ПРОЦЬ,  Василь СОРОЧУК.

Голос з-над Бугу

Газета
"Голос з-над Бугу"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
11:22, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567