** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::24.10.2016


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

24 жовтень 2016 року

Пошук в новинах   

  
культура

  • начили 100 річчя від дня народження Петра Дужого
  • начили 100 річчя від дня народження Петра Дужого

    В Карові відзначили 100 річчя від дня народження Петра Дужого

    В неділю, 23 жовтня о 13 години в селі Карів в приміщенні будинку культури відбувся урочистий захід присвячений 100-річчю від дня народження Петра Дужого, визначного діяча національно-визвольної боротьби XX-XXI століття. В урочистостях взяли участь запрошені гості: дочки Петра Дужого Мирослава та Леся та його онук Ярема із родиною, знавець творчості ювіляра Степан Івасейко та кандидат історичних наук, лауреат обласної премії імені Степана Бандери Микола Посівнич, голова Сокальської районної ради Микола Пасько та громада села.

    Захід тривав більш як дві години і за цей час присутні селяни та молодь почули дуже багато нових і цікавих фактів із особистого життя українського письменника, дізнались про його творчість від науковців.

    Виступи дуже вдало поєднувались із патріотичним концертом, який підготували вчительський ансамбль під керівництвом Максима Брезовського та сімейний вокальний колектив родини Брезовських з Угнова. Діти читали вірші Дужого та Степана Івасейка про карівського письменника, який був з ним особисто знайомий.

    В ході культурної програми в залі була організована виставка світлин і архівних документів, виставка творів самого Петра Дужого та була презентована книга «Петро Дужий відомий і незнаний», яку видали дочки Петра про життєвий і творчий шлях свого батька.

    Додамо, що Петро Дужий народився 7 червня 1916, в селі Карів. Навчався у Рава-Руських і Львівських гімназіях, Академії закордонної торгівлі у Львові. Від 1932 – член Юнацтва ОУН. За політичну діяльність був ув’язнений у польських тюрмах. 1943 заарештовний та засуджений до страти, однак втік із в’язниці. Від 1944 – референт пропаганди Проводу ОУН. Організатор підпільного видавничого осередку «Зелений гай» на Львівщині. 4 червня 1945 заарештований та засуджений до розстрілу, заміненого на 25 р. ув’язнення. Після звільнення жив у Запоріжжі, згодом – у Львові. На поч. 90-х рр. включився у громадсько-політичне життя, став ініціатором видання часопису «Українська ідея і чин». Автор монографій «Степан Бандера – символ нації: Ескізний нарис про життя та діяльність провідника ОУН», «Генерал Тарас Чупринка», «Роман Шухевич – політик, воїн, громадянин», збірки поезій «Біль і гнів» (1999), двотомника публіцистичних творів «Українська справа вчора і сьогодні».

    Радіо Сокаль

    служба інформації
    ТРК "Сокаль"

    якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
    напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

    RAM counter
    додому
    написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
    Всі права застережено 2005
    14:19, 29 березня 2024 року
    При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
    Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
    +380686916567