** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::28.08.2019


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

28 серпень 2019 року

Пошук в новинах   

  
суспільство

  • На українсько-польському кордоні пройшли 16 Дні Добросусідства
  • На українсько-польському кордоні пройшли 16 Дні Добросусідства

    На українсько-польському кордоні пройшли 16 Дні Добросусідства

    28 серпня, на території розділеного державними кордонами польського села Корчмин та українського Стаївка, традиційно пройшли Європейські Дні Добросусідства. В рамках святкування відбулося урочисте відкриття кордону та зустріч учасників з польської та української сторін. За доброю українською традицією гостей із Польщі зустрічали короваєм.

    В рамках свята до нас завітали почесні гості: віце-староста Томашівського повіту Ярослав Кожень, війт гміни Ульхувек Лукаш Клебек, депутати ради Томашівського повіту Ян Ковальчик, отець Стефан Батрух.

    Після офіційної зустрічі українські та польські паломники мали можливість спільно помолитись та взяти участь в церемонії освячення води із чудодійного джерела в Стаївці, де за переказами старожилів Богородиця явилась мешканцям села. По завершенню Служби Божої до присутніх звернулись священнослужителі та представники влади України і Польщі: заступник голови Сокальської районної ради Василь Бойко, директор департаменту міжнародної технічної допомоги ЛОДА Роман Шепеляк, начальник відділу внутрішньої політики Івано-Франківської міської ради Ігор Кінаш та польські гості.

    Після урочистостей для прочан була підготовлена концертна програма. Серед святкових заходів – презентація виставки народного мистецтва «Сокальська вишивка», експонатів музеїв Сокальського району та виробів Сокальського будинку дитячої та юнацької творчості.

    Нагадаємо, що проща в Корчмині має вікову історію. Мешканці навколишніх регіонів приходили до цього місця на молитву аж до 1951 року, коли село розділив українсько-польський кордон. Церква опинилася на польському боці на відстані 500 метрів від кордону, а каплиця з чудодійним джерелом на українській стороні на відстані 20 метрів від кордону. Давню традицію відновили понад десять років назад. З того часу щорічно на території розділеного державними кордонами села Корчмин (Польща, Люблінське воєводство) і Стаївка (Україна, Львівська область) проводяться транскордонні зустрічі, а в їх рамках – молитовна проща до чудотворного джерела у місці явлення Матері Божої та з нагоди празника Успіння Пресвятої Богородиці, 28 серпня. Така сучасна ініціатива отримала благословення Блаженнішого Архієпископа Любомира Гузара.

    Сокальська Районна рада
    Сокальська Районна рада

    якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
    напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

    RAM counter
    додому
    написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
    Всі права застережено 2005
    17:21, 28 березня 2024 року
    При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
    Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
    +380686916567