** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::11.12.2020


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

11 грудень 2020 року

Пошук в новинах   

  
суспільство

  • ШАХТА «СТЕПОВА» ВТРАТИЛА ПРАВО ВИДОБУВАТИ ВУГІЛЛЯ
  • ШАХТА «СТЕПОВА» ВТРАТИЛА ПРАВО ВИДОБУВАТИ ВУГІЛЛЯ

    ШАХТА «СТЕПОВА» ВТРАТИЛА ПРАВО ВИДОБУВАТИ ВУГІЛЛЯ, ПОНАД 1000 ГІРНИКІВ МОЖУТЬ ЗАЛИШИТИСЯ БЕЗ РОБОТИ

    “Право на роботу виривають з-під носа! Без надання альтернативи.”- написав на своїй сторінці Михайло Волинець, голова Незалежної профспілки гірників України.
    З 9 грудня шахта «Степова» ДП «Львіввугілля» втратила право видобувати вугілля, оскільки у підприємства закінчився термін спецдозволу на користування надрами. Держслужба геології та надр України, попри неодноразові звернення ДП «Львіввугілля» не продовжує «Степовій» спеціальний дозвіл на користування надрами з метою видобування кам’яного вугілля, що може призвести до повної зупинки роботи найбільшої копальні Львівщини, залишити без роботи понад тисячу гірників. ДП «Львіввугілля» вже подало позов до окружного адміністративного суду Києва та надіслало звернення до Служби безпеки України і Національного антикорупційного бюро України.
    “Але ми добре знаємо швидкість реакції з боку владних структур. Можна чекати не один місяць… Незалежна профспілка гірників України з’ясовує, кому вигідно в розпал опалювального сезону до проблем із виплатою зарплати гірникам додати ще й зупинку роботи шахти «Степова». Відкрите питання – чому Держслужба геології та надр України блокує роботу успішно діючого державного підприємства? Чому не подовжує йому спецдозвіл на видобуток вугілля?Чому галузеві керманичі геть мовчать про загрозливу для тисячі шахтарських родин ситуацію?” – додав Михайло Волинець.
    “БЮРОКРАТИЧНІ БАР’ЄРИ НА ШЛЯХУ ДО ВУГІЛЛЯ❗️
    Через невмотивовані дії Державної служби геології та надр України найбільша вугільна шахта Львівщини може зупинитися, а понад 1200 гірників залишитися без фронту робіт. ДП «Львіввугілля» подало позов у окружний адміністративний суд Києва та надіслало звернення до Служби безпеки України і до Національного антикорупційного бюро України.
    Вугільні шахти України видобувають кам’яне вугілля на підставі спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування кам’яного вугілля. Відповідно до п.14 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, ДП «Львіввугілля», за шість місяців до закінчення спецдозволу, надіслало до Держгеонадр заяву з пакетом документів на продовження спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування кам’яного вугілля поля шахти «Степова», який закінчується 9 грудня 2020 року.
    Для продовження дозволу були вчасно проведені усі відповідні етапи. Проведено складено звіт з оцінки впливу на довкілля поля шахти «Степова» та 6 лютого 2019 р. отримано висновок з оцінки впливу на довкілля державної екологічної інспекції у Львівській області. 24 липня 2019 року отримано позитивний висновок ДП “Український державний геологорозвідувальний інститут” про проведення державної експертизи геологічних матеріалів по шахті «Степова» для продовження дії дозволу.
    28 травня 2020 року заяву з пакетом документів на продовження спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування кам’яного вугілля та підземних вод № 3685 від 9 грудня 2005року поля шахти «Степова» ДП «Львіввугілля» надіслало в Державну службу геології та надр України.
    Держгеонадра 5 червня 2020 р. повернули заяву з матеріалами для виправлення зауважень. 3 серпня 2020 р. ДП «Львіввугілля» повторно надіслало в Держгеонадра виправлені матеріали на продовження спецдозволу. Натомість Держгеонадра 18 серпня 2020 р. знову повернули заяву з матеріалами на доопрацювання та виправлення зовсім інших зауважень. ДП «Львіввугілля» 23 вересня 2020 р. втретє надіслало матеріали на продовження спецдозволу в Держгеонадра із виправленими зауваженнями. Через майже два! місяці, 16 листопада 2020р. Держгеонадра повідомила про повернення заяви та доданих до неї документів у зв’язку з зауваженнями Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України щодо невиконання вимог природоохоронного законодавства, а саме: підтримки в неналежному стані навколишнього природного середовища під час користування надрами.
    23 листопада 2020 р. ДП «Львіввугілля» скерувало листи на Міністра енергетики України та на Голову Львівської облдержадміністрації з проханням звернутися в Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України з проханням погодити матеріали для продовження спеціального дозволу для шахти «Степова» з внесенням в особливі умови дозволу такого пункту: виконання умов висновків з оцінки впливу на довкілля та припису державної екологічної інспекції у Львівській області №79-5 від 20 лютого 2020 р.Міненерго та ЛОДА звернулися в Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України з проханням продовжити спецдозвіл.
    Проте Держгеонадра на сьогодні так і не продовжили спецдозвіл, а тому подальша робота найбільшої шахти Львівщини – під загрозою повної зупинки.
    За оцінкою фахівців ДП «Львіввугілля», Державна служба геології та надр України повторно відмовляла у продовженні дозволу з причин, які жодним чином не впливають на прийняття рішення про продовження дозволу на користування надрами, порушуючи зокрема Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», неправомірно затягуючи терміни розгляду документів.
    Відповідно до ЗУ «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» ст. 4-1 п.5: «У разі усунення суб’єктом господарювання причин, що стали для відмови у видачі документа дозвільного характеру, повторний розгляд документів здійснюється дозвільним органом у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня отримання відповідної заяви суб’єкта господарювання документів, необхідних для видачі документа дозвільного характеру, документів, які засвідчують усунення причин, що стали підставою для відмови у видачі документа дозвільного характеру, якщо інше не встановлено законом.
    При повторному розгляді документів не допускається відмова у видачі документа дозвільного характеру з причин, раніше не зазначених у письмовому повідомленні заявнику (за винятком не усунення чи усунення не в повному обсязі заявником причин, що стали підставою для попередньої відмови). У листі Державної служби геології та надр України вказані причини відмови є іншими, ніж зазначені у попередньому повідомленні. Відповідно до ст. 4-1 цього ж закону, строк видачі документів дозвільного характеру становить десять робочих днів, якщо інше не встановлено законом.
    Позиція ДП «Львіввугілля» така: відмови Держгеонадр у продовженні дозволу можна оцінювати як непрофесійні дії або ж дії, які можуть мати корупційну складову. Повернення втретє пакету документів на продовження дії дозволу, затримка в продовженні дозволу на користування надрами Дердгеонадра є незаконними. Зауваження Мінприроди можливо внести в особливі умови продовженного дозволу та надати термін для їх виконання. Цього Держгеонадрами не було зроблено з незрозумілих причин.
    У законодавчому полі продовження строку дії спецдозволу № 3685 від 09.12.2005 р. є єдино можливим способом забезпечення роботи шахти «Степова» на даний час та і в майбутньому для видобутку вугілля з метою безперешкодного проходження осінньо-зимового опалювального сезону та забезпечення споживачів теплом і електроенергією, а також реалізації стратегічних завдань, визначених для підприємств вугільної галузі Урядом України.
    Відстоювання законних прав на продовження спецдозволу користування надрами для шахти «Степова» у суді може тривати місяцями. Залишаються питання: а що робити понад тисячі гірників шахти, допоки триває бюрократична тяганина? Чому, працюючи на державному підприємстві, шахтарі змушені відвойовувати право на працю? Що переможе: здоровий ґлузд чи бюрократичний зашморг?”

    smartnews

    дописувач_
    .

    якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
    напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

    RAM counter
    додому
    написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
    Всі права застережено 2005
    15:47, 28 березня 2024 року
    При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
    Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
    +380686916567