** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::01.07.2008

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    1 липень 2008 року

Пошук в новинах   

суспільство

У селі Комарів відбулося урочисте відкриття та освячення відновленої дороги. Вулицю Українську асвальтували за рахунок коштів місцевої ПАФ «Білий стік» директор Олег Іванчина та частково за гроші місцевих мешканців.



Роботи виконував приватний підприємець з Волині Карапет Асатурян. Він, разом із громадою села, керівництвом агрофірми та священиками пройшов усією дистанцією в понад 1 км асвальтівки. Весь шлях був покроплений свяченою водою. 409 тисяч грн коштувала ця дорога комарівцям, проте вона, є на це надія, служитиме довго. Тим більше, що виконавці дали на це особисту гарантію.


За словами директора ПАФ «Білий стік» Олега Іванчини, це вже не перша співпраця з підприємцем Асатурян. Колись першу ділянку дороги зробили в селі Волиця, так з 2001 року і завязалося. Олег Іванчина надалі не зрадив своїм принципам – робити не лише з людьми, а і для людей, а також не чекати, поки хтось зробить.


 


Позитивно про співпрацю з керівником «Білого стоку» Олегом Іванчиною відгукується основний виконавець робіт пан Карапет, або як його називає Олег Антонович - Микола Асатурян. Він живе і працює на Волині, займається підприємницькою і фермерською діяльностями.


 


Найбільша вдячність за благо цивілізації від людей, які живуть в Комареві, працюють тут, виховують дітей, котрі - є сподівання - залишаться в селі. Є велика надія на це, адже для них створюються усі умови – не лише для праці на землі, але і соціальні і побутові.


^

служба інформації
ТРК "Сокаль"

суспільство

28 червня в м.Сокалі відбулася антиалкогольна акція, основною метою якої було звернути увагу населення на активно прогресуючу проблему алкоголізму. В рамках акції було проведено збір підписів  під зверненням до міської влади, яке містить вимогу здійснити заходи для припинення незаконного виготовлення алкоголю та розповсюдження алкогольних напоїв серед молоді. Зі змістом звернення погодилось та підписалось 1505 осіб. Акцію проведено з ініціативи ГО «ПосолПлюс» та за участю ГО «Новий Початок», «Рух матерів та дружин проти аморальності», «Екологія та соціальний захист» та «Українська молодь—Христові».

 

ЯКЩО ВАМ ВІДОМІ МІСЦЯ НЕЗАКОННОГО ВИГОТОВЛЕННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ АЛКОГОЛЮ ПОВІДОМЛЯЙТЕ ЗА ТЕЛ. 80937538920


 


НЕ БУДЬМО БАЙДУЖИМИ ДО ВИМИРАННЯ НАЦІЇ, адже статистика твердить:


•     У Сокальському районі офіційно зареєстровано 1164 особи, хворі на алкогольну залежність, з них 7 осіб—наркозалежні.


•    Станом на 17.06.08р. Сокальським РВ ГУМВС  зареєстровано 14 злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння.


•    Україна посідає 1-ше місце по вживанню алкоголю малолітніми.


•    40% дітей віком від 14 років і старші регулярно вживають спиртні напої.


•    35% українських підлітків до 11-ти років вперше спробували алкоголь і 12% закурили першу сигарету


•    Щодня палять більше 70% першокурсників ПТУ, 55% першокурсників вузів. Курці-десятикласники склали 50%, а восьмикласники - 40%.


•    Щодня і щотижня пиво п’ють 15% шестикласників і більше 50% першокурсників ПТУ.


•    За останні чотири роки щотижневе вживання міцних алкогольних напоїв серед 15-річних дівчат і 13-річних хлопців збільшилося у 1,5 рази, а вживання вина серед підлітків різного віку - майже в 2,5 рази.


•    В Україні 60% отруєнь серед дітей спричинені алкоголем і 20% - токсичними речовинами.


•    Згідно з даними міліцейської статистики: за 4 місяці цього року доставлено майже 5 тисяч підлітків у стані алкогольного сп’яніння


•    Щорічно внаслідок прямого отруєння алкоголем прощаються з життям 10000 чоловік. (не враховуючи цирозів печінки, серцево-судинної недостатності, асфіксії та інших патологій, спричинених алкоголем)


•    Зі загальної кількості  смертельних отруєнь— отруєння алкоголем складає бл.71%.(саме алкоголем, а не фальсифікатами)


•    70% хронічних алкоголіків на Донбасі — це люди до 30 років.


•    За останні 15 років кількість смертей від психічних розладів зросла в чотири рази, при цьому на алкоголізм та алкогольні психози припадає 94% летальності.


•    З 1991 по 2002 рр. смертність від алкоголізму серед чоловіків у віці 30—44 роки зросла в 2,4 рази


•    Смертність від цирозу печінки (всіх видів) для чоловіків різного віку 2002 року зросла майже втричі порівняно з 1987 роком і вдвічі — із 1981 роком.


•    У 2004 році в Україні зареєстровано 18063 смерті від цирозу печінки


•    У  2002 році від отруєння алкоголем померло 10320 чоловік.


•    На обліку в медичних закладах перебуває до 900 тис. хворих алкоголізмом, проте реальна цифра в 3-5 разів вища.


•    В Україні алкоголіком стає 1 з 10 українців, що вживають спиртне.


•    Загальний показник вживання алкогольних напоїв в Україні досяг відмітки в 12 літрів за рік однією людиною.


•    50% всіх злочинів пов`язані з вживанням алкоголю


•    За останніх 10 років кількість осіб, які перебувають  в залежності тільки від пива, зросла в 10-12 разів. 


•    Пляшка пива міцністю 5% об. адекватна приблизно 60 мл горілки. Якщо пиво міцне— 100 мл горілки. Між тим, багато хто із сучасних 16-17-літніх підлітків випивають більше 3-х л пива у день, що еквівалентно приблизно 400 мл горілки в день.



 



































 



^

Антонюк Оксана
Українська молодь-- Христові

суспільство

Статистів багато, а справа - ні з місця.



Про те, що пияцтво у нас процвітає, в т. ч. і серед молоді, знають всі. Ось і нещодавно під час святкування Дня Сокаля, на головній площі міста чимало молодих і зовсім юних осіб, вихитуючись, ходили з пляшками пива (і не тільки) в руках. А коли почався концерт дві групи юнаків-неформалів перед сценою демонстрували "дикі" танці: спочатку вони підкидали догори дівчат, а потім — малих дітей. На це було моторошно дивитись. За декілька метрів від сцени, в крамниці "Алко-Світ", як завжди, юним продавали спиртне, але цього чомусь не бачили правоохоронці, які стояли неподалік. Як не стали втручатись (навіть на прохання) в "дикі" танці. А годилось би.


Тож невипадково на нараді, яка відбулась в Сокальській прокуратурі і присвячувалась попередженню правопорушень та злочинів серед неповнолітніх, т. в. о. обов`язки голови РДА Ігор Бережницький виділив основне: продаж неповнолітнім спиртного, негативний вплив на їх психіку ігрових залів, відсутність різноманітних гуртків, спортивних секцій...


Далі про свою роботу за п`ять місяців ц. р. звітувала кожна служба - кримінальна міліція у справах неповнолітніх, відділ освіти, служба у справах дітей РДА, відділ дільничних інспекторів міліції. їх керівники називали цифри: стільки-то неповнолітніх із неблагополучних сімей стоять на обліку, стільки-то здійснили правопорушень, злочинів... І рейдів-перевірок, виявляється, проведено немало, і лекції в школах читали... Але, як резонно запитав прокурор району Віктор Мисяк, де результативність цієї роботи? Дев`ять осіб скоїли 6 злочинів, сказав він, але порушена лише одна кримінальна справа. Звичайно, ніхто не прагне за кожне правопорушення садити молоду людину за ґрати, але є певні межі, які не можна переступати. Так само і у випадку з батьками. Найчастіше злочини скоюють діти з неблагополучних сімей. Та скільки не апелюють до совісті таких горе-батьків - все марно. Мабуть, до них потрібно застосовувати дієвіші заходи впливу. Зовсім по-іншому треба розмовляти і з власниками іфових закладів. А то, скажімо, під час рейду зафіксували, що ігровий зал працює після півночі - і все. А діти і далі ходять до нього, пропускаючи уроки, стають заручниками віртуального світу, думають, де б взяти гроші. В зв`язку з цим згадувався горезвісний сокальський "Потенціал", кажуть, є припис райсанепідстанції про його закриття, а заклад і далі "присаджує" на комп`ютери дітей. Давно і безрезультатно говорять про безліцензійний іфовий автомат біля міського кінотеатру, та він також працює. Дивно, чи не так?


Що тоді говорити про крамниці, в яких неповнолітнім продають сигарети, спиртне. Як вище згадувалося, всі бачать і знають, що "Алко-Світ" на площі Січових стрільців став центральним магазином по продажу спиртного неповнолітнім: ідучи на дискотеки, молодь отоварюється тут. А потім мешканці навколишніх будинків не можуть спати: п`яні юнаки та дівчата з гуркотом футболять бруківкою порожні пляшки та бляшанки, лаються, обписують кутки, а то й бійки розпочинають... А що робиться в парку на дискотеках: темрява, гучна музика, п`яні викрики, сигаретний дим і, як правило, жодного дорослого.


Дивно, але чомусь на нараді ніхто не згадав про режим роботи наших барів. Про це також говориться не один день, є відповідне рішення міської ради, але бари й далі працюють по ночах, де них заїжджаються любителі нічного життя з сусіднього Червонограда, везуть наркотики, різноманітні венеричні хвороби... Як відзначив І. Бережницький, так само пора позакривати підпільні пункти прийому металобрухту, дієвіше боротися з розповсюдженням наркотиків. У нас також процвітає так званий пивний алкоголізм, але ми закриваємо на це очі. Хоча, як стверджують науковці, він несе чимало лиха.


Біда, що багато батьків-заробітчан залишають сам на сам своїх дітей. Вчителі обурюються, що весь тягар виховання переклали на їх плечі. Дільничні інспектори, посилаючись на перевантаженість, також намагаються ухилитися від рейдів, профілактичної роботи. А безпритульних, дітей-бомжів, неповнолітніх правопорушників більшає з кожним роком. Так само як і фактів насильства над дітьми, в тому числі і сексуального. Порушуються права дітей, найперше неефективно і дешево експлуатується їх праця...


Все це у нас є. І не треба закривати очі на реальність, видавати бажане за дійсне: від красивих цифр у звітах служб не поменшає ні злочинів, ні поломаних доль дітей.



Валентина БЛУДОВА.


27 червня 2008р.




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство


Думка депутата. Будемо надіятися.



Мова піде про надію, яка з`явилася після завершення роботи чергової сесії районної ради. Все ніби як завжди - винесені питання, виступи, дискусії... Однак з`явилися нові підходи, більш детальне слухання питань і тому більш виважені рішення. А проекти рішень, які відхиляли, обов`язково обґрунтовували, з яких саме причин їх відхиляли. Можна ствердити, що професійний рівень депутатів піднявся на вищий рівень, частково відходить голосування за політичною доцільністю та за закликами керівництва. Звичайно, це не робиться само собою.


Треба віддати належне тим депутатам, які своєю активністю та зверненнями до колег зуміли повернути роботу ради в більш правове та, головне, справедливе русло. Не малою є і заслуга прокурора Сокапьського району п. В. М. Мисяка, який на відміну від своїх попередників, не пропускає жодного засідання, бере активну участь у вирішенні правових питань, надає допомогу у суперечливих питаннях. А їх є не мало.


Найбільше нарікань в депутатів виникало щодо роботи апарату районної ради, практично кожний виступаючий мав обґрунтовані претензії і просив його керівництво звернути на це увагу. Велике невдоволення викликав у депутатів звіт роботи «Райавтодору», всі в один голос стверджували про вкрай незадовільний стан доріг на Сокальщині та непрофесійність керівництва. Критичність виступів дає надію, що, можливо, щось зрушиться в кращий бік. Підсилює надію також виступ т. в. о. голови Сокальської райдержадміністрації п. Ігоря Бережницького, який запевнив депутатський корпус у втіленні інвестиційних програм, наведенні порядку у сільському господарстві, зокрема у розпаюванні як землі, так і майна. Прозвучала обіцянка у вирішенні наболілого питання із закупівлі молока у населення та багатого іншого. Можливо, люди, дивлячись на безлад у верхніх ешалонах влади, дочекаються ініціативи з низів.


Розуміючи важливість прийнятих рішень у столиці, не менш важливо, щоб на місцевому рівні їх затверджували у правовому полі. Жити тут і сподіватися, що все зроблять за нас, значить просто залишити все як є. Звичайно, приємно чути все сказане на сесії, але хотілося б нагадати, що люди вже чули не одні обіцянки і давно зневірилися, тому повернути віру до себе можна лише ділом.


Народна мудрість говорить, що надія помирає останньою, і нічого іншого на даний час людям не залишається, як надіятися.




Григорій КАЗАНІВСЬКИЙ


депутат районної ради від


громадянської партії «Пора».


 27 червня 2008 р.




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
09:14, 19 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567