** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::02.04.2007

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    2 квітень 2007 року

Пошук в новинах   

влада

НАЧЕ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ

Минулого четверга шістдесят депутатів Сокальської районної ради зійшлися на засідання, аби завершити VIII сесію районної ради.

ПОЧИНАЛОСЯ З КВІТІВ

За традицією голова районної ради Олег Солодяк привітав грамотами та квітами іменинників-депутатів. І почалася робота сесії.

Першою за сесійну трибуну вийшла начальник фінансового управління Світлана Ксьонжик, котра поінформувала присутніх про затвердження розпоряджень голови райдержадміністрації та уточнення призначень районного бюджету по спеціальному фонду. Оскільки запитань і якихось заперечень до доповідача не було, то перейшли до другого важливого питання «Про затвердження програми «Духовного і культурного розвитку Сокальщини на 2007 — 2010 роки», яке виклала заступник голови райдержадміністрації Марія Христинич. Тезисно депутати могли ознайомитись з цією програмою заздалегідь, адже вони отримали її разом з іншим пакетом сесійних документів. Доповідач зупинилася на положеннях і меті цієї програми, проаналізувала кожен розділ. Читачі нашого часопису матимуть уявлення про цю Програму духовного та культурного розвитку, оскільки з доповненнями, пропозиціями депутатів її буде опубліковано у «Голосі з-над Бугу». Співдоповідав з цього питання депутат Богдан Нечай, котрий, зокрема, зазначив, що така програма на Сокальщині мала б бути складена ще у перші роки незалежності України. Пропозиції, запитання прозвучали також з уст депутатів Ігоря Дацюка, Богдана Шклянки, Петра Мостового, Олега Кожушка.

ЯК ПО МАСЛУ

Далі розглядався ряд дуже споріднених питань, як-от: «Про затвердження статуту комунального підприємства Сокальський районний народний дім»; «...Центральна районна бібліотечна система»; «...Сокальська районна кіномережа». Депутати їх затвердили. Далі за контрактом на два роки призначали керівників згаданих вище організацій — Сокальського народного дому, центральної районної бібліотечної системи та кіновідеомережі — 0. Мамуладзе, Т. Лободу та М. Саноцького. Ніхто з депутатів не мав претензій до них, адже вони очолюють ці організації вже з десяток літ. Тільки депутат Ігор Дацюк висловив зауваження з приводу контракту лише на два роки, вважаючи це приниженням для таких досвідчених працівників. Але оскільки так було записано у типовому Статуті, який прийняли на попередньому засіданні сесії, то депутатський корпус одноголосно проголосував за Ольгу Мамуладзе та Тетяну Лободу. Поки що не затвердили кандидатуру М. Саноцького, а створили тимчасову робочу комісію, яка б розібралася у деяких питаннях, пов’язаних з орендою приміщення кіномережі. Не виникло ніяких проблем і при затвердженні статуту комунального підприємства «Архітектурно-планувальне бюро» і призначенні його керівника Т. Дідик.

ПРИСТРАСТІ НАВКОЛО ОДНОГО ПИТАННЯ

Затвердили депутати статут комунального підприємства телерадіокомпанії «Сокаль» та редакційний статут КП телерадіокомпанії «Сокаль». Високо оцінив творчий доробок колективу та його редактора представник Національної ради з питань радіо та телебачення Петро Цеголко, акцентуючи увагу, що подібні РМ існують лише у п’ятьох районних містах України. Правда, голова постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської етики та зв`язків із ЗМІ Лариса Фарин повідомила присутніх про те, що 20-21 березня проводився моніторинг передач Сокальського радіо, було висловлено зауваження до ранкового шоу «Будильник». Більше претензій до фінансово-господарської діяльності телерадіокомпанії «Сокаль» мав голова бюджетної комісії Олег Кожушко. «Якщо підприємство у «мінусах», — сказав він, — то треба звернути увагу на сумнівні фінансові операції». Емоційне напруження досягло свого апогею при розгляді питання «Про призначення керівником комунального підприємства телерадіокомпанії «Сокаль» М. Паська», який відмовився підписувати контракт на два роки, мотивуючи тим, що на цю посаду був затверджений сесією районної ради у 2003 році і саме така постановка питання суперечить законам України про засоби масової інформації. А з приводу зауважень щодо господарської та фінансової діяльності, як висловився Микола Пасько: «Я готовий прозвітувати за кожну цифру» і додав: «Ми готові до акцій непокори». Бурхливо обговорювали депутати це питання. Василь Козира вважав за потрібне повідомити про те, що М. Пасько очолює ще й Нововолинську радіокомпанію «Нова». Ігор Дацюк наголосив на тому, що «нині не обговорюється діяльність ТРК «Сокаль», а йдеться про призначення керівника». Роман Сподарик висловив припущення, що «редактор радіомовлення перейшов комусь з влади дорогу». Григорій Казанівський побажав, аби повністю транслювати засідання сесій районної ради. Ігор Шайнога наголосив, що порушується регламент, бо в порядку денному нема такого питання, яке обговорюється. Та до єдиної думки депутати не дійшли і більшістю голосів знову було створено тимчасову комісію з вивчення цього питання. Та навіть після того, вже під час перерви, пристрасті не вщухали.

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ — З НОВИМИ СИЛАМИ, АЛЕ...

Хтось пообідав, хтось випив горнятко чаю — і знову до праці, але вона тривала недовго. Яблуком розбрату стало таке, на перший погляд, невинне питання: «Про внесення змін до Регламенту роботи Сокальської районної ради від 28 липня 2006 року». А суть ось у чому: тоді було вирішено, що ні голова ради, ні заступники не можуть бути головами фракцій. Тепер мало б в силі залишитись лише те, що голова не має права очолювати депутатську фракцію, а із заступників знято це табу. Але депутати не проголосували за таке рішення. В кожному разі так порахували лічильники. Президія засумнівалася, тоді Роман Запісоцький та Світлана Ксьонжик попросили зняти з них уповноваження лічильників. І зал покинули фракції, у складі яких були депутати від районних організацій КУН, ПОРИ та Народної партії. Сесія не змогла продовжити роботу, бо не було кворуму. І знову — перерва.

В ПОШУКАХ ДЕПУТАТІВ

Через 45 хв. сесія продовжила свою роботу. До своїх колег приєднався «нашоукраїнець» Віталій Комбель. І тепер вже й лічильників не треба було. Голосували дружно і одноголосно цифрою 39. Взялися за розгляд останніх питань: «Про затвердження «Порядку проведення конкурсу на оренду майна, що належить до спільної комунальної власності територіальних громад Сокальського району», «Про затвердження Положення про порядок перегляду договорів оренди нерухомого майна спільної комунальної власності територіальних громад Сокальського району». Питання ці дуже важливі, які потребують ще вивчення і доопрацювання, «неораним полем» назвав їх Василь Козира. Тому й пропозиції з боку депутатів — Олександри Небожук, Володимира Мрочка, Віктора Маланюка були слушними. І кожне питання переголосовувалось двічі — спочатку бралось «за основу», а потім «в цілому».

В «різному» депутатські запити стосувались соціальних, життєво важливих питань.

Засідання цієї сесії Сокальської районної ради чимось нагадувало перебіг сесії Верховної Ради, яку транслюють по телебаченню. Нагадувало високою температурою кипіння депутатських дискусій, методом голосування, напівпустим сесійним залом, непоступливістю один одному. Хоча у нас немає «Антикризової коаліції» чи ж то пак, як вона нині іменується «Національної єдності» і начебто немає опозиції. Але депутатський оркестр не грає гармонійно. А може так і треба — в суперечках, дискусіях народжується істина. І політика — це зовсім не оркестр, і поки що гармонією тут і не пахне — ні там, на горі, ні у нас, на периферії.

Оксана ПРОЦЬ.

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
17:09, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567