** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::03.03.2006

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    3 березень 2006 року

Пошук в новинах   

суспільство

КРАСИВА. ТАЛАНОВИТА. АЛЕ БІДНА...

Річна підсумкова нарада працівників культури відбулася минулого тижня у районному Народному домі. ЇЇ учасники проаналізували торічний доробок і окреслили основні напрямки роботи в 2006 році.

Минулий рік позначений уже тим, що галузь культури в районі очолила нова людина — Лариса Фарин. Вона і вела підсумкову нараду. Зокрема, зазначила, що очолюваний нею відділ співпрацював з громадськими організаціями, органами самоврядування. Це дозволило за мізерної фінансової підтримки держави все ж не згорнути, а навіть розширити культурно—просвітницьку роботу, і два нові колективи — Народних домів Великих Мостів і Перв’ятич — удостоєні звання «народний». Тепер таких на Сокальщині 21 колектив. Працівники культури працюють над державними і цільовими програмами: «Діти України», «Рідний край», «Жити за законами держави», «Українська мова — берегиня серця і душі».

Незважаючи на те, що культура — з царини духовності, грошово-ринкові відносини настирно наступають і тут. Час розсудить, чи це на добре. Сьогодні ж керівники Народних домів і бібліотек мусять думати, як заробляти гроші — здати приміщення в оренду, розширити дискотеку чи відкрити інтернетсайт. Певний доробок тут мають культпрацівники Белза, Бутин, Домашева, Острівка, Фусова, Лучиць, Опільська, Спасова, Стенятина, Тудоркович. Доповідач подякувала працівникам, які за рахунок платних послуг і грошей меценатів придбали музичне обладнання для закладів культури (Острів, Варяж, Карів, Стенятин, Піддубне, Перетоки, Низи, Реклинець, Бендюга, Боб’ятин). Деякі культпрацівники, не дочекавшись спонсорів, за власні кошти купили сценічні костюми для вокальких, танцювальних колективів чи віконні штори для клубів. Так було у Зубкові, Піддубному, Сільці, Войславичах, Діброві, Глухові, Реклинці та інших.

Цього року з б’юджету району на фінансування закладів культури додатково виділили 300 тисяч гривень. Це дозволить залатати такі-сякі господарські діри, яких останніми роками побільшало. Отож і надалі наша культура як сирота при дорозі — красива, талановита, але бідна.

^

Оксана ОНІПКО.

^

дописувач
-

здоров'я

СПРУТ ЗНАХОДИТЬ НОВІ ЖЕРТВИ

Ще зовсім недавно, коли мова заходила про СНІД, ми думали, що це нас не стосується, що хвороба ця поширюється швидше в південних областях України. Зовсім інші реалії сьогодення: за останні два роки на Сокальщині виявлено 8 ВІЛ-інфікованих, більше сотні їх зафіксовано в сусідньому Червонограді та Соснівці. Там, як підкреслюють лікарі, уже складають поіменний каталог. Щупальця цього спрута ростуть і множаться блискавично.

Якщо раніше ряди ВІЛ-інфікованих здебільшого поповнювали наркомани, то тепер маємо дві сім’ї, де ВІЛ-інфіковані і батьки, і діти. Привезли цю хворобу батьки, які були на заробітках в Росії та Польщі. Заразились статевим шляхом. Далі вона перейшла від матері до дитини... Лікарі старшого покоління пам’ятають, що колись обов’язково обстежували на СНІД всіх, хто приїжджав з-за кордону. Тепер цього нема. Як і пом’якшали закони щодо самих ВІЛ-інфікованих: вони мають право вибирати — лікуватися їм чи ні, давати підписку про те, що попереджені, що в разі зараження інших осіб несуть кримінальну відповідальність. Наші закони, з одного боку, гарантують їм анонімність, з іншого, допускають можливість поширення цієї смертельної інфекції. От і маємо те, що маємо.

Ще один приклад. Молодий чоловік, студент, в свій час сівши «на голку», мав безладні статеві (гетеросексуальні) зв’язки. В результаті — ВІЛ-інфекція. Тепер він знає, які засоби для захисту потрібно застосовувати. Часто ж люди самі не знають про своє захворювання, адже обов’язкове обстеження на СНІД проходять тільки донори та вагітні. Таких у нас в минулому році обстежили майже 3 тисячі осіб. З 75 тисяч осіб дорослого населення! Погодьтеся, що це дуже мало.

Все це повинні знати в першу чергу наші діти і усвідомлювати, до якої прірви можна дійти, починаючи здавалось би з малого — цигарки, алкоголю, коноплі. Бо хоч роз’яснююча робота почала вестись, та ефект від неї поки що невеликий: часто на шкільні дискотеки хлопці та дівчата приходять напідпитку, обкурені. А що можна сказати про такий факт: в Берегово 12-річний (!) хлопець статевим шляхом заразив двох 7-річних дівчаток! Сам же він заразився від старшої особи.

То щоб не сталося чогось подібного і в нас потрібно братися за просвітницьку, профілактичну роботу усім, починаючи від батьків, вчителів, священиків, медиків, молодіжних служб і закінчуючи громадськими, благодійними організаціями. Розказувати, показувати, переконувати, проводити різноманітні акції, відзначати день боротьба зі СНІДом... Ця думка була головною на засіданні координаційної ради, на якому підбито підсумки цієї роботи за минулий і накреслено шляхи боротьби з цією недугою на цей рік.

Валентина БЛУДОВА.


газета"Голос з-над Бугу"

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
19:00, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567