** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::03.06.2009

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    3 червень 2009 року

Пошук в новинах   

економіка

Шахта "Любельска" - один з найбільших інвестиційних проектів в Україні. Історія Любельського родовища розпочалася на початку 70-их років минулого століття. На території Жовківського та Сокальського районів у надрах біля сіл Любеля і Кулява на Львівщині були розвідані значні поклади кам`яного вугілля. На цьому родовищі планувалося збудувати 5 вугільних підприємств, а першим - копальню "Любельська" №1. Зауважимо, тутешнє вугілля - коксівне, високої якості.


Будівельна історія шахти "Любельська" №1 розпочалася ще наприкінці 1996 року. Тоді було створено спільне українсько-австралійське підприємство "Любеля СІ-СІ-АЙ" з рівними частками в статутному фонді. Проте, в зв`язку з складною економічною ситуацією в Україні, Мінвуглепром не виділив кошти для початку реалізації цього проекту. Україна відмовилася від своєї частки на користь партнера-інвестора, а він у свою чергу, після визначення загальних об`ємів будівництва, а особливо необхідних капіталовкладень для розвитку інфраструкту¬ри, передав права на реалізацію цього проекту іншому власнику. І лише тоді розпочалися інтенсивні роботи з підготовки будівництва копальні. Треба підкреслити, що вугільні копальні потребують значних інвестиційних вкладень. Ця передмова потрібна, щоб усвідо¬мити, як непросто було задіяти цю унікальну інвестиційну програму.


На сьогоднішній день проектні роботи вже завершені. Проект виконував у якості ген¬підрядника провідний в Україні інститут ДВАТ «Лугансьдіпрошахт», залучалися інші інститути відповідно до профілю їх діяльності: установку з демінералізації шахтних вод проектував Харківський інститут проблем машинобудування, розділ охорони природи виконував український науково-дослідний інститут екологічних проблем м. Харків. Надавали допомогу і закордонні партнери. Так, сучасну збагачувальну фабрику проектувала американська фірма СЕТКО. Таким чином, будівництво шахти відповідає усім вимогам сучасних світових стандартів. Головна вимога


до проекту - мінімальний вплив будівництва і експлуатації шахти на навколишнє середовище.


Проект повністю пройшов комплексну дер¬жавну експертизу, в якій були задіяні такі міністерства як: охорони навколишнього природного середовища, охорони здоров`я, а також інші державні установи та відомства. Вони дали позитивний висновок щодо усіх аспектів проек¬ту спорудження копальні.


За останні 5 років на виконання пошукових, вишукувальних і проектних робіт акціонерами було витрачено понад 10 млн. доларів США.


Шахта "Любельська" запроектована на потужність 5,2 млн. тонн рядового вугілля, а випуску коксівного концентрату - 4,2 млн. тонн. Видобуте вугілля спрямовуватиметься на коксохімзаводи України, а також передбачається реалізація частини його і за кордоном. Глибина головного ствола копальні - 945 метрів, допоміжного - 979 метрів. Вартість будівництва шахти становитиме близько 750-800 млн. доларів США. Вугілля збагачувати¬меться на власній збагачувальній фабриці.


Проектом передбачається приведення (за основними показниками) якості очищеної шахтної води у відповідність з вимогами ДержСанПіН «Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості води централізованого господарсько-питного водопостачання». Для цього запропо¬нована система демінералізації, яка заснована на послідовному оптимальному застосуванні декількох технологій, що забезпечують повне очищення високомінералізованих шахтних вод. Технологічна схема комплексу демінералізації шахтної води побудована за блоковим принципом і матиме чотири зворотноосмотичні установки. Отримана вода після демінералізації буде направлятися на технічні потреби шахти і збагачувальної фабрики: зрошення в гірничих виробках, техкомплекс фабрики, душові потреби, пральня, в мережах при пожежі.


Проектом розглянуто питання збору, очищення і відведення побутових, виробничих, дренажних і дощових стоків. Так, на проммайданчику шахти для прийому і очищення побутових стічних вод передбачається будівництво внутрішньомайданчикових мереж побутової каналізації, каналізаційної насосної станції, очисних споруд повного біологічного очищення стоків (установка «Джерело»). Біологічно очищені стоки будуть відводитися в ставок біологічної доочистки з природною аерацією для глибокого очищення. Очищення виробничих і дощових стоків буде проводитися на локальних очисних спорудах і акумулюючих ємностях. Дренажні води по своїй якості відповідають вимогам технологічному процесу збагачення збагачувальної фабрики, техкомплексу поверхні шахти і фабрики, а також газоочистки котельні. Тому частина дренажних вод після знезаражування буде використовуватися на вищеперерахованих технологічних процесах, а решта відводитиметься в ставок-накопичувач. Проектом передбачається будівництво ставка-відстійника шахтної води, а також двосекційного аварійного ставка-накопичувача шахтних вод. Для запобігання фільтрації шахтних вод із ставка по дну і укосам влаштовується протифільтраційний екран з полімерного матеріалу - геомембрана типу «Carbofol». Екран захищається подушкою із суглинку завтовшки 0,5м з кріпленням дна і укосів чаші ставків збірними залізобетонними плитами.


За скидами шахтної води встановлюється спеціальний контроль, буде створена екологічна служба, котра займатиметься моніторингом і екологічним захистом довкілля.


За новими екологічними стандартами фор¬муватимуться і породні відвали копальні. Вони займатимуть чималеньку площу - 68 гектарів, проте передбачена у проекті повна, повторюємо, повна ізоляція від проникнення шкідливих речовин у ґрунт. Під териконом буде лежати захисний шар з глини, який також покрива¬ється спеціальною плівкою - геомембраною «Carbofol». Для запобігання накопичення продуктів вилуговування з териконної породи буде розроблена система дренажу. Поверхня відвалу буде покриватися захисним шаром ґрунту, а на ньому висаджуватимуть дерева і багаторічні трави.


 Важливо наголосити, що у проекті "Любельської" шахти не передбачені шламові накопичувачі для відходів збагачувальної фабрики. У процесі збагачення ми відмовилися від так званої флотації - чинник екологічного забруднення довкілля фенолами, а натомість впроваджується сучасна технологія збагачення тонких фракцій на спіралях. Цикл збагачення вугілля - замкнутий. Повітряний басейн буде охоронятися від викидів газу з шахтної котельні. Розроблено проект спеціальної високоефек-тивної установки, виготовлятиме її українська фірма "Новатор". Аналогічна установка уже апробована на Донеччині. Вона очищає викиди повітря від шкідливих газів і твердих зважених частинок до 95 відсотків. За межами санітарної зони шахти, тобто на відстані 500 метрів, викиди шкідливих речовин повністю унеможливлюються.


Усе, що стосується в проекті екологічної безпеки і охорони праці, було проконтрольовано незалежною англійською консалтинговою компанією Wander Armstrong (WaA) на ВІДПОВІДНІСТЬ сучасним європейським і світовим промисловим критеріям. Висновки цієї фірми за всіма піднятими питаннями були позитивні.


Окрім цього, передбачено проектом (на прохання сільських громад) у навколишні села проведення газопроводу. На проектування газифікацій і виконання топографо-геодезичних робіт уже витрачено майже 1 млн. гривень. На загал, для остаточної реалізації тих соціальних робіт планується освоїти мільйони гривень. Усі роботи, пов`язані з водо- і газозабезпеченням сіл будуть проводитися першочергово - як головне соціальне завдання забудовника шахти.


А тепер - про інший соціальний аспект спорудження вуглепідприємства. На будівельному майдані "Любельської" передбачено створити біля 2500 робочих місць. Штат майбутньої шахти - 2783 робочих місця. Ми вже подали заявку в навколишні села і отримали більше тисячі заяв тільки з Жовківщини. Звісно, шахта не може функціонувати без спеціалістів.


  Причому, висококваліфікованих, здатних ефективно впоратися з новітніми технологіями вуглевидобутку, збагачення, охорони праці та довкілля. Підприємство планує направля¬ти за свої кошти на здобуття вищої освіти молодих людей, кращих випускників місцевих шкіл з навколишніх сіл. Залучатимуться до цієї навчальної програми не лише юнаки, а й також дівчата. У новітньому вуглевидобув¬ному комплексі є десятки "жіночих" посад, зокрема, на збагачувальній фабриці, на станції демінералізації тощо. Після набуття відповідної освіти молоді спеціалісти будуть працевлаштовані наданій копальні. А місцеві мешканці старшого віку, за бажанням зможуть влаштуватися на роботу в підсобне господарство підприємства, в адміністративно-побутовому комбінаті. Сільськогосподарську продукцію місцевим селянам не буде потреби масово відвозити для реалізації в райцентр чи ще далі. її закуплятиме шахта для власних закладів харчування, зокрема, овочі та фрукти на зимовий сезон.


Необхідно зазначити, що співпраця з місцевими органами самоврядування, з селянами здійснюється з самого початку реалізації інвестиційного проекту. Ми вважаємо, що обслуговуючий персонал майбутньої копальні має бути місцевий. Зрозуміло, що і робочі кадри на будівельному майданчику найраціональніше набирати поруч. Під час погоджень дозволу на будівництво шахти з місцевими громадами, адміністрація шахти брала на себе певні зобов`язання. Це, як зауважувалося вище, газифікація сіл, забезпечення їх питною водою, а також працевлаштування місцевих жителів. Тепер адміністрація шахти готує інвестиційні договори з усіма сільськими громадами. Ці договори передбачають взаємні обов`язки, як з боку шахти, так і з боку громад. Шахта бере на себе в основному фінансові зобов`язання - поточний ремонт доріг, виділення матеріальної допомоги на ремонт і технічне оснащення шкіл, дитячих садків, пам`яток архітектури та інших об`єктів соціально-культурного побуту територіальної громади. У програмі фінансування шахти є окрема стаття, яка передбачає виділення коштів саме на такі вище перелічені витрати. Власне, ще не приступивши до безпосереднього будівництва копальні, акціонер надає матеріальну допомогу різного кшталту сільським громадам, котрі дали згоду на спорудження копальні. Так, у 2007 році на ці цілі було витрачено понад 231 тисячу гривень, торік - 301 тисячу гривень, а на 2009 рік заплановано такої матеріальної допомоги на суму 400 тисяч гривень. Ці кошти виділяються цільовим призначенням, як безпосередньо на рахунки сільрад, так і парафіяльним громадам місцевих церков.


Інвестор будівництва Любельської шахти узяв на себе додаткове фінансове зобов`язання - сприяти оздоровленню і відпочинку дітей. Ця програма діє вже два роки. В 2007 та 2008 роках на південному березі Криму, в санаторії «Молочний», оздоровлено 66 дітей навколишніх сіл.


На території Розточчя заплановано побудувати санаторій-профілакторій для сімей майбутніх працівників шахти. А у селі Воля Висоцька Жовківського району взято в оренду територію колишньої військової частини. Тут споруджуватимуть об`єкти будівельної індустрії для копальні - ремонтну базу, складські приміщення тощо. Для облаштування гуртожитку сучасного готельного типу для 400 майбутніх робітників планується провести повну реконструкцію колишніх військових казарм. А згодом цей готель перелаштуємо на житловий відомчий будинок, де мешкатимуть сім`ї працівників вугільного підприємства.


Розповідаючи про успіхи і проблеми реалізації унікального інвестиційного проекту, необхідно торкнутися і такого, прямо скажемо, делікатного питання як відчуження землі під промислове будівництво. Під час розробки проекту ми намагалися поступити таким чином аби не завдавати жодної шкоди особливо цінним, родючим землям. Тому площі під будівництво об`єктів шахти вибирали з таким розрахунком, щоб вони були розміщені на угіддях, які малопридатні до виробництва сільськогосподарської продукції. Ми отримали усі погодження від власників земельних ділянок-паїв, сільських рад, райдержадміністрацій, облдержадміністрації щодо відведення земель під промислові об`єкти. Львівський Інститут землеустрою розробив проект відведення тих площ, погодження якого на стадії завершення. В основному об`єкти розташову-ватимуться на землях запасу. Єдине місце, де аж ніяк не могли обійти ріллю - виділення земель під залізничну колію на території Добросинської сільської ради. Там ділянка 0,8 гектара пайових земель (це частки паїв 16 селян цього села). Селяни користувалися досі цією землею. Пайовики обов`язково отримають матеріальну компенсацію. Також є домовленість про надання їм земельних ділянок в іншому місці.


Ми акцентуємо увагу на Жовківському районі, на території якого, власне, постає шахта "Любельська". Але поле родовища вугілля велике, воно складається, як відзначалося на початку, з 5 площ і чотири з них простягаються за межі Жовківщини, у бік Сокальського району. І хоча запаси твердого палива, котрі там містяться, вибиратимуться через 15-17 років, ми уже сьогодні звернулися до мешканців сіл, місцевих органів влади, райдержадміністрації Сокальщини щодо сприяння інвестиційного проекту. Приємно відзначити, що маємо повне порозуміння у вирішенні усіх питань.


На завершення - коротке резюме. Вугільна галузь України переживає не кращі часи. Ліквідовано десятки шахт (на Львівщині - З, на черзі ще одна), але жодної нової за останні роки не збудовано. Дефіцит твердого палива негативно впливає на економічний розвиток держави. У цій ситуації залучення іноземних інвестицій в зміцнення базової галузі країни надто актуальне. Гадаємо, очевидними є і переваги спорудження могутньої копальні за європейським взірцем саме на Львівщині, у Жовківському районі. Проте, ми свідомі того що, маючи під боком у Червонограді гіркий досвід соціалістичної експлуатації шахт, жовківчани з пересторогою ставляться до появи нового будівельного майдану на сільгоспугіддях. Нам видається, що ця зрозуміла тривога після нашої розповіді не матиме жодного ґрунту. Водночас хотілось би застерегти тих, хто свідомо чи несвідомо вводить в оману селян, бездоказово, голослівно лякаючи їх всілякими бідами у разі появи копрів поблизу їхніх осель.


Ми, фахівці, оперуємо лише фактами і несемо відповідальність за кожне сказане слово. Шахта "Любельська" буде побудована - і від цього виграють усі: селяни, отримавши вищій соціальний статус, районний бюджет, куди будуть спрямовані чималі суми податків, вугільна галузь, зрештою і Україна, продемонструвавши як європейська держава своє вміння мудро залучати і раціонально використовувати закордонні інвестиції.



Володимир П`ЯТНИЧНО, гірничий інженер-електромеханік ДП «Сі-СІ-Ай-Любеля»,
Олександр МАТЛАХ, головний маркшейдер,
Ярослав КУЗЕМКО, інженер-геолог.
 




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
23:25, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567