** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::03.06.2017

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    3 червень 2017 року

Пошук в новинах   

економіка

Сокальський район отримає 23 млн євро на ремонт дороги Червоноград-Рава - Руська
Сокальський район отримає 23 млн євро на ремонт дороги Червоноград-Рава - Руська

Сокальський район отримає 23 млн євро на ремонт дороги Червоноград-Рава - Руська

Польща виділяє Україні 100 млн. євро на розвиток прикордонної інфраструктури. За інформацією департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку облдержадміністрації для Сокальщини буде виділено 23 млн. 709 тисяч євро на ремонт дороги Червоноград-Рава-Руська. На роботи з ремонту даної дороги оголошений міжнародний тендер. За вимогою польської сторони 60% робіт будуть виконуватись підрядником з Польщі, решту – українськими фірмами. Ремонт дороги Червоноград-Рава Руська має велике значення для регіону, оскільки з’явиться якісне сполучення з віддаленими від райцентру містами Белз та Угнів. Ця дорога дасть змогу фактично з’єднати два міжнародних пункти пропуску – в Рава-Руськ

^

РДА
Сокальська РДА

суспільство

Управління Держпродспоживслужби у Сокальському районі застерігає
Управління Держпродспоживслужби у Сокальському районі застерігає

Управління Держпродспоживслужби у Сокальському районі застерігає

Ботулізм починається гостро, раптово. Початок захворювання характеризується одночасною появою симптомів, нехарактерних для ботулізму: тошноти, блювоти, слабкості, проносу. Пізніше появляються специфічні для ботулізму симптоми: погіршення зору, поява “туману”, “сітки” перед очима, опущення віка, різка слабкість, запаморочення, сухість слизових оболонок рота і глотки. Сухість слизових оболонок викликає у .хворих відчуття наявності чужорідного тіла в горлі, утруднення в ковтанні, розлад мови аж до втрати голосу. Для ботулізму характерна нормальна температура, частий пульс, запор. Характерні значні розлади дихання, які можуть бути причиною смерті на 2-5-й день хвороби. Поява симптомів ботулізму пов’язана з ураженням ядер черепних нервів продовгуватого мозку.

Як фактори ризику, переважують м’ясні консервовані продукти (м’ясна тушонка, виготовлена з м’яса різних видів домашніх тварин та птиці, ковбаса домашнього виробництва тощо). З цими харчовими продуктами пов’язані випадки ботулізму типу “В”, який має подовжений інкубаційний період, в основному легкий клінічний перебіг і відносно невелику летальність (до 5%). Найбільша летальність (до 30%) пов’язана із вживанням рибних консервованих продуктів з таких риб, як плотва, карась, товстолобик, сом, лящ (в’ялення та холодне копчення). Ці продукти характерні для ботулізму типу “Є”, при якому має місце малий інкубаційний період (до 24 годин) і тяжкий клінічний перебіг. Консервовані продукти рослинного походження, які є причиною захворювання на ботулізм типу “А” і “В”, по тяжкості клінічного перебігу і летальності займають незначне місце.

Найбільший ризик захворювання на ботулізм спостерігається і у віковій групі 20-50 років, а летальні випадки – серед осіб похилого віку та дітей. Особливу увагу населення необхідно звертати на сезонність захворюваності. Більшість випадків реєструється в теплі місяці року. Це пов’язано з періодом заготівлі харчових продуктів (м’ясо, риба, овочі, гриби) та тривалим терміном зберігання консервованих продуктів.

Система основних заходів щодо попередження захворюваності на ботулізм включає в себе перш за все захист від попадання збудника на сировину, правильну теплову обробку (стерилізацію), міри, направлені на попередження проростання спор, розмноження вегетативних форм, виникнення токсину в готовому консервованому продукті.

З метою попередження збудника ботулізму необхідно дотримуватись встановлених температурних умов первинної переробки, перевірка кислотності готових продуктів, чітке дотримання встановлених режимів стерилізації, правил обробки; банок, кришок, роботи закаточних машин, що має першочергове значення при консервуванні.

Засолювання і маринування грибів проводиться в бочках, емальованих відрах та інших ємкостях з вільним доступом повітря. Для запобігання отруєння рибою необхідно після улову швидко випотрошити її, промити проточною водою і після посолу до консервування зберігати на холоді.

Недопустимо консервувати перестиглі, злежані та підгнилі овочі, фрукти, ягоди. Овочі і плоди повинні бути добре промиті від землі. Стерилізацію проводити в каструлях І з кип’яченою водою. Тривалість варки від 15-20 хвилин (фрукти, ягоди) до 90 хвилин (капуста, горох і таке подібне).

З метою попередження захворюваності на ботулізм і зниження летальності від цієї інфекції залучаються до консультацій вузькі спеціалісти – інфекціоністи, офтальмологи, невропатологи, хірурги, терапевти та педіатри для своєчасного проведення діагностики і введення протиботулінічної сироватки. Тому, при появі: перших ознак: захворювання необхідно промити шлунок слабким  розчином марганцю і звернутись за медичною допомогою в медичну установу. Займатись самолікуванням в даному випадку не можна, так як, це може призвести до ускладнення своєчасного встановлення діагнозу і лікування

^

радіо Сокаль

служба інформації
ТРК "Сокаль"

релігія

У Сокальській виправній колонії №47 освятили храм
У Сокальській виправній колонії №47 освятили храм

У Сокальській виправній колонії №47 освятили храм

2 червня у Сокальській виправній колонії №47 пройшла приємна і неординарна подія - урочисте відкриття та освячення храму Юрія Переможця УГКЦ.

Цій події  передувала  клопітка праця і нестримне ибажання здійснити благородну справу . У зв`язку із відсутністю культової споруди тривалий час     богослужіння, бесіди,  доховні навчання проводилися в різних приміщеннях та різних умовах установи. І тоді капелан катедрального храму св.ап.Петра і Павла Андрій Дутчак звернувся до адміністрації установи із пропозицією щодо надання окремого приміщення для церкви. До благородної справи долучилися небайдужі земляки.

І тоді, на спільній нараді керівництва установи, священників і меценатів було прийнято рішення про виділення ділянки для майбутньої церкви.

У листопаді 2015 року розпочалось будівництво. Варто зазначити, що усі роботи по будівництву  церкви засуджені установи виконали власними силами. Стіни, дах, купол, оздоблення - усе виконано руками ув`язнених. Звісно, за активного сприяння працівників установи, які не шкодуючи власного часу, а подекуди і коштів,

Серед учасників дійства були: начальник західнного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Михайло Дзюдзь; єпископ Сокальсько-Жовківський Михаїл Колтун; прокурор Червоноградської  місцевої прокуратури Ярослав Гарасимчук; начальник виправної колонії Андрій Бойко; Жвирківський селищний голова Іван Кошлай; начальники установ та підприємств західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції; священнослужителі.

Численними грамотами від Преосвященного Владики і керівництва колонії за значний внесок у цій благородній справі були нагородженні усі, хто долучився до будівництва.

Після офіційної частини усі присутні зайшли до новозбудованого храму, і Архиєрей, у присутності багатьох священиків та вірних, здійснив чин його освячення. 

У євангельській проповіді владика як зразок взаємовідносин між начальниками і в’язнями поставив приклад святого апостола Павла та його наглядачів під час поїздки до Риму, де арештований апостол мав стати на суді перед кесарем за віру в Ісуса Христа.

У Сокальській виправній колонії №47 освятили храм
У Сокальській виправній колонії №47 освятили храм
У Сокальській виправній колонії №47 освятили храм
У Сокальській виправній колонії №47 освятили храм

^

Юлія Сорочук
_

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
07:49, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567