** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::04.03.2007

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    4 березень 2007 року

Пошук в новинах   

суспільство

На дванадцять душ - одна біда

В цій сім`ї побували, мабуть, уже всі: керівники місцевої і районної влади, відділу освіти, працівники різних соціальних служб, благодійних фондів... На відміну від батьків, нас хвилює доля цієї багатодітної сім`ї, особливо її неповнолітніх дітей. У Ганни та Михайла Паращинців із села Піддубне дванадцятеро дітей. Старша, Наталія, 1979 р. н., наймолодша, Христина, 1998 р. н. Старші доньки мають уже своїх дітей, але живуть усі разом. Коли заходиш в будинок, де живуть молодші Паращинці, відразу на згадку приходить циганський табір: кімната, в якій вони туляться, давно не білена, декілька ліжок з лахміттям замість постелі, старий стіл, телевізор—ось майже і все вмеблювання. Тут цілодобово товчуться і малі, і старші. Ті діти, які б мали ходити в школу, не відвідують її, старшокласників (а їх четверо) в Угнівській школі бачили по два-три рази за семестр. Зате вчителі, односельчани регулярно зустрічають їх на ринку у Червонограді, де вони жебракують, або й на Рава-Руській митниці. Діти жебракують, бо батьки примушують їх до цього. Старші дівчата деколи живуть у Червонограді й хтозна чим ще займаються. Школярі не мають підручників, зошитів. Видані підручники їм не дають додому, бо пропадуть. Часто діти просто голодні. І цього разу, коли приїхали до Паращинців, в хаті була хіба картопля, з посуду — кілька тарілок та горнят. Влітку Паращинці якось заробляють, допомагаючи односельчанам. Хоча мають гектар землі, та не обробляють її, а як посадять картоплю — то не доглянуть... Батьки ж, отримавши гроші на дітей, накуповують пива, горілки, бананів, не думаючи про день завтрашній. Невідомо чим займаються і діти старшої доньки Наталії. А Іванна, яка також має дитину, хвора, потребує лікування. Діти не мають в що вбратися та взутися, хоча стільки гуманітарної допомоги, яку надавали цій сім`ї, не одержувало й ціле село, кажуть у сільраді.

В 1998 році Сокальський районний суд позбавив Ганну Паращинець материнських прав, але жінка добилася, щоб Апеляційний суд скасував це рішення. Тож діти і далі живуть в антисанітарних умовах, позбавлені елементарного. І виростають з викривленими поняттями про світ, народжують дітей, яких чекають голод і злидні. На останньому засіданні опікунської ради знову йшла мова про цю сім`ю, Члени ради пропонують все ж позбавити Ганну Паращинець материнських прав відносно неповнолітніх дітей, а також позбавити цього права і її доньку Іванну та обстежити її і скерувати на лікування.

На цьому засіданні розглядали ще одну сім`ю — із села Залижні. Галина Нестерова, 1973 р. н., має доньку Вікторію, 2003 р. н. Як повідомив Смиківський сільський голова Віктор Магера, побутові умови цієї сім`ї погані: в хаті холодно, брудно, голодно. Жінка не працює, має співмешканця, який був суджений, він хворий на туберкульоз. Живуть на пенсію її батька. Щодо цієї сім`ї було вирішено поки що не позбавляти Г. Нестерову материнських прав; її доньку влаштувати в цілодобову групу дитсадка, де вона буде нагодова й припильнована, а співмешканця — скерувати на лікування від туберкульозу.

Валентина БЛУДОВА

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
08:31, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567