** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::04.06.2008

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    4 червень 2008 року

Пошук в новинах   

влада

3 червня т.в.о. голови Сокальської райдержадміністрації І.Бережницький провів засідання колегії райдержадміністрації з наступним порядком денним: про хід виконання рішення колегії від 17 жовтня 2007 року "Про стан та шляхи вирішення проблемних питань висловлених в населених пунктах громадянами району під час обговорення соціальних ініціатив Президента України В.Ющенка"; про результати перевірок у бюджетних установах та підприємствах Сокальського району за 2007 рік та І квартал 2008 року проведених контролюючими органами: контрольно–ревізійним відділом у Сокальському районі, фінансовим управлінням Сокальської райдержадміністрації, ДПІ у Сокальському районі.


Як зазначив на колегії перший заступник голови райдержадміністрації В.Бойко згідно з рішенням колегії від 17.10.07 р. в районі виконано: встановлено « Боллер’ян»  в НД с. Хлівчани; в НД с. Волиця (Двірцівська) зроблено ремонт покрівлі даху (на суму 21000 грн.); в НД с. Хоробрів зроблено ремонт даху (на суму 10000 грн.); в проект Переліку об’єктів газифікації на 2008 рік запропоновано будівництво підвідних газопроводів до с. Бутини (Бутинська с/р) – 300 тис. грн. з держбюджету,  с. Русин (Варязька с/р)- 149,6 тис. грн. з держбюджету, с. Муроване (Мурованська с/р) – 500 тис. грн. з деожбюджету, с. Войславичі (Тудорковицька с/р) – 500 тис. грн. з держбюджету  згідно з виготовленою проектно-кошторисною документацією.




 За 1 квартал 2008 року ревізіями КРВ виявлено незаконних витрат та нецільового використання бюджетних коштів на суму 37.77 тис. грн., нестач на суму 47.81 тис.грн., недоодержання фінансових ресурсів на суму  6.6 тис. грн., інших порушень фінансової дисципліни , що не призвели до втрат, на суму  9019.85 тис.грн. За наслідками ревізій  відшкодовано незаконних витрат на суму   24.39 тис.грн. ( 64.5%) , надійшло фінансових ресурсів на суму 6.17 тис.грн. ( 93.5%),  усунуто інших порушень фінансової дисципліни , що не призвели до втрат –  9006.26 тис. грн. ( 99.8 %),  прийнято 2 рішення та накази по об”єктах контролю.


^

РДА
Сокальська РДА

суспільство

Перетреться, перемелеться і так минеться


 


Місцеві жителі вже й не вірили, що хтось візьме у них землю в оренду. Не в одного краялось серце, що навколо облогує -1000 гектарів родючої землі. Але торік землею зацікавились англійський інвестор - ТзОВ «Лендком UА». Його представники зустрілися з людьми, розповіли, що хочуть у них забрати землю в оренду і людям платитимуть дивіденди. Місцеві жителі з одного боку зраділи такій новині, а з іншого - насторожились, бо підписували договір аж на 15 років. Термін немалий, тож бідкалися чи дочекаються його закінчення. Зваживши всі «за» і «проти» все-таки зійшлися на тому, що наступного дня укладуть угоди про оренду паїв.


- Мурованці та себечівці давно чекали на господаря, який би забрав їх паї в оренду. Вже й землі стали заростати тереном, - розповідає землевпорядник Мурованської сільської ради Наталія Войцик. - Хоч у нас є орендарі - ПП «Родючість» та ТзОВ «Козацький курінь», але ті обробляють інші паї. Самі ж мурованці та себечівці не хотіли брати землю, бо на ній, щоб щось виростити, треба вкласти чималі кошти і добре напрацюватися. Багато з власників паїв вже не здужають трудитись у полі, а молодші працюють на шахті чи у місті Червонограді, через що у наших селах небагато індивідуальних селянських господарств. Від початку розпаювання лише 86 селян взяли землю і господарять на ній. Вони придбали трактори і сільськогосподарський інвентар. Ще чимало селян тримають коней. Добре, що хоч тепер у Муроване та Себечів прийшов інвестор. І нині на 502 гектарах замість бур`янів зеленіють хліба. Компанія «Лендком UА» взяла в 166 орендарів землю в оренду на 15 років і виплачуватиме селянам 2 відсотки орендної плати від вартості паю з щорічним зростанням відсотка. Інвестор відмовився брати в оренду майновий комплекс колишнього ПАФ «Себечів», бо має потужну сільськогосподарську техніку. Правду кажучи, тут із колишнього майнового комплексу мало що залишилось. Машинно-тракторний парк давно застарів і перетворився на купи металобрухту. Значна частина сільськогосподарського інвентаря та техніки давно кудись зникли. А щоб решта не пропало з бригади безслідно, селяни розібрали техніку та інвентар по хатах, а комбайни закріпили за місцевими фермерами. І невідомо, як тепер вивести з цим лад і зібрати до купи. Розумніше зробила себечівська громада: допоки не прийде якийсь господар і не візьме землю, тваринницькі приміщення вирішила не зачіпати. І справді, наче у воду дивились, бо сьогодні ці приміщення викупляють у них. Відтак кожен матиме свій відсоток від продажу. Людям проплатили 40 відсотків вартості майна. Однак і досі деякі приміщення стоять ще напіврозібрані і чекають на господаря.


Зате у Мурованому не залишилось й сліду від корівників та конюшні (вартість одного з них 50 тисяч гривень). Люди самовільно розібрали їх до фундаменту, а забрані цеглу, балки та шифер використали у господарствах. Скористали найбільше ті, хто був спритніший. Вони й тягнули, що бачили. Не дивно, що чимало селян не отримали нічого на майновий пай, адже практично передачі не відбулося. Відновити ж тепер справедливість важко.


Значно краща ситуація у селі Вербовому. Сюди три роки тому прийшов приватний підприємець Петро Пилипчук, який забрав у селян землю в оренду і викупив у них ферму, яка належила їм на майнові паї. Худобу агрофірма винищила ще задовго до свого банкрутства. Техніка ж залишилась у людей. Вони під час розпаювання місцевої агрофірми, як і жителі сусідніх сіл, забрали техніку та інвентар додому на зберігання.


- У 2001-2002 роках селяни всіх трьох сіл отримали на руки майнові свідоцтва, - розповідає Мурованський сільський голова Надія Лешик. - У Себечеві та Вербовому було 450 власників майнових сертифікатів, а в Мурованому - 290 чоловік. Вартість паю теж була різна і становила від 5 до 3500 гривень. Сума залежала від того скільки років на час роздержавлення людина відпрацювала у колгоспі, а також від заробітної плати, яку вона отримувала. Селяни одержали 73 відсотки майнового паю у будівлях та 27 відсотків у техніці. Але і досі дехто з селян не отримав нічого. Тож не дивно, що для жителів цих сіл реформування місцевих господарств було таким же болісним, як і колись пережита колективізація... Селяни уже зневірені у всьому, бо ж практично залишилися біля розбитого корита. Звичайно, як і скрізь у реформованих господарствах не всі задоволені розпаюванням майна та землі. Декого не було у списку на отримання земельного паю або майнового свідоцтва. Тепер лише суд, може відстояти їх право на майно і землю. Та чи люди похилого віку матимуть силу і терпіння добитися цього? Тому й кажуть: все перетреться, перемелеться та й так минеться. Може з приходом інвесторів щось зміниться на краще у їхньому житті, але це буде вже зовсім інша історія...

Любов Пузич.


 3 червня 2008 р.

 

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
10:41, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567