** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::06.03.2015

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    6 березень 2015 року

Пошук в новинах   

суспільство

27 лютого 2015 року  у приміщенні Сокальської районної ради (сесійний зал) відбулося громадське обговорення пропозицій щодо можливості будівництва за інвестиційні кошти компанії «WTEC» (Канада) сміттєпереробного заводу (термічний метод знешкодження ТПВ) на території Сокальської міської ради  (землі промисловості : м.Сокаль, вул.Яворницького, навпроти колишнього заводу «СЗХВ»).
~1~
Були запрошені депутати міської, районної рад, громадські організації, підприємці, фахівці-екологи та з питань ЖКГ, громадяни міста.

 на www.sokal.lviv.ua - відбувалася трансляція наживо громадського обговорення.

Детальніше ознайомитись з документами, що стосуються даного питання, можна у приміщенні Сокальської міської ради

Пропонуємо Вам переглянути відеозапис обговорення:

  Частина 1


  Частина 2



 

Матеріали:

Технологія переробки твердих побутових (ТПВ) та рідких відходів методом порціонної термічної переробки методом газифікації


Принцип роботи заводу за  технологією переробки твердих побутових відходів(ТПВ) заснований на порційній термічної переробки ТПВ методом газифікації, що дозволяє отримувати  гази, які викидаються  в атмосферу, такими, що відповідають екологічним вимогам Євросоюзу. Завод складається з модулів, що працюють незалежно один від одного, що забезпечує високу гнучкість виробництва і взаємозамінність.

Пропоноване обладнання може переробляти від 16 500 до 100 000 т ТПВ на рік (330 робочих днів), з щоденною продуктивністю від 50 до 300 т / день. В залежності від складу ТПВ та їх вологості може вироблятися від 1.0-10.0 MВт електричної та 1.3 до 13 МВт теплової енергії.

 

 

Опис процесу газифікації

Метод газифікації заснований на термічній переробці ТПВ в камерах газифікації, після газифікації гази переходять у вторинну камеру допалювання для знищення шкідливих компонентів, потім подаються на бойлер. Після бойлера і газоочистки очищені гази викидаються в атмосферу, пройшовши, якщо необхідно охолодження в градирнях. Для безперервної вироблення електричної енергії необхідна наявність як мінімум двох камер, що працюють в шаховому порядку, одна за одною.

 

~2~

Камера газифікації


    

Камера розрахована на завантаження10-12.5 т ТПВта інших відходів

 Конструкція камери газифікації дозволяє завантажувати ТПВ без їх сортування або попередньої підготовки - розсипом, упаковані в мішки, тюки або в пресовані пакети. Завантаження ТПВ проводиться як через фронтальний проріз (об`єкти великого розміру), так і розсипом через верх камери. Після завантаження камери процес переробки проходить повністю автоматично, і вимагає мінімальну кількість обслуговуючого персоналу


Завантаження ТПВ розсипом через верх камери

Після завантаження включаються пальники невеликої потужності для початку процесу газифікації ТПВ. Залежно від виду матеріалу, достатньо 30-60 хвилин для початку процесу газифікації. Процес протікає автогенно (самопідтримуючий) - за рахунок внутрішньої енергії. Газифікація проходить при температурі 450о С і недоліку кисню, що дозволяє знизити швидкість протікання хімічних реакцій утворення шкідливих компонентів. Протягом 10-12 годин завершуються основні хімічні реакції, і наступні 10-12 годин проходить повільне охолодження камери. Після цього з камери вивантажується зола (5-10% від обсягу ТПВ) і проводиться нова завантаження. Протягом 12 годин циклу охолодження першої камери, друга камера газифікації знаходиться в активному режимі, що дозволяє постійну подачу газу в камеру допалювання. Весь процес вимагає мінімального присутності оператора. Один робітник може обслуговувати до 8 камер в зміну.

В залежності від виду і стану завантажених відходів можливий перехід у газоподібний стан 95% обсягу твердих відходів. Це дозволяє отримувати у незначній кількості золу високої якості. Зола, що отримується в процесі, не має клінкерних включень і є майже на 100% продуктом горіння, вона має однорідний, чистий склад з мінімальним вмістом шкідливих компонентів. В залежності від місцевих стандартів, зола може використовуватись в дорожньому будівництві та виробництві тротуарної плитки, бордюрного каменю.


 

Гази, що виділяються в процесі газифікації ТПВ, переходять на другу сходинку технології - допалювання, де відбувається термічне руйнування шкідливих компонентів. Гази з однієї або декількох камер газифікації подаються у вторинну камеру допалювання, де вони перемішуються з поступають з навколишнього середовища повітрям, що забезпечує турбулентний процес спалювання при високих температурах. Процес проходить при температурі 1200 С. Температура забезпечується як потужної пальником так і (якщо можливо) інжектування в камеру рідких горючих відходів (автомобільне масло, антифриз і т.п.). Гарячі гази подаються на бойлер і потім після охолодження в градирні (якщо необхідно) і виводяться в атмосферу

Бойлер


В залежності від загальної продуктивності модуля, потужність бойлера вибирається для максимального використання тепла газів. До 5 камер газифікації, з`єднаних з камерою допалювання, можуть забезпечувати роботою один бойлер. Тиск і кількість виробленого пара залежать від загальної потужності камер переробки ТПВ та технічних вимог турбогенератора. Температура пари, що подається на турбіну досягає 400 Cо. Залежно від конструкції бойлера, більше 70% енергії газу переводиться в пар.

 

 

Турбогенератор

Для розрахунку виробництва електричної енергії приймається цифра від 0,43 до 0,85 МВт / год на 1 т ТПВ. Пар на виході з турбіни має достатньо енергії для нагрівання води та використання її для виробничих потреб (сушіння деревини, охолодження та кондиціонування повітря.) Також  тепломоже використовуватися в тепличних господарствах або у холодильних установках(складах).

 
 

Газоочистка

Конструкція камер газифікації і допалювання фірми дозволяє проведення процесу з мінімальним виділенням шкідливих домішок. У багатьох випадках, установки працюють без систем газоочистки, навіть в районах підвищеної екологічної чутливості (Кайманові Острови, Маршальські Острови та ін.) Тим не менш, при необхідності, встановлюються системи газоочистки з виходом газів, які відповідають найсуворішим нормам Євросоюзу. Всі станції очистки газу оснащено вежами циркуляції газу з автоматичним контролем температури, системами інжекції активованого вугілля для видалення металів і органічних елементів, системами інжекції соди для контролю кислотності газу, механічними фільтрами зворотного пульсування, шнековими механізмами з теплоізоляцією для безперервного видалення золи, блоком безперервного контролю і запису змісту O2, CO, SO2, NOx і температури в різних точках технологічної схеми.

Процес є настільки екологічно чистим, що заводи можуть розташовуватися в індустріальнихзонах, без негативного ефекту на сусідні підприємства.

 

Компоновка обладнання

Модульний принцип технології дозволяє збільшувати потужності виробництва. Мінімальним модулем є система з двох камер газифікації і однієї камери допалювання, з`єднаної з бойлером (наприклад-завод в Ісландії).

 

 


Переваги пропонуємої технології

 

1. Перевірена технологія, з існуючими заводами, які успішно діють у Європі.

2. Перевершує конкурентні заводи з технічної і екологічної точки зору, дешевше, технічно більш досконала.

3. Самозабезпечена, екзотермічна реакція не спалює відходи, а перетворює спочатку в синтетичний газ, який потім спалюється в камері допалювання.

4. У два рази ефективніше інших технологій, з - за простого процесу, і з дуже низькою потребою енергії для експлуатації.

5. Технічно простіше, ніж інші сучасні технології теплової переробки, вартість експлуатації і технічного обслуговування нижче інших технологій на 50%

6. У технологічний процес, приймає практично всі види твердих, напівтвердих та рідких відходів, включаючи медичні та інші небезпечні відходи.

7. Не потрібна попередня сортування відходів, заощаджує експлуатаційні витрати.

8. Тюкувати і ущільнені відходи можуть бути завантажені без обробки або фасування.

9. Обробляє широкий спектр відходів більш ефективно, проводиться більшу кількість чистої енергії, ніж в інших теплових або біотехнологіях.

10. Дозволяє уникнути витрати і технічні складності обробки та зберігання синтез - газу або альтернативного палива.

11. Проста, надійна конструкція з дуже малою кількістю рухомих частин.

12. Просте завантаження ТПВ, навантажувачем або автоматичним конвеєром.

13. Самостійна, екзотермічна реакція вимагає дуже мало допоміжного палива.

14. В ході процесу ТПВ переробляються в гарячий синтез - газ і чистий, нетоксичний попіл без вуглецю.

15. Синтез - газ спалюється у вторинній камері при температурі до 1300C з затримкою до 2 секунд.

16. Висока ефективність перетворення енергії - приблизно 95% до котла або іншого обладнання.

17. Зменшення обсягу ТПВ до 95%.

18. Технологія повністю знищує медичні та інші небезпечні відходи.

19. Не виробляє шлаку або клінкеру.

20. Зола стерильна, нетоксична і пухка, практично не містить вуглецю і проходить EPA тест.

21. Чистий залишок золи, не потрібно вивозити на звалища, може бути використаний або проданий як наповнювач для бетону та асфальту, укладання труб або дренажних заповнень.

22. Забезпечує використання поновлюваних джерел енергії для виробництва електроенергії, пари, опалення, охолодження та очищення води.

24. Менше викиди в атмосферу, ніж у типових центральних електростанцій.

25. Применение заводов данной системы, взамен полигонов ТБО, значительно сокращает выброс газов в атмосферу.

26. Лінії з модульними і масштабованими компонентами можуть забезпечити оптимальні переробні потужності практично будь-якого розміру.

27. Функціонально незалежні лінії і їх модульні компоненти скорочують час технічного обслуговування і ремонту, так як ремонт однієї лінії не впливає на роботу інших.

28. Один або кілька функціонально незалежних ліній можуть бути пов`язані з функціонально незалежною лінією живлення для забезпечення повного резервування у виробництві електроенергії.

29. Модулі заздалегідь зібрані і випробувані на заводі виробника, це знижує витрати, гарантує якість, і швидкість установки на заводі.

30. Модулі можуть бути додані або зняті з лінії по мірі необхідності, що знижує ризик неправильного прогнозування обсягів, наявності відходів і успіху утилізації.

30. Модульна конструкція скорочує початкові витрати і цикл капіталовкладень, оскільки заводи можуть бути побудовані на найближчу перспективу.

32. Низька вартість і модульна конструкція полегшує децентралізовану обробку відходів та розподіл енергії.

33. Відновлена ​​енергія може бути використана для промислових процесів, опалення та охолодження, вироблення електроенергії або механічної енергії і опріснення води.

34. Низький профіль заводу зовні виглядає так само, як і звичайний склад.

35. Мала займана площа землі.

36. Устаткування монтується на бетонну підлогу - немає необхідності в дорогих будинках.

37. Автоматизація процесу керування з можливістю ручного налаштування забезпечує інтерфейс оператора на сенсорний екран.

38. Цифрова система управління може забезпечити SCADA (Диспетчерське управління та збору даних) реєстрацію даних.

39. Потенційні джерела доходу:

- Утилізація відходів;

- Продаж вторинної сировини (варіант попереднього сортування);

- Продаж електроенергії,

- Технологічного тепла і / або пара для промисловості;

- Пар низького тиску для центрального опалення;

- Холодна вода чи повітря для охолодження;

- Опріснення вода.

40. Право на отримання грантів відновлюваної енергії та податкові пільги.

41. Досвідчена міжнародна команда для поточної підтримки, вдосконалення та управління.


Обгрунтування вибору технології переробки твердих

побутових відходів

 

Компанія ІФК «ЕТІС» вже більше п’яти років займається впровадженням альтернативної енергетики і проводить роботи, які пов’язані з поводженням з побутовими відходами і отриманням енергії при їх переробці.

Спеціалістами нашої  компанії проведені  попередні дослідження щодо проблеми утилізації побутових відходів у містах Західного та Центрального економічних регіонів. Слід відзначити, що не тільки у нашій країні, але й в сусідніх країнах (Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія тощо) проблеми з утилізації побутових відходів аналогічні і вирішення цих проблем передбачається або за рахунок сортування та захоронення відходів, або шляхом їх переробки. Орієнтація на методи сортування передбачають суттєве (в багато разів) підвищення комунальних тарифів, тому що вартість сортувальних підприємств та захоронення відходів цілком лягає на плечі населення.

Переробка сміття сучасними методами з подальшим отриманням енергії (електроенергії та тепла) передбачає самоокупність відповідних підприємств.    ІФК «ЕТІС»    провела переговори з  окремими компаніями Західної Європи, які  є ведучими в сфері  виробництва обладнання і технологій з утилізації відходів і можуть використовувати фінансові інструменти для залучення  інвестицій на Україну.

ІФК «ЕТІС» з усіх міркувань (проектних,  технологічних, технічних та фінансових) віддала перевагу   компанії   «WTEC».

      Компанія «WTEC» реалізувала  проекти переробки відходів у 36 країнах і продовжує будівництво сміттєпереробних заводів у Шотландії, Ісландії, Хорватії, Польщі, Росії, Китаї тощо з проектними потужностями від 20 000 тон/рік до 140 000 тон/рік.  Головна перевага застосованої цією компанією технології  –  це повна переробка відходів і отримання енергії як електричної так і теплової.  Захороненню підлягає тільки 5 відсотків інертних відходів, що можуть використовуватися при рекультивації сміттєзвалищ. Процес екологічно безпечний і не наносить шкоди навколишньому середовищу. Система заводів «WTEC» схвалена до застосування Міжнародною організацією клімату контролю на землі. Завод має стандарт  ISO та входить до  програми «ЗеленіТехнології». Екологічні і технічні вимоги  вище Екологічних і технічних вимог ЄС.

      Застосована технологія дозволяє окупити витрати інвестора протягом 4,5-6,5 років і головне - не вимагає різкого підвищення тарифів для населення, що неминуче при інших технологіях – сортування відходів, спалювання і таке інше. Термін проектування та будівництва становить 1-1,5 року.

      Корпорація «WTEC» - це не тільки виробник устаткування, але й інвестор, який готовий вкласти до 80-90% фінансових обсягів за рахунок залучення коштів канадських урядових програм.  Український інвестор вносить 10-15% загального обсягу інвестицій.

Основна вимога компанії  для початку роботи на території регіону - це:

-    гарантії постачання муніципальних відходів в достатній кількості на протязі 20 років;

- надання земельної ділянки в довгострокову оренду (мінімум на 20 років)                       для будівництва заводу.

 

     Враховуючи переваги технології корпорації «WTEC», компанії «ЕКО Проект» (яка є дочірньою компанією «ЕТІС») та «ГАРБОТЕХ» запропонували збудувати на  території Буського сміттєзвалища сучасний завод по глибокій переробці відходів з отриманням енергетичних ресурсів  -  електро- і теплоенергії. Застосування канадської технології на основі газифікації дозволить максимально (до 90-95%) переробити відходи у енергетичні ресурси, які в подальшому будуть використані у суміжному виробництві. Передбачається одночасно з будівництвом сміттєпереробного заводу будівництво підприємства, що буде споживати електро- та  теплоенергію для вирощування риб сімейства лососевих в установках із замкнутим циклом водо забезпечення, а залишки електроенергії будуть продаватися у електромережу.

     На сьогодні на будівництво такого заводу отримано згоду Боложинівської сільської ради Буського району, на території якої планується будівництво сміттєпереробного підприємства.  Підписано Меморандум з Буською міською радою на оренду сміттєзвалища та постачання побутових відходів, отримано згоду екологічної комісії Буської районної ради.

    Компанія «ГАРБОТЕХ» готова виступити співінвестором з української сторони і профінансувати проектні роботи та залучити кошти для будівельних робіт.

    

    Таким чином, при побудові сучасного сміттєпереробного заводу з виробництвом енергетичних ресурсів на Сокальському та Червоноградському сміттєзвалищах складається  можливість :

  • вирішити проблему захоронення  відходів;
  • відмовитися від різкого підвищення комунальних тарифів;
  • створити ефективне підприємство по виробництву енергетичних ресурсів;
  • покращити екологічну ситуацію в регіоні за рахунок зменшення кількості захоронень відходів;
  • збільшити відрахування до місцевих бюджетів;
  • залучити інвестиції у регіон та створити нові робочі місця.

 З повагою, директор, к.е.н.                                          О.К. Тімофеєв       

 

 

^

Адміністратор
-

Відео від "Сокаль і Сокальщини"

Частина 1. Громадське обговорення пропозицій щодо можливості будівництва сміттєпереробного заводу.

Громадське обговорення пропозицій щодо можливості будівництва за інвестиційні кошти компанії «WTEC» (Канада) сміттєпереробного заводу (термічний метод знешкодження ТПВ) на території Сокальської міської ради.


http://www.sokal.lviv.ua/novyny-new__2956.html

Частина 2. Громадське обговорення пропозицій щодо можливості будівництва сміттєпереробного заводу.

^

Адміністратор
-

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
20:00, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567