** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::08.05.2010

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    8 травень 2010 року

Пошук в новинах   

культура

НА СЦЕНІ ВИРУВАЛИ ПРИСТРАСТІ: І СМІЯЛИСЬ, І ПЛАКАЛИ


 


В неділю, 25 квітня, сокальці, відклавши повсякденні справи, поспішали до Народного дому. Сюди поціновувачів високого мистецтва на свій творчий звіт запросила Сокальська дитяча школа мистецтв ім. В. Матюка. Святкового та піднесеного настрою додав духовий оркестр школи під керівництвом Петра Криштофа, який на вулиці перед Народним домом виконував знайомі мелодії. Невдовзі тут зібралася юрба людей різного віку - від малого до великого.


... Якось по-особливому виглядав й зал Народного дому. Тут зібрались мами й тати, бабусі й дідусі, які прийшли підтримати своїх дітей та внуків, порадіти їх успіху, а також ті, хто любить музику, пісню та художнє слово. Щороку викладачі школи мистецтв під час таких концертів знайомлять глядацьку аудиторію з кращими зразками класичної та вітчизняної музики. На цей раз прозвучали пісні "Учіться, брати мої" на слова Т. Шевченка, музику А. Кос-Анатольського й українська народна пісня "Ой, що ж то за шум учинився". їх майстерно виконав лауреат обласних конкурсів хор хлопчиків та юнаків під керівництвом Олександри Капепусь. Цей колектив за традицією розпочав творчий звіт. А далі до присутніх звернувся настоятель церкви св. апостолів Петра і Павла, митрофорний протоієрей о. Ярослав Кащук. Він благословив усіх, хто дбає про духовне, прищеплює дітям любов до музики та прекрасного.


Далі свою виконавську майстерність дарували присутнім викладачі та учні. На сцену вийшли ті, хто досягав успіхів на всеукраїнських та обласних конкурсах. Художнє читання виразно представили вихованці Оксани Яник - Ярина Петринка, Олена Пукас, Станіслав Козловський. Вони майстерно прочитали українську народну казку "Як панок балакав по-німецьки" та поезію Богдана Стельмаха "Вічна мелодія". Не можна не згадати чудову гру дуету баяністів - Юрія Крутія та Богдана Бойка, які виконали "Мамин вальс" Олександра Давидекка. Як і двох козачат - Станіслава Козловського та Мар’яна Мужа. Вони піднесено заспівали пісню "Козачата" (сл. О. Яворської, муз. М. Ведмедері).


Згодом глядачі мали приємність зустрітися з лауреатом обласних конкурсів -ансамблем бандуристів (керівник Надія Козій), який на високому професійному рівні виконав пісні "Рідна мова" (сл. С. Воробкевича, муз. В. Матюка) і "Львівська полька" (сл. і муз. В. Дичака). Танцювали на звітному концерті учасники танцювальних колективів школи "Джерельце", "Фантазія", "Намисто" (постановка танців Марії Кащук, Оксани Шаліги, Наталії Зятик).


Творчий звіт тривав понад дві години. Дійство вийшло цікавим, в ньому були найвагоміші досягнення всіх відділів школи, які об`єдналися в єдиному вінку гармонії дивовижних звуків музики, художнього слова та танцю. Сюди свою яскраву квітку вплели юні таланти мистецької школи. Глядачі тепло зустрічали кожного виконавця, і зливою оплесків нагороджували вихованців школи, які засвідчували неабияку обдарованість, досконале володіння музичними інструментами. Це можна сказати про Христину Дубик, Назарія Грицика, Богдана Бойка, Оксану Зубенко, Ольгу Баран, Соломію Мартинюк, Ганну Михайлюк. Старанно підготувалися і продемонстрували неабияку майстерність не тільки вихованці, але й викладачі та концертмейстри. Співали улюбленці публіки – Олександра Капелусь, Ірина Грабова та вокальний ансамбль викладачів. Під час творчого звіту своїм виконанням присутніх зачаровували усі творчі колективи школи, зокрема духовий оркестр та хор учнів старших класів. Останній якраз і завершив святкову програму піснею "Ступіть на материн поріг" (сл. В. Крищенка, муз. Димитрова), яку вихованці Марії Дубик подарували присутнім матерям та бабусям у залі.


Концерт пройшов на єдиному емоційному пориві. А це ще раз засвідчує, що тут працюють справжні професіонали, які бережуть і примножують кращі традиції школи, передають їх від покоління до покоління.


- Колектив Сокальської школи мистецтв імені В. Матюка, який багато років очолює Ярослав Стефанишин, є надзвичайно творчий та високопрофесійний, - відзначила начальник відділу культури Сокапьської РДА Лариса Фарин. - Досвідчені педагоги школи вміють допомогти дитині розкрити її талант. Відтак чимало її вихованців є лауреатами, дипломантами та переможцями різноманітних конкурсів та стають студентами мистецьких навчальних закладів.


Л. Фарин подякувала усім організаторам, керівникам колективів, учасникам творчого звіту за "торжество спільної праці педагога й учня. Адже результатом цієї праці є душа цих дітей, яка ніколи не буде лінуватися".


Передувала концертній програмі виставка творчих робіт учнів художнього відділення, яка була розташована у фойє Народного дому. Кожен, хто прийшов на свято, міг оглянути її.


Недарма кажуть, що любителями і знавцями музики не народжуються - ними стають. Спасибі людям, які працюють творчо, з вогником, навчаючи дітей любити прекрасне.


Любов ПУЗИЧ.
7 травня 2010 року


^

Газета
"Голос з-над Бугу"

культура

І ЗНОВУ ФЕСТИВАЛЬ



Шістнадцятий рік поспіль у Сокалі 8-9 травня проходитиме регіональний фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва "Мамині зіроньки - 2010". Вже визначено його учасників, склад журі тощо. Про підготовку цього популярного фестивалю наш кореспондент попросила розповісти голову оргкомітету, начальника відділу культури та туризму РДА Ларису ФАРИН.



- Пані Ларисо, розкажіть, будь ласка, скільки учасників візьмуть участь у цьогорічному фестивалі і звідки вони?


   


Зареєструвалися 52 учасники. Найбільша група середня - 22 учасники і молодша -19, тобто це діти віком від восьми до чотирнадцяти років. Як завжди, широко представлена Волинь -15 учасників, Сокальщину представлятимуть 13 конкурсантів. У фестивалі також візьмуть участь діти з Рави-Руської (також багато-чисельна група), наші сусіди з Червонограда, Соснівки, Львова. Приємно, що рамки фестивалю розширюються. Цьогаріч до нас приїдуть двоє дівчат (старша група) з Луганщини, з Кремінського району, з яким наш район уклав угоду про співпрацю.



- Де житимуть приїжджі?



Завдяки підприємцю Михайлу Пограничному гості з Луганщини житимуть у готелі. Інші конкурсанти доїжджатимуть. В минулому році їх приймали в Сокальському професійному ліцеї. Але цьогаріч там живуть переселенці з аварійного будинку. Зате, як і в попередні роки, конкурсанти харчуватимуться там.



- Наш фестиваль вигідно відрізняється від інших, на яких звучить попса, а пісні виконують на іноземних мовах.


   


Так, адже мета "Маминих зіроньок" - не тільки виявляти юні таланти, і найперше ті, що живуть в нашому регіоні, а й піднести престиж української духовності, народної пісні. Всі учасники фестивалю неодмінно повинні виконати по дві пісні українською мовою, одна з них»посвята Матері Божій або Мамі. Причому, як слухачі чули в попередні роки, часто конкурсанти виконують їх акапельно, що також є ріцкістю навіть на Всеукраїнських фестивалях.



- Хто оцінюватиме вокальні дані конкурсантів?



Ми серйозно підходимо до підбору членів журі, адже саме вони визначають долю конкурсантів. В цьому році журі очолює заслужена артистка України, солістка Національної опери ім. Соломії Крушельницької Наталія Дацко. Любить наш фестиваль і вже десять років приїжджає на нього методист Львівського державного музичного училища ім. С. Людкевича Марта Вовк. Багато років членом журі є завідувач естрадним відділом цього ж училища Юрій Антонкж. Свою думку висловить і художній керівник та диригент Львівського муніципального хору "Гомін", викладач Львівського училища культури та духовної семінарії Святого Духа Руслан Ляшенко. Членом журі є також директор Сокальської школи мистецтв Ярослав Стефанишин. Хочу підкреслити, що вони завжди дуже переживають за конкурсантів, особливо на гала-концерті, адже це свого роду є екзамен на їх фаховість. Запрошуємо всіх на цей концерт. Квитки продають з 4 травня у районному Народному домі.



- Оргкомітет провів значну підготовчу роботу. Знаю, що фестиваль не відбувся би без спонсорської допомоги...


   


Це справді так. Тому хочу подякувати меценатам, спонсорам: Львівським обласній раді та обласному управлінню культури і туризму. Сокальським райдержадміністрації, районній та міській радам, ТзОВ "Дукат" (Олег Фенчин, Роман Швед. Віталій Замрій), ТзОВ "Сокме" (Володимир Бомко), ТзОВ "АВС" (Леся та Андрій Бабухи), ТзОВ "Ніка" (Марія Шамборов-ська), ТзОВ "Світанок" (Наталія Кінах), Борокському спиртозаводу, кафе-бару "Едем" (Ірина Шутовська), аптеці "Провізор" (Юрій Мандрик), магазину-салону "Камелія" (Орися Багрій), ПАФ "Білий Стік" (Олег Іванчина), ТзОВ "Клінгспор", ПП "Геоінформаційні технології" с. Двірці, сімї Василя Панченка, підприємцям Галині Дещаківській, Михайлу Пограничному, Василю Дідику, Андрію Сенюку, Марії Майструк, ресторану "Со-каль" (Ярослава Худик, Оксана Хохунь), управлінню агропромислового розвитку (Ігор Шайнога), кафе Талант" (Марія Тарадаха), районній організації Союзу українок (Ірина Мандрик), Сокальському професійному ліцею № 3 (Ольга Красільчук). А також інформаційним партнерам - районному часопису "Голос з-над Бугу", телерадіокомпанії "Сокаль".



 -Дякую за розмову.


Інтер`ю взяла Валентина БЛУДОВА.
7 травня 2010 року



^

Газета
"Голос з-над Бугу"

культура

ЇЇ величність - поезія


Своє чергове засідання члени літературно-мистецького об`єднання «Колос» провели в приміщенні Сокальської гімназії ім. академіка Олега Романіва, де знаходиться єдиний такого штибу на Львівщині шкільний музей «Літературно-мистецька Сокальщина», яким завідує вчитель української мови і літератури Оксана Орестівна Васьків.


«Колосята» привітали Любов Рибак та Ігоря Данюка, які цьогоріч відзначають свій піввіковий ювілей. їм вручили квіти, вітальні листівки, а також томики поезій «Поет і Тіамат» Олега Гуцуляка і «Так віщують пісні» В. Мороза. Згодом хвилиною мовчання було вшановано пам`ять одного з найстаріших членів і засновників ЛМО «Колос» Дмитра Іськіва, який довгий час був працівником Сокальської районної газети. Голова Сокальського ЛМО «Колос», який вів засідання, коротко розповів про відзначення Всесвітнього дня поезії. Відповідальний секретар ЛМО «Колос», член НСПУ Любов Бенедишин виступила з доповіддю про українську поетесу, живого класика, совість українського письменства легендарну Ліну Костенко, яка нещодавно відзначила своє 80-ліття від дня народження. Також Любов Бенедишин прочитала цікаві духовні вірші з добірки «Шлях до Воскресіння».


На цей раз гостями «Колосу» були: голова Червоноградського ЛМО «Третій гризонт», член УАП, поет Ігор Дах і заступник голови поетеса Ольга Голузинець. Ігор Дах подарував музеєві свої поетичні збірки, а Ольга Голузинець - прекрасно оформлену книжечку поезій для дітей «У кожної пори краса для дітвори», яка щойно вийшла у Львівському видавництві «Плай». Крім цього, від імені голови Львівського відділення Української Асоціації письменників Ігор Дах вручив грамоту голові сокальських «колосят» за активну громадську, просвітницьку і творчу діяльність, спрямовану на розвиток української культури та виховання підростаючого покоління у дусі патріотизму. Всім присутнім також подарували збірку віршів одного з найстаріших членів «Колосу» вчителя-ветерана Захара Гнідця. А потім всіх заполонила її величність Поезія. Присутні залюбки читали свої найновіші твори. А почали з Світлани Мельничук, поетеси з Перетік. Далі Ганна Кузьмак з Доброчина читала вірш «Воздвиження», Ольга Гаврилюк із Свитазева - «Наше спасіння», Катерина Ковальчук із Завишня - вірш «Для чого на світі жить», Ігор Канюк - вірші «Церква», «Чому не цінуємо щастя», «Серце нації», «Не зловживайте даром слова», «Вставай», Марія Чернявська з Сокаля - вірш-послання «Табачнику», Оксана Закала із Сільця - вірш «О моя нене-Україно», Марія Лобай із Сільця - вірші «Ми ще здобудем», «Про Бога», Любов Рибак з Угринова -«Хресна дорога», «Присвята». Як бачимо, в цьому своєрідному поетичному калейдоскопі звучали насамперед твори, навіяні світлим Великоднем, задушевні і щирі, освячені любов`ю до Бога.


Закінчилось дійство літературною вікториною. Найвправнішими тут виявились Марія Лобай, Оксана Васьків, Любов Бенедишин і Ольга Гаврилюк. Ще довго спілкувались між собою «колосята», знайомились із експозицією музею, ділились враженнями і побажаннями. І всі зійшлися на визначальному: «Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі», як сказала легендарна Ліна Костенко.


Володимир ПОЛЯНЧУК, голова Сокальського ЛМО «Колос».

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство

З любов`ю до справи

… і гуде "Громадський вулик".

Три роки тому перед благодійним фондом "Карітас-Сокаль" постало питання: що робити далі і як утримувати їдальню для малозабезпечених людей, яка функціонує з 1999 року? Нині тут харчуються 40 осіб. Це, в першу чергу, одинокі, інваліди та люди без постійної прописки, декілька малозабезпечених сімей. Марно було сподіватися на допомогу спонсорів чи благодійників. Жодна громадська організація не може ефективно діяти лише на гранти чи пожертви і повинна заробляти на себе, бо ж краще синиця в руках, ніж журавель у небі. В цей час закінчувалася програма "Демократизація України", яка ставила завдання створити соціальне підприємство. Схожі вже існували на Сході України та у Соснівці. Ідея зацікавила сокальців, і вони вирішили зробити щось схоже і у себе. Для цього пройшли навчання на тренінгах-семінарах, вивчили досвід їх роботи в інших регіонах України. І, як наслідок, 12 квітня 2007-го БФ "Карітас-Сокаль" започаткував власну справу -соціальне підприємство "Громадський вулик", сподіваючись в такий спосіб заробити гроші на свої потреби і стати корисним для громади міста.


Чому серед інших напрямків діяльності обрали громадське харчування? Бухгалтер БФ "Карітас-Сокаль" Мар`яна Яремчук пояснює, що на той час уже мали досвід роботи благодійної їдальні та досвідчених кухарів - Світлану Білобрух та Надію Климчук. Спершу трохи побоювалися чи приживеться цей вид діяльності, адже у місті є чимало кафе та барів, які функціонують не один рік. Та у бізнесі без ризику не буває. Потрібна була якась родзинка. Тому й вирішили зробити акцент у роботі на приготуванні та доставці обідів на замовлення. Водночас тут можна замовити в оренду зал для проведення днів народжень, вечірок чи поминок.


Обіди на замовлення з доставкою - це була нова послуга, яка привернула увагу сокальців. Хтось з цікавості, а дехто як гурман, що любить нові страви, вирішили зробити замовлення. І не пошкодували, бо домашня, смачна, якісна їжа "Громадського вулика" припала їм до смаку. Ще й ціни у соціальному підприємстві нижчі, ніж у інших сокальських закладах громадського харчування. Невдовзі ПП "Громадський вулик" зайняло свою нішу серед закладів громадського харчування. Чимало людей стали йога постійними клієнтами. А для багатьох господинь, які працюють на роботі або ж не мають належних умов, "Громадський вулик" став рятівною соломинкою. Адже вони тут можуть замовити домашні крученики, вареники, деруни, голубці - це не повний перелік меню - на обід чи гостину з нагоди будь-якого свята. Ще й усе привезуть додому. Торік соціальне підприємство отримало державне замовлення і тепер харчує тимчасово затриманих у Сокальському районному відділі міліції. - Коли ми реєстрували своє підприємство, як соціальне, - згадує пані Мар"яна Яремчук, - усі дивувалися, чому благодійний фонд вибрав таку форму діяльності. Вона для нас нова, хоча такі підприємства за кордоном відіграють важливу роль та полегшують життя найбідніших. В Україні налічується менше 10 соціальних підприємств. Зрозуміло, що кожен, хто започатковує власну справу, хоче отримати прибуток. Соціальне підприємство використовує доходи лише на благодійні цілі. Щиро вдячні працівникам державних контролюючих органів, які з розумінням ставились до нас, бо соціальне підприємство було нове і для нас, і для них. Разом ми налагодили оперативну систему звітності, а з 1 січня цього року працюємо на єдиному податку. У нас є перші успіхи. І це нас тішить.


Свої прибутки „Громадський вулик" скеровує на користь громади, зокрема, на благочинну діяльність - утримання їдальні для малозабезпечених.


Кухар Світлана Болібрух, яка уже чотири роки працює у БФ "Карітас-Сокаль", виконує свою роботу з любов"ю, бо тільки тоді страви, каже жінка, виходять смачними. Вона надає перевагу традиційній українській кухні. її крученики користуються широким попитом у клієнтів. Екзамен на професійну майстерність жінка склала разом з кухарями Надією Климчук та Тетяною Мусій, коли готували обід на 90 чоловік на замовлення сестер-монахинь з нагоди беатифікації отця Кирила Селецького та під час цьогорічних великопосних реколекцій для 47 дітей-учасників з Бродів, Червонограда, Жовкви, Рава-Руської. "Громадський вулик" організовує свяченичі обіди та приймає духовних осіб, які приіджають на церковні свята до катедрального храму св. апостолів Петра і Павла.


Соціальне підприємство створене лише три роки тому, але воно стало пдним конкурентом для інших закладів громадського харчування. Його працівники намагаються догодити клієнтам, прислуховуються до їхніх пропозицій, оперативно виконують замовлення. Адже розуміють, що потрібна не тільки якість, але й широке та різноманітне меню, яке б задовільнило забаганки найвибагливіших замовників і тому шукають щось нове, бо ж кулінарія - це мистецтво. І це їм вдається. Страви ПП „Громадський вулик" смакують по-домашньому.

Любов ПУЗИЧ.
7 травня 2010 року


^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
08:59, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567