** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::12.05.2015

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    12 травень 2015 року

Пошук в новинах   

влада

Згідно Указу Президента України 3 жінок Сокальщини отримали почесне звання “Мати-героїня”. 10 травня з нагоди відзначення Дня матері в Народному домі м. Сокаля відбулися урочистості з нагоди вручення посвідчень «Мати-героїня». Матерів-героїнь району привітали священники різних конфесій м.Сокаля, голова Сокальської райдержадміністрації Олег Кожушко, заступник Сокальського міського голови Олег Олійник подякували за материнську самовідданість, народження і зразкове виховання дітей, забезпечення умов для всебічного їх розвитку.

Олег Кожушко та Олег Олійник вручили мамам-героїням посвідчення, нагрудні знаки, квіти та солодощі. Учасники дитячого та юнацького фестивалю "Мамині зіроньки – 2015" подарували присутнім музичні вітання.


Матеріал з інтернет сторінки Сокальської РДА
 


^

дописувач
-

влада

12 травня голова Сокальської райдержадміністрації Олег Кожушко провів прийом громадян. Звернулося 3 громадян з наступних питань: про електропостачання, про працевлаштування, про надання олноразової грошової допомоги. Спільно з головою райдержадміністрації прийом громадян проводили головний спеціаліст юридичного сектору апарату РДА тамара Евель та спеціаліст загального відділу апарату РДА Наталія Кіселик.

Матеріал з інтернет сторінки Сокальської РДА
 


^

дописувач
-

влада

12 травня голова Сокальської райдержадміністрації Олег Кожушко взяв участь у Skype-конференції з головами райдержадміністрацій та міськими головами міст обласного значення, яка відбулася під головуванням голови Львівської ОДА Олега Синютки. Учасники обговорили наступні питання: про енергозбереження в бюджетній сфері; про виконання бюджетів міст і районів області за 4 місяці 2015 року; про використання коштів місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища; про проблемні питання містобудування та архітектури районів та міст; про реагування на скарги, що надходять на службу «112».


Матеріал з інтернет сторінки Сокальської РДА

^

дописувач
-

культура

Галина Ковальчук привітно зустрічає кожного читача у бібліотеці с. Княже

 

Сільська книгозбірня у селі Княже займає невеличку кімнатку в Народному домі. Всередині затишно та чисто. Про це ось уже 37 років дбає завідувач бібліотеки Галина Ковальчук. Ця миловидна сіроока, невисока на зріст жінка присвятила своє життя бібліотечній справі. Молодою дівчиною, після закінчення Луцького культосвітнього технікуму, скерували її бібліотекарем у Смиківську бібліотеку, де вона відпрацювала рік, а потім перевелася в с. Княже  поближче до рідного села Фусів, де народилася та виросла. Відтоді ця установа стала їй рідною.

  Книжковий фонд Княжівської бібліотеки складає 4164 примірників, бібліотекар обслуговує 364 читачів, з них  60 юнацтва, 70 дітей. Часто приходять у сільську книгозбірню вчителі та школярі, рідше  старші люди. "Порівнюючи з попередніми роками, селяни стали менше читати. У багатьох з них вдома є комп`ютер та Інтернет. В час новітніх технологій, Інтернету дуже важко підтримувати та виховувати любов до книги",  скаржиться працівниця.

  Втім Галина Іванівна  життєрадісна, і хоч її коси уже посріблила сивина, вона ніколи не пройде повз людей, обов`язково скаже щось приємне, і в кожного на душі стане легше. Вона у селах Княже та Фусів знає всіх від малого до дорослого.

  Галина Іванівна частий гість в місцевій школі та дитячому садочку. Дітки при зустрічі називають її "наша баба Галя", бібліотекар знайомить дітей з новинками літератури, проводить конкурси, тематичні вечори, огляд дитячих журналів та газет. У бібліотеці є спеціальний куточок: "Книжкова лікарня". Хлопчики та дівчатка приходять сюди, щоб продовжити життя книжкам, вони охоче підклеюють їх. Спільно з вчителями школи та вихователями дитячого садка проводять масові заходи до всіх знаменних і пам`ятних дат, а для деяких сама складає сценарії: це Шевченківське свято, День Незалежності, свято села...

  Крім повсякденних обов`язків сільському бібліотекарю доводиться проявляти неабияку творчість, щоб не втратити свого читача. У бібліотеці приваблюють читачів своєю різноманітністю постійно діючі тематичні виставки книжок: "Мій рідний край, улюблена земля", "Творчість у леті соколиному", "Поетичні скарби Сокальщини", "Солов`їна, барвінкова українська рідна мова", "Казкова скарбничка", "Прийди до серця України", "Література народів світу", "Витоки духовності українського народу" та інші... На почесному місці виставка творів Тараса Григоровича Шевченка. Для користувачів відкрито вільний доступ до літератури. Оформлено книжкові виставки та полички, які відповідають сьогоденню, і постійно поповнюються новими надходженнями, тут проводяться індивідуальні та групові бесіди з читачами. Часто заглядають сюди на вихідні студенти вишів та учні школи, щоб написати реферат, твір, виконати домашнє завдання.

  Пані Галина завжди була сумлінна у роботі. Не раз її ставили за приклад молодим колегам. А в 2012 році у Княжому відбувся районний семінар бібліотекарів. Всі ці роки жінка намагалася, щоб місцева бібліотека була осередком культури на селі.

   Згадуючи про минуле, Галина Іванівна каже: "Мені було важко, бо часто мінялися завідувачі Народного дому. Тільки навчу одного, пройде якийсь час, і він йде звідси. І знову все спочатку. Нині у селі вже шостий завідувач Народного дому. Не раз доводилося організовувати свята самій".

Галина Іванівна розповідає про свою роботу з таким захопленням, що мимоволі залюбувалася. Її тихий голос звучав, ніжно, по-материнськи. Вона каже, що у всі часи бібліотекарем було нелегко працювати: багато письмової роботи, а нині вимоги ще зросли. До того ж ця праця ніколи не була високооплачуваною. Жінка пригадала, як на початку своєї трудової діяльності їй довелось працювати "за спасибі", потім у бібліотекаря була ставка 17 гривень 50 копійок, згодом підвищили до 35 гривень, а потім перевели на півставки. Лише в останні роки бібліотекарі мають повну ставку. Бідкається п. Галина, що буде з культурою на селі, бо чомусь державні мужі завжди ставили просвітництво на останнє місце. Нічого не змінилося і зараз. І культура ледь жевріє, але, на щастя, не перевелися ще ентузіасти, які скромно робили і роблять свою роботу. До таких належить і Галина Ковальчук.

- Робота бібліотекаря  нелегка,  каже моя співрозмовниця.  головне її любити, а коли вона до душі, то приносить задоволення. Не всі могли мене зрозуміти: дехто дивувався чого тримаюся бібліотеки за копійки. А я беру книжки і йду межи люди, щось їм розказую, бо якщо сидіти, то в бібліотеку, ніхто двері не відчинить. Треба бути серед людей. Колись було легше, ми ходили на тік чи ферму, де працювало багато людей, там пропагували селянам нові книжки, розповідали цікаві романи чи повісті.

На столі побачила підшивки періодичних видань, серед них і "Голос з-над Бугу”. Помітивши мій погляд, пані Галина пояснила, передплатила районну газету за свої гроші, бо цьогоріч бібліотекам району їх не виділили. Вона охоче ділиться з іншими, бо вважає, що у бібліотеці має бути підшивка районної газети, щоб всі могли прочитати, чим живе Сокальщина, дізнатися про останні новини. І констатує, що люди старшого віку найчастіше приходять переглянути періодику, бо не всі можуть передплатити. Сільські господарі питають за виданнями на сільськогосподарську тематику. Молодь більше цікавиться художньою літературою. Користуються попитом книги: О. Назарука "Роксоляна", А. Малика "Таємний посол", П. Загребельного "Роксолана", А. Саврука "Волинь", Г. Тютюнника "Вир", І. Багряного "Сад гетсиманський" та інші.
  Галина Іванівна привітно зустрічає кожного читача, намагається знайти йому книжку до душі:
 - Коли в сільській бібліотеці нема необхідної книжки, то її беру в Сокальській районній бібліотеці,  розповідає пані Галя.  Колись до нас надходила ціла бібліотечна серія. Ми отримали майже 2000 книжок. Нині нових книг отримуємо мало. Зокрема, бракує художньої літератури сучасних та колись заборонених авторів. Біда в тому, що сьогодні держава виділяє менше грошей на культуру та на бібліотеки.

Не залишаються поза увагою бібліотекаря і люди похилого віку, які за станом здоров`я вже не можуть самі прийти до бібліотеки. Галина Іванівна приносить їм книжки додому. Найстаршій читачці княжівської бібліотеки Марії Ренді 82 роки.

  Пані Галя каже, що щаслива, бо все своє життя займалася тим, що любила: книгами, могла їх читати, розповідати іншим, зацікавлювала дітей відкрити для себе книгу. Всі ці роки, працюючи в книгозбірні, скромно служила громаді, за це заслужила шану та повагу жителів села, не раз вони обирали її депутатом сільської ради. Зараз Галина Ковальчук уже на пенсії, однак не залишає своєї улюбленої справи, яка їй дає жагу до життя та приносить моральне задоволення.

Любов ПУЗИЧ.



^

Голос з-над Бугу

Газета
"Голос з-над Бугу"

культура

В Сокалі пройшов 21 міжрегіональний пісенний фестиваль "Мамині зіроньки"

Мамині зіроньки  2015 - Сокаль
Мамині зіроньки 2015 - Сокаль

Як традиційно вже склалось, Сокаль у свято Матері дає можливість діятм із сцени привітати своїх мам гарною українською піснею. Адже саме у другу неділю травня в Сокальському районному народному домі проходить міжрегіональний фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Мамині зіроньки».  Цього року вже 21 раз лунали зі сцени позивні та гімн фестивалю, який став візитною карткою Сокальщини.

Цього разу, в конкурсі взяли участь 48 вокалістів з різних регіонів: Володимир-Волинська, Нововолинська, Рави-Руської, Львова, Червонограда, Горохова, Жовківського та Сокальського районів.   Дипломантами та лауреатами стали  23 учасники. Саме їх номери були представлені на заключному гала-концерті переможців, який проходив 10 травня в СРНД. Традиційно, розпочали свято священики. Зокрема благословили  учасників, журі та всіх, хто дотичний до організації фестивалю «Мамині зіроньки» канцлер Сокальсько-Жовківської єпархії отець Роман Синицький, настоятель Червоноградського монастиря чину святого Василія Великого отець Ігнатій, настоятель церкви Вознесіння Господнього отець Володимир Жарський. Також привітали усіх учасників зі святом голова СРДА Олег Кожушко, заступник міського голови Сокаля Олег Олійник та в.о. начальника відділу культури, хорони культурної спадщини, туризму та релігій СРДА Мирослава Михайлюк.
Далі розпочалась церемонія нагородження.

   Лауреатами третьої премії стали: Софія Глушик з Червонограда, Дарина Сцьольна – Горохів, Андрій Рачинський з Великих Мостів.  Лауреати другої премії – Вероніка Сав’юк з міста Володимир –Волинський, Катерина Заремська – Жовківський район, Василь Пасічник з Соколя. Володарі першої премії – Юлія Седенкова з Червонограда, Марія Галько та Марія Гоцій з Рави – Руської. Приз глядацьких симпатій у Катерини Ілечко. Гран–прі цього разу отримала дівчинка, які вже не вперше успішно бере участь в конкурсі «Мамині зіроньки». Це Анастасія Гриб, місто Володимир-Волинський. У 2013 році вона була лауреатом першої премії, а цього разу отримала гран-прі.  Зазначимо, що серед лауреатів фестивалю був відзначений Андрій Рачинський з Великих Мостій. Один з членів журі, Михайло Олійник, вручив йому подяку за пісню невідомого автора. Після оголошення і нагородження переможців конкурсу, дипломи також вручили і педагогам, які підготували дітей до пісенного конкурсу.

Цього року було оновлено склад журі, яке оцінювало конкурсантів. Голова - соліст Львівського національного театру оперу і балету імені Соломії Крушельницької, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, фіналіст шоу «зірки опери» Петро Радейко. Також в складі комісії: композитор, орнажувальник, саунд-продюсер Михайло Олійник, викладач по класу вокал студії «Апельсин» та керівник Народного вокального ансамблю «Мелодія душі» Любов Андрухів, магістр Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, лауреат всеукраїнських конкурсів, викладач по класу вокал Сокальської дитячої школи мистецтв імені Віктора Матюка Ірина Грабова – Яремко  та магістр Львівського національного університету імені Івана Франка, викладач по класу вокал Сокальської дитячої школи мистецтв імені Віктора Матюка Богдана Саганська.


^

ТРК "Сокаль"

служба інформації
ТРК "Сокаль"

суспільство

Сокальщина вшанувала ветеранів Другої Світової війни

9 травня на Сокальщині відбулися урочисті заходи з нагоди 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.
  В Сокалі, на міському цвинтарі, зібрались представники Сокальської районної організації «Ветерани України» та громада міста. Вони поіменно згадали усіх похованих на Сокальському цвинтарі захисників Вітчизни від нацистів, помолились за полеглих воїнів та поклали квіти на їх могили. Перед присутніми виступила голова даної організації Єлизавета Цар. Вона коротко розповіла про втрати українців під час Другої світової війни, а також передала ветеранам вітання від військовослужбовця Івана Асаулюка, який особисто брав участь у визволенні Сокаля і майже щороку приїздив до нас на свято Перемоги.
  Член обласної організації ветеранів Алла Вавринчук привітала ветеранів із святом та вручила грамоту з нагоди 70-річниці Перемоги в Другій Світовій війні 90-річному ветерану з Сокаля, полковнику Василю Чернову. Він також отримав і «Відзнаку слави» від представника «Спілки офіцерів».
  З метою відзначення Дня пам’яті та примирення, 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» в бібліотеках району відбулися книжкові виставки; в навчальних закладах району - флешмоби «Квітка пам’яті», з виготовленням червоних маків як офіційного символу пам’яті про тих, хто загинув під час Другої світової війни та віддав своє життя на сході України, символу відзначення Дня пам’яті та примирення, перегляди документальних та художніх фільмів, фотоматеріалів, приурочених історії Другої світової війни та подвигу українського народу.


^

ТРК "Сокаль"

служба інформації
ТРК "Сокаль"

суспільство

Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»

 
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»

10 травня у місті Сокалі відбувся мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія». Свято з нами розділили наші сусіди – пластуни станиці Червоноград. Для пластунів святий  Юрій є зразком непохитності, віри, доброти та відважності. Саме тому вони обрали його своїм опікуном.

Програма на цей день була дуже цікавою, а спогади сповнені яскравими враженнями. Спочатку в Катедральному соборі св. Петра і Павла пройшла Свята Літургія. Згодом відбулось посвячення курінних прапорів куреня ч.28 ім. Христини Алчевської та ч.57 ім. Василя Сидора-Шелеста. Після посвяти прапорів Отець Ярослав Кащук у зверненні до пластунів  наголосив на важливості усвідомлення кожною людиною своєї місії як  громадянина своєї держави, як патріота своєї Батьківщини. Курінний прапор для пластунів – це своєрідний символ,  святиня. Виготовлення пластових прапорів – справа не з дешевих. Частину коштів ми заробили під час різдвяного вертепу, на ярмарках, а частину коштів нам надав приватний підприємець Ростислав Фігурко, за що ми дуже вдячні.
      

Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»

Біля пам’ятника Т. Шевченку пройшло відкриття пластового фестивалю з усіма церемоніалами. Це був найважливіший момент для хлопців та дівчаток, які переходили на наступний етап пластування – юнацтво, про що свідчила зміна жовтих хусточок на малинові… Пластунів привітали голова райдержадміністрації Олег Кожушко та голова районної ради Ігор Дацюк.

Після цього в диско-клубі «Вікторія» відбувалася вся мистецька частина. На початку ми полинули в історію разом з пересувною експозицією «Пласт – український скаутинг». Вона була створена до 100-річчя Пласту для того, щоб ознайомлювати з діяльністю організації Пласт. І далі - найцікавіше… Мистецька частина розпочалася з вистави «Андрей Шептицький. Погляд крізь роки», яку представили пластуни Станиці Сокаль, також лунали пісні в дарунок матерям, адже фестиваль відбувався в часі святкування Дня Матері. Свою творчість продемонстрували також пластуни з Двірців та Куличкова.

Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»

   Особливе місце в програмі свята мала презентація збірки статей та спогадів «Пласт на Сокальщині. Історія та сьогодення». Це видання зібрало спогади про Пласт на Сокальщині пластунів різних часів, починаючи з 20-х років ХХ ст. Збірка побачила світ завдяки фінансуванню Благодійного фонду Богдана Гаврилишина в рамках конкурсу друкованих видань.

Кожен з нас мав змогу взяти з собою частинку цього неперевершеного дня, зробивши своїми руками сувеніри-обереги. В цей час на головному майданчику фестивалю  складалась пересувна пазл – гра «Вивчаймо історію разом» із зображенням українського війська різних часів.

Завершувався наш фестиваль чудовим пластовим вальсом під пісню усім відомої співачки, пластунки та просто хорошої людини - Квітки Цісик, а фестивальна пісня зібрала усіх учасників фестивалю у дружньому прощальному колі…
     Під покровом Святого Юрія
     Зустрінемось вкотре в цей час…
     Під покровом Святого Юрія
     Хай пісня об’єднує нас…   

Дякуємо всім, хто приєднався до нашого фестивалю, а саме працівникам музею «Людина. Земля. Всесвіт» за чудовий майстер клас з малювання (Аня Віхтюк), Ларисі та Михайлові Пограничним за можливість проведення фестивалю у диско-клубі «Вікторія», відділу освіти (начальник Роман Монастирський) за наданий транспорт, Управлінню молоді та спорту Львівської ОДА за фінансову підтримку проекту (а саме кошти на солодощі для учасників фестивалю), а також усім організаторам.
     СКОБ!

Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»
Мистецький пластовий фестиваль «Під покровом святого Юрія»


















































                                                                            Пластунки – учасниці Ільницька Віталія
Павлина Яна


^

дописувач
-

кримінал

Кримінальні події Сокальщини

З 21 квітня  по 4 травня в Сокальський РВ ГУМВСУ в Львівській області поступило 145 заяв та повідомлень про злочини, що вчинені або готуються, з них: крадіжка  31, навмисне пошкодження майна  4, нанесення тілесних ушкоджень  12,  сімейні конфлікти  17,  ДТП  5,  пожежі   3.                   
   21 квітня до правоохоронців звернулась жителька с. Волиця, гр.. Ч., щоб розшукати особу, яка в ніч з 19 на 20 квітня з її подвір`я поцупила велосипед "Либідь". Сума збитків становить 2600 грн. По цьому факту триває досудове розслідування.
   22 квітня невідома особа викрала металеву огорожу в с. Карів із господарства гр. К. Розшукуємо крадіїв.
  24 квітня гр. Ч., житель с. Свитазів, заявив, що 17 квітня в с. Свитазів гр. К., житель с. Острів, завдав йому тілесних ушкоджень. По цьому факту триває досудове розслідування.
  Цього ж дня в с. Глухів горіла господарська будівля, що належить гр. К. Вогонь знищив дерев`яне перекриття площею 30 кв .м та 1 т сіна. На щастя, рятувальники врятували 2 житлових будинки посусідству. Причину пожежі встановлюють.
  25 квітня  гр. Г.,  житель Сокаля повідомив, що з жовтня 2014 року по 25 квітня цього року з господарства померлих його батьків, що в с. Стенятин, невідома особа поцупила п`ять металевих блятів. Триває досудове розслідування.
  В ніч на 1 травня  з господарства гр.  І., 1965 р. н., жителя с. Сілець, невідомі особи викрали два гірських велосипеди. По цьому факту триває досудове розслідування.
  2 травня до правоохоронців із заявою звернувся гр. Б., 1941 р.н., житель с. Перетоки, повідомивши, що 29-30 квітня  з його господарства хтось викрав електро-інструменти. Сума завданих збитків становить 7000 грн. Порушено кримінальне провадження.
  У ніч на 2 травня  злодії поцупили електро-інструмент із господарства гр-на А., 1977 р. н., жителя м. Сокаль. Встановлено, що це зробив раніше суджений гр.  В., житель с. Поториця.
  4 травня гр. Н., 1975 р. н., жителька с. Завишень, заявила, що невідома особа 2 травня в приміщенні бару "Два серця ", що в с. Завишень, викрала її сумку, в якій були телефон та фотоапарат. Сума збитків становить 3000 грн. По цьому факту триває досудове розслідування.
  Цього ж дня гр. І., 1964 р. н., житель м. Львів, звернувся з заявою, що протягом квітня-травня ц. р. невідомі особи, шляхом демонтажу, викрали будматеріали з господарських будівель колишньої ферми у с. Волсвин. Сума завданих збитків встановлюється. Триває перевірка.
  Для забезпечення правопорядку на території Сокальського району 1, 2, 8 та 9 травня залучено  28 міліціонерів. Працівники міліції працюють у посиленому режимі. Для належної охорони громадського порядку на вулицях Сокаля і району залучені також члени громадських формувань. Загалом початок травневих святкувань у районі пройшов без суттєвих порушень громадського порядку.

  Михайло ХОМИН, в. о. начальника Сокальського РВ ГУМВСУ у Львівській області.


^

Голос з-над Бугу

Газета
"Голос з-над Бугу"

спорт

9 травня з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення в м.Сокалі на стадіоні «Сокіл» відбувся дитячий турнір з футболу серед вихованців дитячо-юнацької спортивної школи «Буг» і ФСК «Сокіл» 2004-2006 рр. народження. Захід проводився з ініціативи ДЮСШ «Буг» і ФСК «Сокіл» та за сприяння відділу молоді та спорту Сокальської РДА. Серед команд-учасників I місце здобула команда юнаків з с.Острів, II місце- команда хлопчиків ФК «Сокаль», III місце- команда сіл Теляж-Забужжя. Команди-переможці та призери турніру були нагороджені кубками і грамотами відділу молоді та спорту. Під час змагань голова Сокальської райдержадміністрації Олег Кожушко та начальник відділу молоді та спорту Сокальської РДА Андрій Мандрик привітали учасників і переможців та вручили ДЮСШ «Буг» та ФСК «Сокіл» футбольні сітки і м’ячі для тренувальних занять з футболу.




^

РДА
Сокальська РДА

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
11:59, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567