** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::13.02.2010

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    13 лютий 2010 року

Пошук в новинах   

культура

 

Виховують громадян України

 

Педагоги Угринівської школи працюють творчо. Вони намагаються не лише навчати, а й виховувати своїх учнів патріотами України, громадянами держави, які вболівають як за духовне, так і фізичне здоров’я нації. І тому відкриті уроки вчителі початкових класів Вікторія Заяць та Олеся Мацюра обрали саме з цих напрямків. Вікторія Заяць разом зі своїми вихованцями поринула у бездонну криницю українства, його витоки живляться мудрістю, дотепністю, ліризмом усної народної творчості. Вчителька вбрана у вишиту сорочку, і учні у вишиванках, затамувавши подих слухають народну легенду, яку розповідає їм Вікторія Іванівна. У ній ідеться про те, як Господь Бог наділяв дітей планети талантами. Одні отримали красу, розум, інші працьовитість, порядок, владність. А малій українці, яка скромно стояла осторонь, нічого не дісталося. Тоді Господь Бог вирішив дати їй неоціненний скарб, який уславив український народ на весь світ. Це була пісня. І ось діти почали співати пісень, тих, які їх навчали неньки, бабусі. Це були мелодійні колискові, ліричні, жартівливі українські співанки. Потім школярі поринули у мудрість приказок та прислів`їв, загадок, розкриваючи грані усної народної творчості.

На уроці Олесі Мацюри, де учні у формі гри, ілюструючи прикладами, статистичними даними, розкрили тему - вплив куріння, алкоголю, наркотиків та токсичних речовин на здоров’я людини. Вчителька намагалася переконати четвертокласників, що найбільший дар, який дарував їм Бог - то життя. І не варто шкідливими звичками нищити його. Хлопчики та дівчатка заглядали у скриньку, де на дні лежало дзеркало, і посміхались собі - найголовнішій людині на Землі.

Життя твоє безцінний дар. Не забувай про це ніколи. Ти спиш під зорями Стожар, Чи з друзями ідеш до школи. Живеш ти в місті чи в селі, Подумай, як життя прожити? Ти спід залишиш на землі-то треба гарний залишити. Ці уроки оглянули і оцінили вісімнадцять педагогів початкових класів із Забузького та Ільковицького освітніх округів на чолі з методистом відділу освіти РДА Дарією Ніткевич. Семінар відбувався у кабінеті для учнів 1-4 класів, неначе музей села в мініатюрі. Тут багато старовинних світлин, речей побуту корінних мешканців села, котрі жили до 1946-го. Тут є чимало спеціальної літе¬ратури сільського осередку Союзу українок, яку надіслала нам колишня мешканка Угринова, а нині - США п. Ірина Кашубинська. Сьогодні і ми творимо історію нашого села, і увесь цей матеріал збираємо у фотоальбоми: «Ми любимо село Угринів», «Поріднились два Угринови», «Духовна святиня», «Відвідини святих місць», «Випускники школи», «Надвечір’я»... Педагоги Угринівської школи стараються аби цей кабінет був оберегом духовності, скарбницею давніх витоків рідного Угринова.


Софія БУТРИНСЬКА,
голова осередку Союзу українок с. Угринова.
12 лютого 2010 року

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
13:05, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567