** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::14.06.2007

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    14 червень 2007 року

Пошук в новинах   

суспільство

14 червня в Сокальському Народному домі пройшли урочитості з нагоди відзначення професійного свята медичних працівників.

Цікавою доповіддю про історію створення Сокальського медичного закладу розпочала захід старша медсестра кардіологічного відділення центральної районної лікарні Ірина Іванус. В 1878 році вперше на Сокальщині побудували лікарню. Вона була розрахована на 80 ліжок, там працювало лише 2 лікарі, а обов’язки іншого персоналу виконували сестри Йосафатки.

До початку 30-х років минулого століття Сокальський шпиталь немав жодного відділу, були лише ізоляційний павільон та хімічна робітня. В ті часи мешканці Сокальщини більше довіряли знахарям, ніж медикам тому і смертність серед населення була доволі висока, прогресували різні хвороби.

Під час І світової війни та влади Польщі ніяких змін в кращу сторону в медичні галузі невідбулося. В сокальському шпиталі працювало вісім лікарів. Серед них Олександр Пелех, який перший запровадив нові, прогресивні метод лікування громадян. Значний поступ в розвитку охорони здоров’я відбувся в 50-60 х роках ХХ століття.

В 1950 році був організований райздороввідділ Сокальщини. Під час керування головного лікаря Ганни Хмари розпочалось будівництво нового корпусу лікарні. Ірина Іванус також відзначила медичних працівників, які віддано працювали в воєнні часи, допомогали учасникам визвольних змагань, воїнам УПА, незважаючи на тиск більшовицької влади і загалом сприяли створенню та роботі медичного закладу в Сокалі.

Відтак до слова запросили головного лікаря Аркадія Каліщука, який привітав своїх колег зі святом. Не забув головний лікар відзначити та подякувати за роботу медичним сестрам, санітаркам, поварам, тобто усім, хто працює в Сокальській центральній районній лікарні.

До вітальних слів долучилися заступник голови Сокальської РДА Марія Христинич та начмед ЦРЛ Марія Кріль. Окрім того найкращим працівникам медичної галузі вони вручили грамоти.

^

служба інформації
ТРК "Сокаль"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
22:13, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567