** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::19.05.2015

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    19 травень 2015 року

Пошук в новинах   

влада

На сесії Сокальської міської ради активно дискутували, та приходили до спільної думки

На сесії Сокальської міської ради активно дискутували, та приходили до спільної думкиНа сесіях Сокальської міської ради жодне питання не проходить без активного обговорення, незважаючи чи це – соціально-економічне, чи стосується проблем культури і спорту. На черговій, сороковій, сесії міської ради першим розглядали питання про затвердження «Положення про Сокальський міський центр фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх» у новій редакції. Директор обласного центру «Спорт для всіх» Вадим Климович розповів про роботу центрів на території Львівщини, і наскільки популярний такий напрямок у Європі. До доповідача було чимало запитань, пропозицій від депутатів Юрія Товарянського, Володимира Огінського, Євгена Музики, Уляни Покидко. Більшістю голосів депутати проголосували за це питання.

Далі міський голова Богдан Зарічний доповів про роботу дошкільних навчальних закладів Сокаля у літній період 2015 року, який, зокрема, підкреслив, що нині змінена система фінансування дошкільних закладів у містах районного підпорядкування, тепер фінансування передано районній раді і відповідно на сесії районної ради міській раді була передана субвенція в сумі 12 млн. 44 тис. грн. для дитячих садочків. Цих коштів цілком достатньо для роботи дошкільних закладів протягом 11 місяців.

Тому депутати вирішили, що у червні у Сокалі працюватимуть два дошкільних заклади №№8 та 9, а у липні – дошкільнята Сокаля зможуть відвідувати дитсадки №№ 1, 5, 7.

Про внесення змін до показників бюджету міста Сокаль на 2015 рік доповіла начальник фінансово-господарського відділу Людмила Ділай, котра назвала суми, які плануються ще додати на ремонт покрівлі, капітальний ремонт дороги, тротуару, вуличного освітлення на деяких вулицях міста. Депутати Юрій Товарянський, Євген Музика, Роман Садовський, Єлизавета Цар, Віктор Зіньків та інші мали запитання до доповідача. Проте згодом всі одноголосно підтримали це рішення. А також більшістю голосів проголосували за те, що колишнє приміщення архіву підлягає продажу шляхом викупу, але в умовах конкурсу долучити пункт, щоб у річний термін полагодити покрівлю.

Зі звітом КП «Сокальжитлокомунсервіс» щодо використання коштів по благоустрою за перший квартал цього року доповів його керівник Роман Мочульський. Але перед тим депутати ознайомилися з документами щодо фінансового стану підприємства, переліку виконаних робіт, які були роздані ще перед сесією. Як повідомив міський голова Богдан Зарічний, ще торік для погашення заборгованості виділено 1 млн. 700 грн., цю суму підприємство використало, але заборгованість не погасило. Хіба вже у цьому році були передбачені кошти на благоустрій і врешті заборгованість погасили.

Р. Мочульський проаналізував фінансово-економічний стан підприємства та назвав перелік робіт, які виконувалися дільницею по благоустрою. До нього було чимало запитань. Депутат Ольга Петринка цікавилася, коли ж чистили від снігу дороги і посипали піском, якщо два дні була зима і чому не всюди білили дерева та бордюри. Проте їй відповіли, що звітували з грудня по квітень, а в грудні хоча й небагато, але сніг падав. Щодо побілки бордюр та дерев пояснили, поки були старі запаси вапна, то ним білили, бо нині ж ціна на вапно дуже висока. Також цікавилися, коли ж полагодять дорогу біля автобусних зупинок, бо водії не хочуть туди заїжджати. Депутат Юрій Товарянський запитував про те, коли ж поремонтують ринви на приміщенні міської ради, а також порадив зменшити службові приміщення, зокрема, директора, у КП «Сокальжитлокомунсервіс». Стосовно ринв пояснив працівник КП «Сокальжитлокомунсервіс» депутат Святослав Полянчук, котрий вважає, що вони повинні бути більшого розміру, а Роман Мочульський сказав, що на підприємстві вже розпочато роботу по оптимізації приміщень. Про облаштування території біля водяного крану на старому кладовищі, в також про співпрацю працівників КП «Сокальжитлокомунсервіс» з головами будинкових комітетів просила звернути увагу депутат Уляна Покидко. Також до допoвiдача мали запитання депутати Віктор Зіньків, Єлизавета Цар, Любов Кравцова, Роман Садовський, Євген Музика. Звіт директора КП «Сокальжитлокомунсервіс» Романа Мочульського та начальника дільниці благоустрою Віри Думас взяли до відома. Депутати також дали дозвіл зняти з балансу КП «Сокальжитлокомунсервіс» основні засоби, як такі, що не підлягають ремонту.

Міський голова Богдан Зарічний звернув увагу депутатів на розгляд питання «Про відміну рішення виконавчого комітету, що стосується встановлення тарифів на проїзд у міському транспорті загального користування у Сокалі». Питання тарифів на проїзд у міському транспорті є в компетенції органів місцевого самоврядування. «Дуже важко приймати таке рішення, – наголосив Богдан Зарічний, – поєднати економічні фактори тих, хто надає ці послуги і населення, яке ними користується. І виконавчий комітет, і міська рада, і я, як міський голова, знаходимось між двох вогнів. Усі ми знаємо, у якій ситуації нині більшість населення України, справді, люди збідніли. Перший раз перевізник до нас звертався ще у січні з пакетом документів про свої витрати. У січні виконком відмовив у піднятті тарифу на проїзд у громадському транспорті. Вдруге, 12 березня на виконкомі Сокальської міської ради прийняли рішення про встановлення тарифу 4 грн., хоча цьому передувала досить гаряча дискусія».

До міського голови депутати звернулися зі запитанням, чому ж у Львові у маршрутках платять по 3 грн., бо більший пасажиропотік, так пояснював міський голова та представник підприємця, що здійснює перевезення, Оксана Свідрун, яка уточнила, що у тариф закладається вартість пального, купівлі та ремонту запчастин, заробітної плати. До доповідача мали запитання депутати Надія Сикиндюк, Євген Музика, Роман Садовський, Єлизавета Цар. Депутат Галина Шклянка озвучила просьбу своїх виборців, яким нинішній тариф на проїзд у міському транспорті не по кишені і просила проголосувати за відміну рішення виконавчого комітету стосовно тарифу за проїзд. Проте її не підтримали і тариф залишиться і далі 4 гривні.

Після дискусії, пропозицій депутатів Любові Кравцової, Віктора Зіньківа, Володимира Огінського, прийнято «Положення про порядок відведення земельних ділянок учасникам АТО для індивідуального житлового будівництва на території м. Сокаль».

Не менш активно брали участь депутати в обговоренні питання «Про погодження «Перспективної плансхеми оптимізації централізованого теплопостачання в м. Сокаль на період 2015-2016 рр.», яке доповів начальник КП «Сокальтеплокомуненерго» Володимир Кіпень. Депутати вирішили розглянути питання по відключенню будинків по вулицях Шептицького №№33, 35, 37, 85, 87 та Тартаківська, 2 від центральної мережі теплопостачання на наступній сесії, лише за умови 100% згоди мешканців.

На сесії Сокальської міської ради розглянули й інші важливі питання, серед них земельні, а також депутатські звернення та заяви.

^

"Голос з-над Бугу"

Газета
"Голос з-над Бугу"

влада

19 травня у Сокалі відбулося засідання оперативного штабу для координації роботи з питань забезпечення безпеки громадян і захисту найважливіших об’єктів інфраструктури району, яке провів голова РДА Олег Кожушко. В його ході обговорювалися наступні питання: про хід весняного призову на строкову військову службу та 5-ої черги мобілізації в Збройні сили України; про стан моніторингу захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів (підвалів) на території району; про стан призначення та виплати субсидій; про стан проведення ремонту доріг району.

Військовий комісар Сокальсько-Червоноградського ОРВК Микола Лисак доповів, що по району призвано 54 особи та мобілізовано 39, до правоохоронців передано 11 справ, за ухиляння від проходження військової служби. Водночас, комісар поінформував про те, що майже 40% мобілізованих укладають короткотермінові контракти зі ЗСУ на подальше проходження військової служби, зупинився і на проблемних питаннях.

Також, під час засідання оперативного штабу, військовий комісар наголосив, що станом на сьогодні вони фіксують велику кількість громадян, які відсутні за місцем реєстрації, відповідно нема кому вручити даної повістки. Окрім того, на засіданні вирішили це питання знову винести на нараду голів і секретарів місцевих рад району, адже на Сокальщині було складено 1 протокол, на посадову особу, тобто голову сільської ради за неналежне виконання функції мобілізаційної роботи.

Відтак, після обговорення питань порядку денного було вирішено: до 1 грудня цього року провести інвентаризацію та підготувати запит щодо власників двох споруд цивільного захисту району; звернутися з листом до Служби автомобільних доріг у Львівській області, щодо завершення ремонту дороги Белз-Великі-Мости; забезпечити популяризацію у районних ЗМІ Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки».

^

Радіо "Сокаль"

служба інформації
ТРК "Сокаль"

влада

У Львівській області відбувся «круглий стіл»

За ініціативи Сокальської ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області відбувся «круглий стіл», у роботі якого взяли участь представники громадських організацій та бізнесструктур Сокальщини.

Насамперед в. о. начальника Сокальської ОДПІ Михайло Шайнер ознайомив присутніх з оперативними даними щодо підсумків роботи Сокальської ОДПІ за січень-квітень 2015 року та основні напрямки діяльності інспекції на майбутнє. Він закцентував увагу, що перед органами ДФС України стоять стратегічні цілі, зокрема, забезпечення стабільного та ритмічного наповнення бюджетів усіх рівнів, удосконалення податкової системи та механізму адміністрування податків і зборів, стимулювання інвестиційного клімату, створення рівних конкурентних умов для платників податків, неупереджене застосування норм чинного законодавства, забезпечення умов щодо упередження корупційних проявів з боку посадових осіб служби. Водночас, як зазначив в. о. начальника об’єднаної державної податкової інспекції, Державною фіскальною службою України взято курс на перетворення відомства з фіскального органу на сервісну службу.

Під час зустрічі присутніх ознайомлено із запровадженням мораторію на 2015 та 2016 роки на перевірки малого бізнесу та повідомлено, у яких випадках обмеження на їх проведення не поширюється.

Михайло Шайнер ознайомив присутніх зі своєю біографією, особливу увагу звернувши на трудову діяльність та участь у громадському житті.

Представники Громадських організацій «Народне слово», «Сокальська Варта», «Антикорупційне бюро Сокальщини», та ТзОВ «АРОПЛАСТПЛЮС», цікавились у доповідача станом надходжень до бюджету акцизного податку в цілому та безпосередньо від продавців нафтопродуктів, його баченням співпраці з громадськістю та бізнесом, перспективою лобіювання чиїхось інтересів, сприянням залучення інвестицій, у тому числі іноземних, в розвиток району, реалізацією податковою інспекцією мораторію на проведення перевірок суб’єктів господарювання.

На що М. Шайнер відповів, що в майбутньому він лобіюватиме лише інтереси держави, робота інспекції є і буде прозорою та відкритою для суспільства та громадськості, побажання та зауваження бізнесу будуть враховуватися у діяльності інспекції, а її керівництво, зокрема він особисто, завжди готовий до конструктивного діалогу з представниками бізнесструктур та громадських організацій. Ні про який адміністративний тиск на суб’єктів господарювання та втручання у їхню діяльність з боку посадових осіб Сокальської ОДПІ не може й бути мови, а перевірки малого бізнесу здійснюватимуться лише згідно з чинним законодавством. Також в. о. начальника Сокальської ОДПІ зазначив, що інвестори, які принесуть користь і суспільству, і бюджету, завжди знайдуть підтримку з його боку.

Присутні також обговорили питання сплати до бюджету податків та зборів бюджето-утворюючими підприємствами району – ДП «Львіввугілля», ПАТ «Шахта «Надія», ВАТ «Львівська вугільна компанія» та перспективи списання цим підприємствам безнадійних боргів.

За результатами засідання «круглого столу» присутні прийняли рішення: рекомендувати органам місцевої влади включати в склад комісій по контролю за адмініструванням акцизного податку, які створюватимуться при місцевих органах виконавчої влади, представників громадських організацій; робочі зустрічі представників Сокальської ОДПІ за участю широких кіл громадськості та платників податків проводити не рідше одного разу в квартал. Наступну зустріч у такому форматі провести у липні цього року; рекомендувати голові Сокальської РДА О. Кожушку погодити кандидатуру М. Шайнера на призначення його на посаду начальника Сокальської ОДПІ Головного управління ДФС у Львівській області.

^

"Голос з-над Бугу"

Газета
"Голос з-над Бугу"

економіка

На Сокальщині завершилась основна фаза цьогорічної кампанії декларування громадянами майнового стану і доходів за підсумками минулого року. Станом на 18 травня до Сокальської ОДПІ відзвітували про отримані доходи 851 особа, зокрема 580 жителів Сокальського району та 271 – Радехівського. З них зобов’язані були подати декларації 459 громадян. Також 392 громадян задекларували доходи та витрати щоб скористатися правом на податкову знижку. Отож, яка загальна сума задекларованого доходу склала - розповів під час брифінгу начальник Сок ОДПІ ГУ ДФС у Л\о Михайло Володимирович Шайнер

Отриманий спадок у сумі майже 13 з половиною млн грн повідомили 274 мешканці Сокальщини та Радехівщини; інвестиційний прибуток задекларували 8 осіб на загальну суму 149 тисяч грн., а доходи, отримані від оренди власного рухомого та нерухомого майна, відобразили у деклараціях 20 громадян, які заробили на цьому минулого року майже 250 тисяч грн

Іноземні доходи в сумі 6,7 млн. грн. задекларовано 6 громадянами, 16 декларантів повідомили про продаж власного рухомого на суму понад 631 тис. грн, нерухоме майно продали 57 громадян на суму 1,5 млн. гривень, подали декларації про майновий стан і доходи 6 нерезидентів на суму 5,3 млн. гривень, 7 громадян задекларували доходи в сумі 87,3 тис. грн. від продажу сільськогосподарської продукції, 2 осіб задекларували майже 280 тис.грн. виграшів

Отож, як зазначив під час брифінгу начальник Сок ОДПІ ГУ ДФС Михайло Шайнер 231 декларант вже отримав з бюджету 236 тисяч гривень. А всі ті, хто ще не скористався правом на податкову знижку, зможуть зробити це до 31 грудня цього року. Зупинився він і на позитивних тенденціях у способі звітування громадянами до контролюючих органів.

Цьогоріч 7 громадян подали до податкової інспекції декларації про майновий стан і доходи засобами телекомунікаційного зв’язку з використанням ключів електронного цифрового підпису, натомість минулого року таких осіб було 5. Отож, в підсумку порівнюючи минулорічну кампанію з цією, то тут було наголошено, що кількість поданих до податкової інспекції декларацій зменшилась на 42 млн 600 тисяч, проте сума податку, яка надійде цьогоріч до бюджету, збільшились на 1 млн 200 тисяч гривень. 

^

Радіо "Сокаль"

служба інформації
ТРК "Сокаль"

суспільство

Богдан Андрейчук - у відповідь про річку Західний Буг

Прочитав дві статті в газеті «Голос з-над Бугу»: першу – «Колись врятували Буг» за 19 лютого 2015 р. дописувача Василя Хавунки, другу – Мирослава Бабського «Це Ви вважаєте порятунком Бугу?» від 16 квітня цього ж року. Цілком підтримую те, що пише Василь Хавунка. Хіба що не згоден з тим, що у річці Західний Буг нема малька. Я живу в с. Ульвівок над Бугом, тож можу запевнити, що в минулому році в річці було стільки малька, що ніколи стільки досі й не бачив. Їх можна було порівняти з бджолиним роєм. А от в дописі Мирослава Бабського, на мою думку, відчутна ностальгія за Радянським Союзом. Він стільки навів прикладів що доброго було зроблено, коли працював хімзавод. А чому він не сказав, що підприємство побудували на родючих землях та в густонаселеній місцевості. Тоді ніхто нікого не питав будувати його тут чи ні. Просто вирішили і все. Думаю, це для того, щоб побільше росіян заселити в Сокаль. Для них навіть середня школа була в місті. А, можливо, для того, щоб отруїти людей і землю. Хіба економічно вигідно привозити сировину, тобто целюлозу зі Забайкалля (Росія), Швеції чи Фінляндії до Сокаля. А скажіть, скільки людей, що працювали на заводі, померли, недоживши до пенсії? Над цим варто задуматись. Жалкуєте за сірко-вуглецевим виробництвом на Сокальському заводі хімічного волокна. А хіба не він забруднював навколишнє середовище, а стоки від нього – у річку Західний Буг. Санепідемстанція у ті часи забороняла ловити та їсти рибу з річки. А може це ви забули? Мені колись довелося працювати на цьому заводі пожежником. Два рази ми виїжджали гасити цистерни, що вибухнули. Просто жах. Це треба було бачити. Якщо б вибухнув завод, то не стало б ні Сокаля, ні тих сіл, що поблизу. Так говорили фахівці. Тож може й добре, що так сталося, що це небезпечне виробництво перестало функціонувати у районі.

Читаю далі. Ви пишете, що через те, що відкрили шлюзи і випустили воду, у річці загинуло багато риби. А хіба не пам’ятаєте, як браконьєри тонами виловлювали рибу з ріки і на цьому збагачувалися. Хіба це не є винищенням риби?!

А те, що ви кажете, що хімзавод свого часу багато побудував у Сокалі, це правда. Однак хіба сьогодні зводиться менше будинків? Подивіться, які гарні новобудови в місті. У мене склалося враження, що Ви дуже хочете, щоб знову затопили луги, пасовища, сіножаті, аби мати рибу, а не думаєте, що села Завишень, Бендюга, Сілець, Межиріччя, Городище, Конотопи, Теляж, Забужжя, а також м. Червоноград будуть потерпати від повені, оскільки грунт понизився через діяльність копалень.

Я ж вважаю, що вони добре зробили, коли спустили воду. Річка Західний Буг ввійшла в своє природнє русло. Адже її сильна течія, коли працювала гребля, неподалік с. Ульвівка повибивала береги, поламала верби. Цього вже нема. А на колись затоплених землях, поросла вербова лоза. І люди мають де заготовляти дрова, бо газове опалення дороге. До того ж це безкоштовно. Хіба що вони несуть затрати на пальне для пили та транспортні витрати. А підсумувавши всі «за» і «проти», між ними можна поставити знак «дорівнює». А нас розсудить лише час.

Богдан АНДРЕЙЧУК, житель с. Ульвівок.

^

"Голос з-над Бугу"

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство

Пожежа літньої кухні в с.Фусів

15.05.15 року о 12.57 год. надійшло повідомлення про пожежу в с.Фусів Сокальського району в цегляній літній кухні розміром 12×5 м, критій шифером. Вогнем знищено дах повністю та пошкоджено перекриття на площі 30 м2. Врятовано: 2 будівлі. Прибуття підрозділу: 13.30 год. Пожежу локалізовано о 14.01 год., ліквідовано о 14.26 год. Виїжджав підрозділ ДПРЧ-22 м.Сокаль. Керівник гасіння пожежі–заступник начальника ДПРЧ-22 Гриців В.Р.

^

ДСНС
Сокальський районний сектор ГУ ДСНС

бібліотечні новини

Професійний калейдоскоп „Алгоритм професій”

Правильний вибір майбутньої професії – дуже важливий крок у житті кожного. Так, 19 травня 2015 року у Сокальській центральній районній бібліотеці відбувся професійний калейдоскоп „Алгоритм професій”, який провела бібліотекар відділу обслуговування Райковська Р.Б. Метою заходу було зорієнтувати учнів на отримання тих професій і спеціальностей, які користуються попитом в нашому регіоні, з урахуванням своїх схильностей та побажань, та ознайомити їх з навчальними закладами, в яких ці професії можна отримати. Заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Сокальського центру зайнятості Шунькіна Лілія Мар’янівна докладно проінформувала учнів 10 класу ОСШ І-ІІІ ст. №5 про стан ринку праці та послуги служби зайнятості, а також розповіла майбутнім випускникам про необхідність співвідносити свої бажання та потреби ринку праці. Крім того вона провела анкетування школярів щодо усвідомленості особистісного та суспільного значення професії, наявність профорієнтаційних знань про обрану професію. На завершення заходу п. Ліллія зазначила, що вибір професії обов`язково буде вдалим, якщо випускник свідомо підійде до професійного самовизначення та зробить усе від нього залежне, аби стати активним та конкурентоспроможним суб’єктом ринку праці.

^

Інтернет-центр
Сокальська центральна бібліотека

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
14:38, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567