** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::20.04.2008

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    20 квітень 2008 року

Пошук в новинах   

Парафіяльне життя

20 квітня 2008 р. Б. Завершення реколекцій, у день святкування в`їзду Христового в Єрусалим.

Квітна Неділя
Квітна Неділя


"... й ми, як отроки, знамена перемоги носячи, Тобі, переможцеві   смерти, воскликуємо: Осанна в вишніх, благословен, хто йде в ім`я Господнє"  (Тропар Квітної неділі).


 Від перших віків християнства Східна Церква святкує пам`ять Христового в`їзду до Єрусалима в неділю перед Його світлим Воскресінням. Квітна неділя з давніх-давен вважалася великим Господським празником і належить до 12 найбільших празників нашого церковного року.


 Цьогорічне святкування Квітної Неділі, залишиться у історії нашої  парафії незабутнім днем. Так, як у ньому ми завершували  Великопосні реколекції, які голосив ієрм. Андрій (Рак), ЧНІ. Святкова Божественна Літургія скликала, до храму св. ап. Петра і Павла, сотні вірних. Квітна неділя в наших богослужбових книгах має такі назви: "неділя Ваїй", Цвітна, Цвітоносна і Цвітоносія", а в народі ще: "неділя Шуткова, Вербна чи Вербниця". Усі ті назви пов`язані із звичаєм благословляти й роздавати того дня в церкві пальмові чи оливкові галузки. Через брак пальмового чи оливкового віття в нашій країні ми маємо прадавній звичай використовувати гілки лози чи верби, бо вони навесні найшвидше розвиваються.  Традиційно, по завершенні Літургії, на подвір’ї катедрального храму було освячено галузки. Опісля отець-реколектант, у спів служінні священиків, молились молебний чин на оздоровлення та помазували вірних єлеєм прикладеним до мощів бл. свщмч. Миколая.

Хресна Дорога
Хресна Дорога

О 15 годині розпочалась Хресна Дорога вулицями міста. Початки цього Богослужіння походять з ранньохристиянських  часів від молитовних практик християн єрусалимської церкви, які проходячи місцями, де Ісус Христос провів останні дні земного життя,намагалися відтворити ці події у молитві та розважаннях.

Хресна Дорога
Хресна Дорога


  «Будь тим, ким Бог тебе покликав.» - під таким гаслом, у рамках року християнського покликання, процесія з катедрального храму вирушила вулицями міста.


  На першій стації, адміністратор катедрального храму, митр. прот. Ярослав Кащук промовив: «Неділя, звана Квітною, є початком Страсного тижня, Той натовп, який кричав Осанна! Синові Давида, у п’ятницю вже кричав «Розіпни Його !» Сьогоднішня неділя є приводом для роздумів над великою тайною відкуплення людини. Цей величний тиждень, більше часу має бути присвячено молитві та своєму духовному зростанню.»

Хресна Дорога
Хресна Дорога


  Стація за стацією зупинялись учасники ходу, а катедральні священики та ієрм. Андрій (Рак), виголошували проповіді та роздуми над страстями Христовими.

Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога



  Під час молитовної ходи, людей супроводжував спів страсних пісень хористів Катедрального Собору св. ап. Петра і Павла. Символічний хрест несли представники духовенства, влади, освіти, культури, медицини, молодь, діти. Знаємо, що хресний шлях з Христом, полягає в цілковитій довірі Богові, Його волі. Цьогорічна Хресна дорога, спричинилась для багатьох вірних, до глибшого розуміння своїх терпінь, які так часто трапляються у житті. Співстраждав ій, бл. Миколай (Чарнецький), мощі якого несли монахи Чину Найсвятішого Ізбавителя.

Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
Хресна Дорога
закінчення реколекцій
закінчення реколекцій
закінчення реколекцій
закінчення реколекцій


   Водночас, слова глибокої молитовної подяки спрямовуються на адресу Сокальського міського управління державної автомобільної інспекції, яке надало міліцейський супровід та належну безпеку у просуванні колони Хресної Дороги вулицями міста. 


   Завершилась Хресна дорога в катедральному соборі. Хрест до храму процесійно внесли члени церковного братства та сестрицтва. Велика кількість вірних приступила до почитання мощів.

Адміністратор кафедральної парафії, митр. прот. Ярослав Кащук, склав подяку отцю-реколектанту та у супроводі священиків виніс мощі із катедри. Мощі були доставлені до храму Святого священомученика Йосафата у Львові.





























^

свящ. Ярослав Валюх

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
00:01, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567