** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::21.10.2019

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    21 жовтень 2019 року

Пошук в новинах   

анонс

Запрошуєм на  ІІІ Етно-фестиваль Гостинності
Запрошуєм на ІІІ Етно-фестиваль Гостинності

Запрошуємо на ІІІ Етно-фестиваль Гостинності  за участю мистецьких колективів Стрийського району

"Велична і Соборна Україно, всім серцем Стрийщина вклоняється Тобі!"

20 жовтня о 14.00 год

Сокальський районний народний дім

^

Адміністратор
-

влада

22 жовтня засідатиме Виконком Сокальської міської ради

До кінця року ще встигнуть зробити капітальний ремонт асфальтобетонного покриття по вул.Драгоманова,  Кошового, пішохідної доріжки між вул.Українська та вул.Петрушевича, дорожнього покриття по вул.Шухевича та ін.

- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний  ремонт дорожнього покриття по  вул.Бобинського  в  м.Сокаль  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний  ремонт дорожнього покриття по вул.Шухевича  в  м.Сокаль  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний  ремонт заміна асфальтобетонного покриття проїзду між вулицями  Шашкевича-Шептицького буд.№93 в  м.Сокаль,  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний  ремонт заміна асфальтобетонного покриття міжбудинкового проїзду по вул.Героїв УПА, 1-3 в  м.Сокаль,  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний  ремонт  асфальтобетонного покриття пішохідної доріжки між вул.Українська та вул.Петрушевича  в  м.Сокаль  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний  ремонт  асфальтобетонного покриття по вул.Драгоманова в  м.Сокаль  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний  ремонт  асфальтобетонного  покриття по вул.Кошового в  м.Сокаль  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний ремонт тротуару по вулиці Шашкевича-перехрестя вулиці Шевченка  в м.Сокаль  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний ремонт тротуару за адресою вул.Героїв УПА-Тартаківська, м.Сокаль  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний  ремонт тротуарного покриття  по вул.Сонячна, 1а-пл.Січових Стрільців в м.Сокаль  Львівської області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Капітальний ремонт тротуарів  по вул.Шептицького, 30-36, м.Сокаль  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Надання послуг по поточному дрібному ремонту дорожнього покриття (ліквідація вибоїн) по вул.Тартаківській  в  м.Сокаль  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Надання послуг по поточному дрібному ремонту дорожнього покриття (ліквідація вибоїн) по вул.Толстого  та вул.Сковороди в  м.Сокаль  Львівської  області»
- Про  затвердження   проектної  документації  на  об’єкт  «Надання послуг по поточному дрібному ремонту дорожнього покриття (ліквідація вибоїн) міжбудинкових проїздів по вул.Героїв УПА, 53-54, Героїв УПА, 31-32 та зупинки по вул.Героїв УПА, 7 в  м.Сокаль  Львівської  області»
- Про надання в безоплатне  користування приміщення  народному депутату України
- Про затвердження Положення про І-й відкритий фестиваль-конкурс хореографічного та вокально хорового мистецтва «Ровесник 2019»
- Про  надання  грошової  допомоги   учасникам бойових дій  УПА, у зоні  АТО, ОСС  та окремим категоріям  населення м.Сокаль
- Про  звільнення  від  батьківської  плати  за  харчування  в  ясла-садках  міста  Сокаля 
- Про присвоєння адреси об’єктам нерухомого майна, що належать  Медвідь Л.Ф.
- Про  присвоєння  адреси  об’єкту  нерухомого майна,  що належить  Пігрух Л.Б.
- Про  присвоєння  адреси  об’єкту  нерухомого майна, що  належить  Пализі В.В.
- Про  присвоєння  адреси  об’єкту  нерухомого майна, що належить  Мудрику В.С.
- Про  присвоєння  адреси  об’єкту нерухомого майна, що  належить  Каспруку І.В.
- Про  переведення  дачного  (садового)  будинку у  жилий  будинок, що належить Михайлів Н.Я.

^

дописувач_
.

суспільство

Покоління NEXT читає!
Покоління NEXT читає!

Покоління NEXT читає!

Ви думаєте, що бібліотекарів можна зустріти лише у бібліотеці? А от і ні!

В теплий сонячний осінній день, працівники Сокальської районної бібліотеки для дітей мандрували вулицями Сокаля, спілкувались із його мешканцями, розмовляли про книжкові вподобання та рекламували літературні новинки бібліотеки за допомогою оригінального Бук маркера "П`ять книжкових новинок осені."

Приємним є те, що все ж таки багато дітей читає! То ж читаймо і розвиваймося! Свято української книги триває!

^

дописувач_
.

суспільство

В Стаївській загальноосвітній школі відбулось відкриття пам’ятної дошки Осипу Лещуку
В Стаївській загальноосвітній школі відбулось відкриття пам’ятної дошки Осипу Лещуку

В Стаївській загальноосвітній школі відбулось відкриття пам’ятної дошки Осипу Лещуку

В Стаївській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів відбулось відкриття пам’ятної дошки Осипу Лещуку, чиє ім’я носить навчальний заклад. Зазначимо, це відомий український письменник, священник УГКЦ, богослов, педагог, громадський діяч. Народився він в 1894 році в селі Стаївка (тодішня назва Стаї). Осип Лещук, безкорисно служив українському народові, боровся за ідею звільнення від чужеземного поневоленя, а також від політичних та моральних утисків. На заході з нагоди освячення барельєфу були присутні голова Сокальської районної ради Микола Пасько, його заступник Василь Бойко, депутати райради Наталія Дашковська, Володимир Пограничний, Василь Сорочук, Корчівський сільський голова Галина Сідельник, скульптор Василь Гурмак, який трудився на виготовленням пам’ятної дошки, а також родина Осипа Лещука, його онука та правнука Олена і Катерина Рибенчуки. Відкриття розпочалось із виконання гімну України та хвилини мовчання за Осипом Лещуком та всіма героями, які загинули в боротьбі за Незалежність України. Символічне право відкрити пам’ятний знак було надано родині Осипа Лещука. Після цього, місцевий парох, отець Михайло відслужив панахиду та  освятив дошку. Ведучі свята розповіли присутнім про свого земляка, відомого українського письменника священника УГКЦ, богослова, педагога та громадського діяча Осипа Лещука. Далі до слова був запрошений голова Сокальської районної ради Микола Пасько, яким перш за все подякував усім, хто долучився до виготовлення та встановлення барельєфу Осипу Лещуку, цитую: «За останні 2 роки нам вдалось багато зробити в освітній сфері. Було придбано нове обладнання, меблі, інвентар, оновлені приміщення. Це робиться у всіх школах Сокальського району. Але, за його словами це не є основним навчальних закладів, адже там перш за все повинна бути присутня українська душа, культура та слово. Стаївська школа, в цьому плані, є унікальною. Адже, не кожен освітній заклад може похвалитись такою історичною постаттю, як Осип Лещук та власним музеєм.

Вже по завершенню урочистостей з нагоди освячення барельєфу та його відкриття гості завітали до музею Осипа Лещука. Варта додати, що сьогодні місцеві жителі надалі зберігають пам’ять про відомого земляка, чиє ім’я Осипа Лещука носить сільська школа. Ще на початку 90-х років тут створили та відкрили музей, який до сьогодні є діючим та постійно поповнюючись новими експонатами та цікавими фактами про життя письменника. Цьогоріч Осипові Лещуку виповнилось 125 років з дня його народження і 70 років – з дня мученицької смерті. Як вже наголошувалося він був закатований у сталінських таборах в селі Божкове неподалік Полтави, 28 серпня 1949 року. Громада вирішила відзначити ці дві дати по-особливому і за ініціативи директора школи Мирослави Ігнатюк, а також за підтримки депутатів Сокальської районної ради виготовили пам’ятну дошку та встановили її на будівлі навчального закладу. З довідки також дізнаємося, що Осип Лещук навчався у Белзі, закінчив українську Перемишльську гімназію. Після цього навчався у Віденському, а після Першої світової війни у Львівському університеті. Згодом, закінчив у Кромерижі Перемишльську духовну семінарію та наприкінці березня 1921 року був висвячений на священика. До цього був старшиною Української Галицької Армії та членом українського правління в Угнові. Був також катихетом і професором Державної гімназії в Раві-Руській, парохом у селах Річки та Стаї, головою філії «Просвіти» в Раві-Руській. А ще він був офіційним опікуном знедолених, головою Марійської дружини молоді та жіноцтва. Після себе залишив низку художніх творів, повістей і оповідань та релігійних праць. Осип Лещук в часі першого голодомору в Україні в 1923 році будучи головою філії «Просвіти» став ініціатором ухвалення звернення-протесту проти знищування свідомого українського народу. Якщо вдаватися більш глибше в біографічну довідку то причиною поразки наших Визвольних змагань і національної руїни отець Осип Лещук вбачав у відсутності в нас національно-патріотичної еліти, в егоїзмі та отаманії. Що стосується релігійних праць, то там він висвітлював питання людського буття і моралі, філософське розуміння вічності, місії людини на землі, значення духовних цінностей для самовдосконалення людини. Для батька семи дітей життєвим кредом були два слова: «Бог та Україна», які він ставив понад усе.

^

служба інформації
ТРК "Сокаль"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
04:09, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567