** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::22.10.2006

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    22 жовтень 2006 року

Пошук в новинах   

освіта

ГІМНАЗІЇ 100 РОКІВ

21 жовтня Сокальська гімназія святкувала свій 100-літній ювілей, її вихованці з усіх куточків України і близького зарубіжжя, мов лелеки з далеких країв, прилетіли привітати свою рідну альма-матер.

Сокальська гімназія святкувала свій 100-літній ювілей
Сокальська гімназія святкувала свій 100-літній ювілей
У стінах рідної гімназії в цей урочистий день було посвячено пам’ятну дошку з іменами 60-и патріотів, вихованців гімназії, що поклали своє життя на вівтар незалежності України.

Потім святковою колоною, з прапором рідної гімназії під музику духового оркестру попрямували колишні гімназисти до Народного дому. По дорозі вклонилися пам’ятнику Великого Кобзаря і поклали квіти.

Святкові урочистості продовжились у залі Народного дому, який ледве умістив усіх випускників і гостей. Святот носило поетичну назву – “Міст поколінь”. Сцена теж була прикрашена символічними містками, сконструйованими з різнобарвних надувних кульок. Ведуча свята – випускниця гімназії, а сьогодні заступник директора чарівна Руслана Антонюк.

Cвяткова колона
Cвяткова колона

Розпочалось свято з Божого благословення, якого уділив усім присутнім настоятель храму Св.ап. Петра і Павла отець –митрат Ярослав Кащук. Привітання випускникам виголосила і нині діючий директор гімназії Любов Омеляш. Вона, зокрема, зробила екскурс в минуле, розповіла, як організовувалась гімназія.

Ювілярів привітали начальник відділу освіти Сокальської райдержадміністрації Роман Монастирський, голова Сокальської РДА Олексій Кінах і побажали їй сміливо крокувати у друге століття.

Випускники гімназії
Випускники гімназії
Далі ведуча взяла інтерв’ю у знатних випускників гімназії. Першим був Леонід Салогуб, уродженець м.Белза, нині доктор наук, який поділився спогадами про колишніх учителів гімназії. А Марія Ганіткевич, теж доктор філологічних наук, підкреслила, що навчання в гімназії завжди було гартом національних ідей, любові до Бога і України. Гімназія виховала 43 наукових працівників, 14 кандидатів наук і одного академіка – сокальчанина Олега Романіва.

З великою увагою слухали писутні виступ Зиновія Стоницького, багаторічного завуча Сокальського педучилища, а потім СШ № 1. Він з гордістю відзначив, що гімназія завжди була форпостом українства на рубежі Волині і Галичини, кувала національні кадри у важкі часи, коли все українське переслідувалось. Зі стін гімназії вийшло багато митців, талановитих поетів, науковців. Він дав пропозицію присвоїти Сокальській гімназії ім’я академіка зі світовим ім’ям, випускника гімназії Олега Романіва.

Випускники гімназії
Випускники гімназії

Привітав ювілярів і народний камерний оркестр Сокальської школи мистецтв ім.В.Матюка під керівництвом Ярослава Стефанишина. Оркестр виконав “Українську мелодію” Скорика і “Веснівку” славетного сокальчанина Віктора Матюка (солістка Олександра Капелусь).

Ще було багато цікавих виступів і привітань колишніх гімназистів, зокрема, Ярослава Наконечного, консула Австрії у Львові, Тимохіна – полковника у відставці, Андрія Магери – політика і юриста. Виступила Єлизавета Цар, яка презентувала книгу “Сокальське педучилище”, а також її брат Ярослав Цар, сьогодні науковець радіо-фізик.

Гість ювілярів Богдан Козярський написав до свята поему, котру сам прочитав.Читала чудові вірші, присвячені рідній школі, випускниця Іванна Осос.

Усі виступаючі колишні гімназисти з повагою і любов’ю згадували своїх учителів і наставників. Неодноразово називались імена братів Грициків, Дем’янчика, подружжя Оришкевичів, Воєдила.

Свято продовжувалось у стінах гімназії, де гостей радо чекали за святково накритими столами. На вулицях міста до пізньої ночі можна було побачити групи немолодих уже людей, але веселих, збуджених, які обнімались, цілувались, голосно розмовляли і милувались нашим оновленим містом, містом їхньої юності.

Наступного дня, у неділю, - спільна св.Літургія у церкві, екскурсія до музею “Людина.Земля.Всесвіт”. А в Народному домі – творчий звіт учнів гімназії. Виступали юні таланти гімназії, концерт був надзвичайний. Гімназія доказала, що вона і надалі міцно тримає престиж першості серед інших навчальних закладів нашого міста і впевнено розпочала

^

Антонюк Руслана
Заступник директора Сокальської гімназії

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
19:50, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567