** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::23.06.2010

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    23 червень 2010 року

Пошук в новинах   

освіта


Повірили в себе, мрію і добрих людей



Одинадцятикласниця Оленка Гнатюк, щаслива і усміхнена, тулилася до грудей своєї бабусі Марії. А жінка, з очима повними сліз, пригортала до себе своє найрідніше створіння, її уста дякували Богу і добрим людям, котрі організували цей конкурс творчих робіт «Ким я хочу бути? Як я цього досягну?». Мабуть, лише шкодувала, що її розумну вродливу Оленку не бачать батьки, котрі так рано відійшли у вічність. Та, напевне, там на небесах вони радіють за свою донечку, котра добре вчиться і мріє стати істориком. У гостинному залі Сокальської школи №5 таких дітей, як Оленка було чимало. Вони, звісно, нічим не відрізнялись від своїх однолітків - такі ж юні, розумні, веселі, хіба що більш самостійні і не по-дитячому дорослі, бо такими їх зробила доля і непрості сімейні обставини. Цей конкурс творили добрі і чуйні люди, котрі прагнули допомогти цим дітям не на словах, а на ділі. Насамперед, родина Лукомських у Сокалі, в Канаді, Австралії і Англії. Сокальчанин Юлій Лукомський -то серце цього конкурсу, а пожертви - від Христі Чейз-Лукомської та її посестер з Союзу українок Едмонтона (голова Ольга Логвиненко, Канада), Олега Лукомськога (Австралія) та Андрія Лукомськога (Англія). Саме ці жертводавці зібрали у цьому році досить велику суму - 2350 канадських доларів, 500 доларів в Австралії та 120 фунтів в Англії. Але, якби відділ освіти РДА (Роман Монастирський) в особі Ірини Калитовської та Оксани Савчук не взявся за організацію і пропаганду цього заходу, то не знати чи був би він саме таким, коли діти, вчителі, батьки мали до нього дуже серйозне зацікавлення. Поетеса Любов Бенедишин це товариство юнаків і юнок налаштувала у русло правильного, багатогамного висловлювання своє дуМКИ РІДною українською мовою. Без голови районної організації Союзу українок Ірини Мандрик цей захід не мав би такого чіткого патріотичного спрямування. А те, що вже традиційно п"ята школа гостинно відчиняє свої двері для конкурсантів, готує чудовий концерт, заслуга педагогічного колективу, котрий очолює Валентина Михайлевич. Усі ці люди в Сокалі і за його межами подають тверду руку опіки дітям, котрі обира¬ють свою самостійну стежку у житті. І як добре, що саме такі добродії зустрілися їм, коли вони роблять свій перший крок, свій перший свідомий вибір. І за свою працю, за свою позицію отримали ще й грошову винагороду. Цього року випускники, учасники конкурсу не лише писали твори, а й спілкувалися з членами журі. Ось що з цього приводу зазначив його голова Юлій Лукомський:


- Усне спілкування показало в більшості випадків зрілість і серйозність намірів конкурсантів. 49 учасників конкурсу обрали 22 професії. Отже, цьогорічною родзинкою було усне спілкування з конкурсантами, яке дало можли¬вість краще познайомитися з дітьми, пізнати їх внутрішній світ і практично одностайно визначити переможців.


На урочистостях з нагоди вручення грамот, грошових винагород були присутні і виступили, окрім членів журі, ще й начальник відділу освіти Роман Монастирський, заступник голови РДА Марія Христинич, багатолітній політв`язень Марія Петрощук, діти, їх батьки... Звичайно святкового настрою усім додав гарний концерт, підготований учнями п"ятої школи, де звучали чудовий спів, дотепні жарти, милував око темпераментний танок...


Отож урочиста мить - вручення нагород. Відзнаку оргкомітету «За чітку життєву позицію та професійне визнання» отримали Оксана Пуняк (Поторицька зш), Маріанна Маркевич (Хоробрівська ЗШ), Роман Пацула (Тартаківський НВК), Ольга Сагайдак (Княжівська ЗШ), Олена Михайлюк (Сокальська ЗШ №4), Іван Дацьків (Бутинська ЗШ), Наталія Паламарчук (Великомостівський НВК), Христина Побережник (Сілецька ЗШ), Олена Гнатюк (Сокальська ЗШ №5). Усі ці діти отримали грошову премію у сумі 1090 грн. Перше місце посіли Михайло Лозинський (Варязька ЗШ), Ірина Маковська (Ільковицький НВК), Наталія Терещук (Варязь¬ка ЗШ), Михайло Бабич (Сілецька ЗШ), Богдан Ярчак (Хлівчанська ЗШ), Роман Галушка (Волицька ЗШ), Юрій Курило (Сокальська ЗШ №5), Ольга Назарчук (Забузький НВК). їх винагорода - 800 грн. кожному. Орися Кондра-тюк (Лучицький НВК), Тарас Гнатовський (Сте-нятинська ЗШ), Павло Ковальчук (Сокальська гімназія), Андрій Панюта (Сокальська ЗШ №2), Микола Сенчишак (Сокальська ЗШ №2), Михайло Михальчук (Сокальська ЗШ №5) -вибороли друге місце і отримали по 560 грн. Третю премію у сумі 425 грн. вручено випуск¬никам Роману Доброчинському (Сокальська ЗШ №5), Галині Іваневич (Двірцівський НВК), Марії Копчі (Великомостівський НВК), Ірині Бі-лань (Великомостівський НВК), Юлії Шереметі (Сокальська ЗШ №4). Всі учасники конкурсу отримали по 70 грн.


Переможці конкурсу були щасливі, адже, мабуть, вперше за свою працю заробили грошову винагороду. Вони повірили в себе, повірили в мрію, яка таки мусить здійснитися, повірили організаторам конкурсу, в котрих за плечима досвід, мудрість і бажання підтримати юне покоління на порозі дорослого життя.



22 червня 2010 р.                                                              Оксана ПРОЦЬ.




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство

СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ СТАЛИ ПЛАТНИМИ


 


Сокальський районний територіальний центр соціального обслуговування став для багатьох літніх людей, які опинились у скрутних життєвих обставинах рятівною соломинкою. Тут їх вислухають, порадять і допоможуть. Донедавна його працівники надавали широкий спектр безкоштовних соціальних послуг для своїх підопічних. Та з початку року згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 року №1417 «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», окремі з них стали платними. Про це наша розмова із директором Сокальського районного територіального центру соціального обслуговування Тетяною БУГАЙ


Тетяно Михайлівно, скільки людей нині перебуває на обліку в районному територіальному центрі соціального обслуговування?


-    4043 осіб, з них у відділенні соціальної допомоги вдома через соціальних робітників - 492, у відділенні соціально-побутової адаптації - 3306, а у відділі організації надання адресної грошової та натуральної допомоги - 245.


-    Районний територіальний центр соціального обслуговування пропонує широкий спектр послуг. Якими з них найчастіше користуються ваші підопічні?


-    Транспортними, перукарськими, пранням білизни, ремонтом одягу та взуття, медичними (вимірювання артеріального тиску та цукру, ін`єкції). Усі соціальні робітники допомагають одиноким людям оформляти документи на субсидії та допомоги, платять за комунальні послуги та здійснюють інші платежі, купують продукти, періодичні видання та медикаменти. Для їх зручності територіальний центр відкрив перукарню та пральню у Великих Мостах. У Белзі працює перукар. Відтак громадяни з навколишніх сіл, які перебувають під опікою територіального центру, можуть користуватися ними.


-    Які зміни відбулися у Вашій роботі після прийняття постанови Кабінету Міністрів України?


-    Досі усі послуги територіального центру соціального обслуговування були безкоштовними. Але постановою Кабінет Міністрів України від 29 грудня 2009 року внесено певні зміни і деякі послуги стали платними для певних категорій людей. Це вищеперераховані послуги, крім медичних. Та нещодавно вийшла постанова №408 від 9 червня 2010 р., яка внесла часткові зміни та доповнення до Постанови №1417 від 29 грудня 2009 р., які ми вивчаємо і про них повідомимо громадян пізніше.


-    Можливо, є якісь винятки і дехто з громадян може отримати послуги безкоштовно?


-    Так. Це громадяни похилого віку, інваліди, хворі з числа осіб працездатного віку на період встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці, які не здатні до самообслуговування і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу. Громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв`язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, потерпіли під час стихійного лиха чи катастрофи (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів) і якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий, ніж встановлений законом прожитковий мінімум для сім`ї.


-    Хто ж має платити за послуги?


-    Платні соціальні послуги надають громадянам, які мають рідних, котрі повинні забезпечити їм догляд і допомогу. Але з певних нате причин не можуть зробити це.


-    Хто встановлює тарифи на послуги?


-    Тарифи на платні соціальні послуги встановлює територіальний центр відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2005 року №268 «Про затвердження порядку регулювання тарифів на платні соціальні послуги».


-    Як сприйняли Ваші підопічні такі нововведення?


-    Хтось з обуренням, а дехто -з розумінням. Не ми ж це придумали. До речі, у містах Трускавець, Броди, Городок, Радехів в їх територіальних центрах ще торік ввели платні послуги.


-    Куди підуть кошти, виручені за надані послуги?


-    Використання коштів, які надходять від надання платних соціальних послуг, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 2002 року №659 «Про затвердження переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання», їх спрямовують на покращення умов надання соціальних послуг.


-    З чим звертаються до Вас люди, які перебувають під соціальним супроводом територіального центру?


-    Найчастіше з проханнями щодо медикаментів, грошової допомоги.


-    Чи були скарги на роботу соціальних робітників?


-    Дуже рідко, але бувало. З літніми людьми важко працювати. Якщо скарга обгрунтована, то ми притягуємо соціального робітника до відповідальності або звільняємо з роботи.


Чи у всіх населених пунктах є соціальні робітники?


-    У нас є декілька сільських рад де нема соціальних робітників. Зокрема, це Острівська, Свитазівська, Корчівська, Ванівська, Перв`ятицька, Савчинська, хоча там проживають багато самотніх людей. Наприклад, у Ванові є 50 чоловік, в Острові - 49, у Свитазеві- 27, у Перв`ятичах - 39, з них половина потребує соціального робітника. Та його призначають після звернення сільської ради. Хотілося б, щоб кожна людина, яка потребує нашої допомоги, отримала її, і не відчувала себе самотньою та кинутою напризволяще. Тож не будьмо байдужими до людей, які байдужими до людей, які живуть поряд.


-    Дякую за розмову!



22 червня 2010 р.            Інтерв`ю взяла Любов ПУЗИЧ.




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

спорт

 "Скелю" на цей раз не пробили




На сокальському стадіоні «Сокіл» проходив турнір з футболу серед юнаків 1997-98 р. н., присвячений міжнародному дню захисту дітей. У ньому взяли участь команди ФК «Сокаль», «Буг»(с. Поториця),»Скеля» (с.Лісовичі), «Покрова» (м. Львів), ДЮСШ м. Нововолинська, «Гірник» (смт. Соснівка), ДЮСШ м. Кам`янка - Бузька, ДЮСШ «Добросин». Під час відкриття турніру учасників змагань привітали Марія Христинич, заступник голови райдержадміністрації, Ярослав Тарасюк, начальник відділу у справах молоді та спорту. Команди були поділені на дві підгрупи. Спочатку вони змагались у підгрупах. Не дивлячись на примхи погоди, ігри проходили в цікавій і напруженій боротьбі. В групі «А» перше місце зайняла команда «Скеля» (с. Лісовичі, Пустомитівський р-н), другими були юнаки ФК «Сокаль», третіми -«Покрова» (м. Львів), четвертими - «Гірник» (смт. Соснівка).


У групі «Б» перемогли юні копуни ДЮСШ м. Нововолинська, друге місце у ДЮСШ «Добросин», третє - «Буг» (Поториця), четверте - ДЮСШ м. Кам`янка - Бузька.


Наступного дня, 1 червня, розпочались фінальні ігри. За 7-8 місце: ДЮСШ Кам`янка - Бузька - «Гірник» Соснівка - 1:0. За 5-6 місце: «Буг» (Поториця) -«Покрова» (Львів) - 2:1. Дуже драматичними були поєдинки за 3-4 місце, де зустрілись ФК «Сокаль» та ДЮСШ Добросин. Тут перемогли гості з рахунком 3:2, а у фінальному поєдинку зустрілися ДЮСШ м. Нововолинськ та «Скеля» (Лісовичі). Основний час гри не виявив переможця. Команди пробивали пенальті, і тут влучнішими були юні футболісти з Лісович - 4:2, які й стали переможцями турніру. Переможці та призери нагороджені медалями, кубками та грамотами відділу у справах молоді та спорту. Визнано й кращих гравців: воротар - Степан Ворожбит (ДЮСШ Добросин), захисник Володимир Рибайчук («Буг», с. Поториця), півзахисник Станіслав Марків (ФК «Сокаль»), нападник Остап Пупа («Скеля», Лісовичі). Кращий бомбардир - Павло Каштилян (ДЮСШ м. Нововолинськ). Всі вони нагороджені статуетками.


Оргкомітет вдячний ТзОВ «Галичхутро» (директор Василь Муха), підприємству «Ніка» (Марія Шамборовська), ДП «Датський текстиль» (Йорген Седерхолм) за фінансову підтримку з проведення цього дитячого турніру з футболу.




22 червня 2010 р.     Василь СИДОР, директор ДЮСШ «Буг».



^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
13:45, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567