** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::26.11.2008

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    26 листопад 2008 року

Пошук в новинах   

суспільство

ЛЮДЯМ УВІРВАВСЯ ТЕРПЕЦЬ


20 листопада тартаківцям, які мешкають біля церкви та по вулиці Шептицького, увірвався терпець. У цьому кутку села - ямка на ямці. А по ній же курсує маршрутка на Романівку, водії скаржаться, особливо, коли задощить, що по ній проїхати не можна.


Цього року на полях між Тартаковом і Романівкою Радехівський цукровий завод посіяв цукрові буряки. Сільська влада сподівалася, бо неодноразово зверталася до керівництва цього підприємства, що допоможуть перемонтувати той відтинок дороги, по якому з поля великі вантажівки будуть вивозити цукрові буряки. Але, як в народі кажуть, як приймали, то й сала давали, а як прийняли, то й хліба не дали. Так і тут. Як «поселявся» Радехівський цукровий завод на тартаківських землях, то очевидно багато чого обіцяв, а тепер про це все забув. І великі фури з причепами вантажністю до 60 тонн (як цілий вагон) туди-сюди курсують вузькими понищеними дорогами. А хати близенько, дійшло до того, що не в одної господині в літній кухні на столі з посуду почала вода розбризкуватися. То уявіть собі, що з хатами робиться?!


Дехто з мешканців попереджав тих, хто керував вивозом солодких коренів з поля, щоб почали роботу швидше, за сухої погоди, бо тоді, можна було скористатися польовою дорогою біля гори Лісохи, яка веде прямо на трасу . до Переспи. Але не прислухались, як і не почули настійних просьб і вимог сільської влади допомогти перемонтувати дорогу.


І тому Ірина Кнейчук, Любов Мандрик, Андрій Фарина, Надія Савчук, Стефанія Зарівна, Іван Сорока, Петро Крисько та багато інших перекрили дорогу о 15 годині. Приїхав бригадир і попросив пропустити хоча б п’ять завантажених вантажівок. Люди послухали. Але їх знову здурили. Бо машини одна за одною почали курсувати дорогою: одні везли на поле вапняк, інші поверталися з буряками. От тоді тартаківці показали свій твердий характер, як то кажуть, або пан, або пропав. Машини повернулися назад. Бригадир забрав з поля навантажувач.


Але хіба це вирішило проблему?! Адже гори буряків ще на полі. Але й люди вже навчені, що обіцянка-цяцянка, тому не поступляться, твердо стоятимуть на своєму. Хоча і їм шкода тої людської праці, розуміють, що буряки не можуть зимувати на полі. Але і їх терпіння не безмежне. Тому і в наступні дні стануть один коло одного на дорогу і машин не пустять. Чому селян довели до відчаю, що вони у такий спосіб змушені захищати свої права?!



Оксана ПРОЦЬ.


25 листопада 2008р.



^

Газета
"Голос з-над Бугу"

здоров'я

МОЛОКО ПОЖИВНЕ ТА ЯКІСНЕ, АЛЕ   ЧАСОМ...   НЕБЕЗПЕЧНЕ


Молоко і молочні продукти — основна їжа для більшості дітей та людей похилого віку. В останні роки основним виробником сирого товарного молока в районі є особисті підсобні господарства (87%). Умови його виробництва, первинної обробки, зберігання, транспор¬тування і реалізація суттєво відрізняються від таких, що є на молочно-товарних фермах. Ось чому молочна продукція не лише втрачає свою поживну якість, а й може бути небезпечною для здоров`я людей.


З метою контролю за якістю і безпекою молока, спеціалісти державної ветеринарної медицини щорічно досліджують худобу, в тому числі корів, на туберкульоз, бруцельоз та лейкоз й роблять щеплення проти сибірки. Щомісячно на всіх молокопунктах і ринку ветеринарна служба досліджує проби молока на приховані форми маститів.


Працівники державної райветлабораторії періодично відбирають і досліджують зразки молока на бактеріальну забрудненість та наявність антибіотиків.


За 2008 рік лабораторією ветсанекспер¬тизи досліджено 1590 проб молока і молокопродуктів. За цей час виявлено фальсифікацію молочних продуктів, зокрема, содою — 2 проби, водою — 3 проби, та 16 позитивних на мастит. Це молоко в реалізацію не допустили. Звичайно, відсоток позитивних проб — невисокий і вказує на те, що на ринку продається якісна продукція.


На жаль, молоко та молочні продукти, окрім ринку, продають стихійно на вулицях. Тож ніхто не може гарантувати якість продукції, купленої біля житлових будинків та в інших недозволених місцях.


Нерідко споживачі замовляють молочну продукцію на дім. Звичайно, це не заборонено. Але власники тварин споживачам повинні гарантувати її якість. Запорукою цього є ветдовідка, яка видається держветслужбою і засвідчує стан здоров`я тварини відносно інфекційних захворювань.


В 2008 році повинна завершитися ідентифікація і реєстрація корів з видачею паспорта та ветеринарної картки. Працівники державної служби ветеринарної медицини не видаватимуть ветеринарні документи на неідентифікованих тварин. І ті громадяни, які знехтують цими вимогами, матимуть труднощі, в першу чергу, з реалізацією молока і молокопродуктів.



Петро КЛИМЧУК, головний інспектор ветмедицини Сокальського району


25 листопада 2008



^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
20:44, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567