** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::27.06.2009

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    27 червень 2009 року

Пошук в новинах   

економіка

Інвестиційні проекти Сокальщини

ХАЙ ЩАСТИТЬ ФІРМІ «Клінгслор» У ВЕЛИКИХ МОСТАХ  

Німецька фірма «Кпінгспор» у Великих Мостах буде будувати завод з виробництва абразивних матеріалів 16 червня відбулося символічне закладання першого каменя у фундамент нового заводу. А перед тим німецькі інвестори зустрілися у Сокалі з головою районної ради Олегом Солодяком та в о. першого заступника голови райдержадміністрації Степаном Кругом. Гості ознайомили українську сторону з інвестиційним проектом, розповіли про перспективи майбутнього заводу, обмінялися думками щодо співпраці.

А об 11.00 годині керівники фірми «Клінгспор» гостинно вітали на урочистому закладанні першого каменя будівництва заводу гостей та журналістів. Присутнім не зіпсував настрою дощ, який вніс корективи у програму заходу. Німецькі інвестори сприйняли його як Боже благословення, оскільки за давнім німецьким повір`ям, коли падає дощ перед початком якоїсь справи, то вона буде успішною. А за українською традицією місце, де побудують фундамент, а згодом і сам завод, освятили священики. Свято розпочалося Гімном України, який виконав духовий оркестр Сокальського Народного дому під керівництвом Петра Криштофа. Упродовж усього заходу він додавав присутнім святкового настрою.

Генеральний директор ТОВ «Клінгспор» Роланд Кашни розповів присутнім, що будівництво заводу планують завершити до кінця 2009 року, а на початку 2010-го завезуть і змонтують обладнання. Площа виробничих потужностей складе 12 тис. кв. м. Будівництво захопить два етапи. Протягом першого німці інвестують в будівництво 3,5 млн. євро, і на заводі працюватиме 100 осіб. До кінця 2010 року кількість працівників уже складе півтисячі осіб.

Абразивні матеріали, шліфувальні круги, які виготовлятимуть у Великих Мостах компанія планує продавати на внутрішньому ринку України, а також налагодити їх збут в Білорусію, Росію та країни Середньої Азії.  Очільники області й району та керівники фірми-інвестора привітали присутніх з вдалим інвестиційним проектом. Вони підкреслювали, що в майбутньому завод вигідний і корисний для обох сторін.

-    Україна є цікавим партнером для німецької економіки. І ця подія доказ цього, - відзначила представник німецької делегації Карін Рау. – Адже під час економічної кризи будівництво такого заводу є рідкісним явищем Це є також хорошим знаком для «Клінгспор» і його доброю інвестицією на Сокальщині. Протягом двох етапів будівництва заводу компанія планує створити до 500 робочих місць. «Клінгспор» буде найбільшим роботодавцем на цих теренах.

«Компанія «Клінгспор» дивиться вперед і має позитивні погляди. Тож сподіваюся, що її очікування справдяться», - додала радник Посольства ФРН в Україні Каталіна Куяс. - Українська економіка приваблива для інвесторів. Україна має хороший внутрішній ринок і знаходиться близько країн членів Євросоюзу, що зумовлює інтерес до неї інших держав. Також є привабливим членство України у Світовій організації торгівлі. Сподіваюсь, що буде створений хороший клімат для підприємницької заангажованості в Україні, а німецька економіка - є надійним партнером для України», - сказала пані Куяс.

Значення цієї події для розвитку економіки Львівщини, підкреслив у своєму виступі голова обласної держадміністрації Микола Кміть:

-    Незважаючи на економічну кризу, сьогодні ми створюємо нові робочі місця, відкриваємо заводи, нові потужності. Навіть у час підйому економіки, це було б важливою подією... Основним показником будь-якої держави є інвестиції та виробництво продукції на душу населення. Не може бути потужної України, яка не доходить до європейського рівня виробництва продукції на душу населення. І цей завод, який буде побудований у Великих Мостах - це перший крок, щоб ми сміло ввійшли в Євросоюз. Наступний крок буде зроблено у березні, коли переріжемо стрічку нового заводу». Серед гостей свята були й місцеві жителі, які також раділи приходу інвестора у рідне місто. «Не дивлячись на всі суперечки і перипетії навколо будівництва заводу абразивних матеріалів у Великих Мостах, пересічні мешканці вважають, що підприємство місту потрібне Адже створюються нові робочі місця, і люди матимуть роботу, не їздитимуть світами», - сказав Ігор Пилипів з Великих Мостів. - Нас баламутили, казали, що сюди звозитимуть сміття із всієї Європи. Це великомостівчан й обурило, - додала депутат Великомостівської міської ради Зіна Хвалібота - Ми хотіли надати цю землю в оренду, а не продавати її.  Але після поїздки наших представників на завод, ми переконалися, що це виробництво не є настільки екологічно небезпечним, як про це розповідали противники заводу. Ми не хочемо, щоб великі Мости були мертвим містом, йому потрібні інвестиції, щоб розвиватися, створювати нову інфраструктуру та ремонтувати дороги. Адже колись радіозавод «ЕЛЕГАЛ» багато що зробив для великомостівчан: збудував багатоповерхові будинки, дитячий садочок. Сподіваємось, що на заводі «Клінгспор» працюватимуть мешканці Великих Мостів та навколишніх сіл, а наше місто розбудується.

Звичайно, що у великомостівчан є свої побоювання, які, сподіваємось, після будівництва заводу пропадуть. Німецькі інвестори намагаються порозумітися з місцевою владою та великомостівчанами.

- Сьогодні зроблено добрий почин на Сокальщину прийшли інвестори, визначив голова районної ради Олег Солодяк. - Закладено фундамент нового заводу, який в майбутньому змінить на краще життя мешканців Великих Мостів та навколишніх сіл. Люди матимуть роботу, а районний бюджет- нові надходження. Ці кошти підуть на забезпечення життєдіяльності соціальної сфери населених пунктів нашого району, зокрема Великих Мостів.

Генеральний директор ТОВ «Кпінгспор» Роланд Кашни висловив сподівання, що новий завод в Україні буде успішним. Голова правління цієї компанії доктор Штефан Ной подякував усім за співпрацю в реалізації інвестиційного проекту.

А далі настала урочиста мить: символічний перший копок на місці майбутнього фундаменту заводу «Клінгслор» зробили радник Посольства ФРН в Україні Каталіна Куяс, представник від німецької сторони Карін Рау. Штефан Ной, а також від української - Микола Кміть, Олег Солодяк, Степан Крут.

Ось так «прописався» у Великих Мостах один з провідних світових виробників високоякісних абразивних виробів. Хай щастить компанії «Клінгспор» на сокальській землі!

  Любов ПУЗИЧ.

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство

ЯК СОБІ ПОСТЕЛИШ...


У нашому під`їзді мешкає Віктор М., з минулому хороший електрик. Але якби його хтось нині побачив, то б не впізнав. Зарослий як лев, брудний... Не людина, а її подобіє. Ще з молодості заглядав у чарку, і сім"ю втратив, жінка його покинула, а він все опускався на дно. Нині неможливо не те що в його квартиру зайти, але навіть у під`їзд. Сморід страшний. Туалет в його квартирі не працює, то можете собі уявити, що у нас робиться. Кожного 17 числа, коли він пенсію отримує, до нього з синіми носами "дами" приходять, і поки з нього усі гроші не витягнуть, поки все не проп"ють, то доти гостяться у його помешканні. А потім він голодує. Ми носимо йому якусь їжу. Постелі у нього нема. А що найгірше, то він біди може наробити, бо вже не раз у його квартирі пожежа була. Ми боїмося, що він кран в газовій плитці не перекриє, і тоді вибух може статися.


Тому й ми звернулися у МКП "Сокальжитлокомунсервіс" до керівника п. Богдана Леськіва. Нашу заяву переадресували у міліцію. Правоохоронці прийшли, кажуть, він не бешкетує, не хуліганить, то не по нашій лінії. А по чиї ж тоді? Справді, йому ніхто не винен, що він так уклав своє життя. Але ж тут ідеться і про наше життя. Адже він як нап"ється, то може біди наробити. Мабуть, для одиноких інвалідів є якісь будинки-інтернати. Не можна цю людину далі залишати без догляду, бо може статися непоправиме. Краще б цю пенсію, яку він пропиває з "дамами", використати на його утримання. Бо до нещастя - недалеко. Ми ж вже маємо один приклад - трагедію, що сталася у будинку № 51 по вул. Героїв УПА. То ж не хочемо, щоб таке повторилося. Є ж соціальні, комунальні служби, санепідстанція, правоохоронні органи. Хтось мав би вирішити цю проблему. Ми, його сусіди, робимо що можемо, але є речі, які нам не під силу.



Микола РОМАНЧУК, Надія, Стефа СИДОРИ, Ірина ЦЮПА, Зоя ТОМЧУК, мешканці буд. №4 вул. Героїв УПА



^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
17:43, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567