** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::27.09.2007

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    27 вересень 2007 року

Пошук в новинах   

культура

вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
23 вересня 2007 р., вперше за минуле століття, в новітній історії культурно-мистецького та духовного життя м.Сокаля, з ініціативи церкви св.Арх.Михаїлі, музею «Людина. Земля. Всесвіт», Благодійної Духовно-мистецької Фундації А.Покотюка, відбулося вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення.


вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
«…Два покоління, що по війні народилися і виросли нічого не чули і не знали про чудотворний Образ матері Божої Сокальської», - згадувала у 1995 р. у своїх спогадах бл.пам’яті п.Стефанія Демчук, корінна мешканка м.Сокаля, - «адже вибрала нас Божа Мати і впродовж віків охороняла наш надбужанський край від бід та тривог. Про те я з дитинства знала, бо народилася і виросла в Сокалі…»


Упродовж віків Сокальська Божа Мати була великою святинею Сокальської землі, славилася чудами, оздоровлювала, зцілювала смертельно хворих людей, виявляла опікунство, милосердя і потіху у смутку і поневірянні.


вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
8 вересня 1724 р. відбулася коронація Сокальської Божої Матері папськими коронами за чудодійні ласки, яка була ще величнішою ніж Белзько-Ченстоховська в м.Ченстохові. З локального місця поклоніння Сокаль виріс до рангу регіонального, його стали називати Руським Ченстоховом і прирівнювати до Лоретто в Італії, Монсарето в Іспанії, Ченстохова у Польщі.


вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
7 вересня 1848 р. було освячено відновлений костел і монастир оо.бернардинів у Сокалі після пожежі та новий образ Матері Божої Сокальської, який повернувся на своє давнє місце. Поміщена копія спаленого оригіналу, не вплинула на кількість вірних і до кінця ХІХ ст.. Сокаль був центром культури і паломництва.


Політичні рішення 1951 р., які приєднали Сокаль і округу до колишнього СРСР, призвели до закриття. Його разом із костелом перетворено на громадський об’єкт. Тоді ж майно костелу із захристії було перевезено до Лежайська, а ікону Сокальської Мадонни поміщено в малу капличку при костелі бернардинів у Кракові (тут їй віддавали шану переселенці, що жили тоді в Кракові).


вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
7-8 вересня 2002 р. в м.Грубешові (Польща), відбулися урочистості, пов’язані з інтронізацією Образу Матері Божої Сокальської. Адже тепер цей образ знаходиться в костелі св.Станіслава Костки в м.Грубешові під опікою оо.бернариднів.


Тому саме у вересні ми започатковуємо щорічні вшанування, прощі до Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської.



вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
Духовне свято розпочалося в церкві св.Арх. Михаїла урочистою Службою Божою, сповіддю, молитвами матерів і продовжувалось у музеї «Людина. Земля. Всесвіт», де присутні полинули в 600-літню історію Чудотворної ікони, милувалися ангельським співом дитячого хору «Перлинка», який діє при Благодійній Духовно-мистецькій Фундації А.Покотюка, під керівництвом Оленки Покотюк, який величав Богородицю Діву духовними піснями.


вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
Гості  оглянули експозицію присвячену Чудотворному образу Матері Божої Сокальської, та, зокрема, авторську ікону А.Покотюка «Мати Божа Сокальська». Ця авторська ікона започаткувала Богородичний цикл творів митця, який знаходиться на виставці у музеї.


Присутні оглянули фрагменти фільму про інтронізацію Чудотворного образу матері Божої Сокальської та перенесення Її до костелу св.Станіслава Косткі в м.Грубешов (Польща). Тоді в складі сокальської делегації побував митець А.Покотюк, який виступив з привітанням від мешканців Сокаля й подарував костелу авторську ікону «Найвеличніший», а авторську мініатюру «Сокальська Божа Мати» було освячено в цьому ж храмі та прикладено до Чудотворного Образу Матері Божої Сокальської в Грубешові.


вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
вшанування Чудотворної ікони Матері Божої Сокальської Потішення
По закінченні духовного свята, всі присутні пройшли Хресним ходом зі свічками та іконою Сокальської Божої Матері вулицями міста до храму ап.Петра і Павла, де відслужився Акафіст до Матері Божої, дякуючи за Її незліченні ласки і заступництво.



Працівники музею «Людина. Земля. Всесвіт» та Благодійна Духовно-мистецька Фундація А.Покотюка щиро вдячні за допомогу у пошуковій роботі п.Марії Покальчук, а також в організації свята:


 о.Ярославу Збитковському (церква св.арх.Михаїла),
о.Ярославу (церква св.ап.Петра і Павла),
п.Марії Притулюк,
п.Петрові Міркунову,
п.Василю Журавінському,
п.Богдану Ямовому,
п.Ігору Шибанову,
ТРК «Сокаль»

^

Оленка Покотюк
Духовно-мистецька Фундація Анатолія Покотюка

культура

325-річчя єдиного холмського села, що вижило серед лихоліття на території нашого району.

     Село Пісочне, то є місце перетину Львівської та Волинської областей і держави Польща. Його доля вишита червоними та чорними нитками. Колись Пісочне налічувало 260 осель. Його мешканці належали до парафії Голуб`є, а за міжвоєнної Польщі — до Долгобичева. Поляки—споконвічні сусіди українців, тому й не дивно, що між нашими народами існували тісні історичні зв`язки. Не завжди вони були безхмарними. Часом між людьми заходило сонце любові, на історичному небосхилі з`являлись чорні хмари розбрату, ненависті, нерозуміння. Польським магнатам українські землі завжди припадали до смаку. Через це виникали конфлікти. І саме в епіцентрі їх опинилось село Пісочне. Скільки разів його хотіли спалити, але мешканці твердо охороняли отчу землю. Пригадують такий випадок, коли надійшла звістка, що поляки хочуть наступати на село, тоді житель Сергій Драган дістав кулемет, який був захований ще за часів Першої світової війни, витягнув його на пагорб, і не чекаючи підтримки односельців, почав стріляти. Поляки були шоковані і повтікали.

    Під час Другої світової війни село, на щастя, обминули фашисти, зате тут хазяйнувала шляхта. Але Пісочне вціліло, і лише, коли радянські війська гнали гітлерівців з нашої землі, то село зазнало руйнувань. Було багато вбитих людей, горіли хати, стояв великий крик, плач. А в 1946-му мешканців Пісочного переселили у с. Печихвости Горохівського району. І українське село Пісочне стало польським. Але поляки не вкорінилися тут, і поступово воно спорожніло.

   Змінилося розміщення кордону. І до рідного Пісочного, поруйнованого, сплюндрованого, повернулися його мешканці. Хтось віднайшов свою стару оселю, хтось почав зводити нові будинки. Пісочне ожило. Ось короткий фрагмент з біографії 325-річного села, яку розповів присутнім Тудорковицький сільський голова Іван Чернієвський.

     А своє святкування дня народження села односельці та гості розпочали у церкві св. Архистратига Михаїла, де о. Василь Суслик відправив молебень. До цієї події він склав поетичні рядки:

    Село Пісочне в отчім краю
     Серед лісу, поля і ланів.
     Земля Творця, і я кохаю
     Цей край, цих дочок і синів.

     На святковому віче слово мала також заступник голови райдержадміністрації, депутат обласної ради Марія Христинич. Вітаючи людей з ювілеєм села, вона говорила про день сьогоднішній і завтрашній—про вибори до українського парламенту. Вела мову про те, що ми нині повинні сконсолідуватися навколо Президента Віктора Ющенка, українського президента, і проголосувати за блок «Наша Україна», який його підтримує.

    Віночок повстанських пісень подарував мешканцям Пісочного та гостям хор «Повстанець» під керівництвом Ярослава Кортка. Також пісні, поезії виконали учасники художньої самодіяльності сіл Тудорковичі та Старгород.

    Тудорковицький сільський голова Іван Чернієвський щиро подякував організаторам урочистостей. Зокрема, Володимиру Сеульському, вчителю Войславицької школи, Володимиру Гуменюку, директору Тудорковицької школи, о. Василю Суслику, настоятелю храму св. Архистратига Михаїла, мешканцям села Пісочне Ользі Кмець, Івану Сидору, Ларисі Сализі, Любові Полі, а також за підготовку матеріалів — Євгену Марущаку, Галині Іщишин, Любові Кулинич, Валентині Дарміць. За гарний концерт — учасникам художньої самодіяльності сіл Тудоркович та Старгород (директору Народного дому Світлані Кульбіді та художньому керівнику Леоніду Квашинському).

     І хоча Пісочне відзначило свій 325-річний ювілей, досить поважну дату, (а був час, коли воно вважалось неперспективним) та тепер у села друга молодість: вже звели храм, більше двох десятків осіб хочуть тут будувати свої оселі. Люди вірять у майбутнє Пісочного і хочуть продовжувати його біографію.

 Ніна ВОЛОШЕНЮК,   мешканка с. Пісочне    25 вересня 2007р

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство

   Заслін "металевим" злодіям!

В органи влади різного рівня та правоохоронні органи надходять багаточисельні звернення громадян про зникнення та викрадення їхнього майна, серед якого є вироби з чорних і кольорових металів. Так, особи, які бажають легко збагатитися за рахунок інших, знищують та викрадають вироби з металу з метою здати їх в пункти прийому металобрухту.

Такі «стихійні» пункти прийому металобрухту з`являються в населених пунктах району як порушення чинного законодавства. Працівники міліції зафіксували їх в селах Сілець, Межиріччя, Волсвин, Лучиці та інших.

Статтею 4 Закону України «Про металобрухт» передбачено порядок здійснення операцій з металобрухтом. Так, вони здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами. Діяльність, пов`язана із заготівлею, переробкою брухту чорних та кольорових металів і його металургійною переробкою, проводиться на підставі ліцензії, що видається в порядку, встановленому законодавством. Ліцензії на заготівлю та переробку металобрухту кольорових або чорних металів можуть видаватися лише спеціалізованим підприємствам, а на заготівлю, переробку та металургійну переробку металобрухту кольорових або чорних металів можуть лише спеціалізованим металургійним переробним підприємствам. Обов`язковою умовою на отримання ліцензії є акт обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств на їх відповідність вимогам цього Закону. Місцеві державні адміністрації можуть делегувати виконавчому органу відповідних сільських, селищних, міських рад повноваження щодо обстеження таких переробних підприємств на їх відповідність вимогам цього Закону. Спеціалізоване або спеціалізоване металургійне переробне підприємство має право згідно з законодавством відкривати приймальні пункти, які здійснюють операції з металобрухтом. їх адреси повинні бути зазначені у ліцензії відповідно до актів обстеження державними адміністраціями. Приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред`явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов`язково оформляється актом приймання. В акті приймання побутового металобрухту від фізичних осіб зазначаються дані документа, який засвідчує особу та опис металобрухту. Фізичні особи можуть здійснювати операції лише з побутовим металобрухтом. Приймання промислового брухту у фізичних осіб, які не є суб`єктами підприємницької діяльності, забороняється. Збирання, заготівля; переробка, реалізація промислового металобрухту фізичними особами забороняються. Оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на металобрухт, та актів його приймання є обов`язковим. Ці документи повинні знаходитися у власника металобрухту та зберігатися протягом одного року. Юридичним особам забороняється залучати до операцій з промисловим металобрухтом осіб віком до 18 років.

За порушення проведення операцій з металобрухтом наступає адміністративна відповідальність, яка передбачена ст. 164-10 КупАП - накладення штрафу від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією металобрухту, а також грошей, отриманих від його реалізації та кримінальна відповідальність, яка передбачена ст. 213 КК України і карається штрафом від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами від 100 до 200 годин, а за повторне порушення - штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років. За викрадення чужого майна наступає кримінальна відповідальність за ст.185 КК України, де покарання передбачене у вигляді позбавлення волі на певні строки.

На підставі наведеного, прошу жителів району повідомляти правоохоронні органи про відкриття пунктів прийому металобрухту з метою перевірки щодо законності їх діяльності та недопущення знищення і викрадення майна. Тільки спільними зусиллями можна навести порядок з «металевим» бізнесом.



Михайло ІЛЬНИЦЬКИЙ, заступник прокурора району молодший радник юстиції.

25 вересня 2007р

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
12:25, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567