** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::28.02.2018

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    28 лютий 2018 року

Пошук в новинах   

економіка

В смт.Жвирка відбулося урочисте відкриття елеваторного комплексу
В смт.Жвирка відбулося урочисте відкриття елеваторного комплексу

В смт.Жвирка відбулося урочисте відкриття елеваторного комплексу

28 лютого у смт. Жвирка Сокальського району ввели в експлуатацію елеваторний комплекс ПП «Західний Буг». Елеватор потужністю 20 тисяч тонн приймає сільськогосподарську продукцію з підвищеними показниками вологості, засміченості та доводить її до товарних кондицій. Участь в урочистому відкритті взяли голова Львівської ОДА Олег Синютка, голова Сокальської райдержадміністрації Роман Токай, заступник директора ПП «Західний Буг» Юрій Одноріг, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Людмила Гончаренко та інші. Освятив приміщення комплексу настоятель місцевої громади УГКЦ отець Петро Звір.

«Важливо у нашому аграрному комплексі не тільки виростити продукцію, але й якісно її зберегти, для того, щоб аграрії отримали максимальний прибуток на піку ціни. Ми сьогодні відкриваємо елеватор місткістю 20 тис тон, інвестиція – 20 млн гривень і звичайно дуже приємно, що ще декілька десятків робочих місць у Сокальському районі будуть створені і люди не будуть їздити за кордон, а отримуватимуть заробітну плату на місці. Приємно, що у ПП «Західний Буг» заробітна плата за минулий рік сягнула 15 тис гривень», - зазначив Олег Синютка.

Це вже третій елеватор у структурі підприємства. Тут обробляють такі зернові культури як озима пшениця, соя, ріпак, кукурудза і горох.

«П’ять років тому ми придбали цей елеватор, відповідно виробнича потужність цього елеватора була 28 тис тонн, елеватор складається зараз з трьох частин: перша – це польська частина, побудована у 1936 році її потужність 1800 тонн, друга черга загальною потужністю 28 тис тонн і у 2017 році збудували третю чергу потужністю 20 тис тонн. На сьогодні виробнича потужність сокальського елеватора – 48 тис тонн, враховуючи кратність приймання зерна і відвантаження сокальський елеватор за рік обробляє 120 тис тон зерна, що повністю задовільняє компанію “Західний Буг” і частину фермерів, які здають до нас зерно для продажу на експорт. Елеватор обробляє такі зернові культури як озима пшениця, соя, ріпак, кукурудза і горох», - розповів заступник директора ПП «Західний Буг» Юрій Одноріг.

ПП «Західний Буг» засноване у 2003 році і почало свою діяльність на 2 тисячах гектарів землі. На даний час в 6 районах Львівщини обробляється близько 32 тисяч гектарів землі. На підприємстві працює близько 400 працівників.

Основні види діяльності підприємства: вирощування зернових, технічних та кормових культур, доробка та зберігання зернових і технічних культур, оптова торгівля товарним зерном і насінням, вирощування і приготування насіння, виробництво готових кормів для великої рогатої худоби, надання послуг аграрної лабораторії та картографування, надання послуг сільськогосподарською та спецтехнікою з обслуговуючим персоналом, а також з діагностики та ремонту сільськогосподарської та спецтехніки.

^

РДА
Сокальська РДА

освіта

В Сокальському районі розглядається створення інклюзивно-ресурсного центру для дітей з особливими освітніми потребами
В Сокальському районі розглядається створення інклюзивно-ресурсного центру для дітей з особливими освітніми потребами

В Сокальському районі розглядається створення інклюзивно-ресурсного центру для дітей з особливими освітніми потребами

Сьогодні, 27 лютого голова Сокальської районної ради Микола Пасько та завідувач районного методичного кабінету Галина Гібляк оглянули приміщення для створення інклюзивно-ресурсного центру.

Проект рішення “Про cтворення комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Сокальської районної ради  Львівської області” пропонується на розгляд депутатів Сокальської районної ради на черговій сесії.

Центр – установа, що утворюється з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у професійно-технічних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини (далі – комплексна оцінка), надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводження (крім вихованців закладів дошкільної  освіти (ясел-садків) компенсуючого типу, учнів спеціальних закладів освіти.

“Інклюзивно-ресурсний центр забезпечить дітей, із Сокальського району, з особливими освітніми потребами психологічною та педагогічною підтримкою, а також має стати ефективним засобом забезпечення прав таких осіб на освіту, сприяти розвитку їх особистості, поліпшувати стан їх здоров’я, якість життя та підвищувати рівень участі у житті громади.” – зазначив голова районної ради. “Для того щоб такий центр запрацював на Сокальщині, потрібно знайти відповідне приміщення” – додав Микола Пасько.

Підготовча база для Інклюзивно-ресурсного центру” розглядалася на основі двох освітніх закладів: Сокальська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4 та Дошкільний навчальний заклад №7. Такий центр буде реалізовуватись шляхом співфінансування, а саме державою та освітньою субвенцією, коштами засновника та благодійними внесками. Також його загальна площа має бути не менше 50 м2.

Довідка. Інклюзивна освіта – це комплексний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітям із особливими освітніми потребами, шляхом організації їх навчання в загальноосвітніх навчальних закладах на основі застосування особистісно-орієнтованих методів навчання, з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких дітей. Інклюзія – це політика і процес, які забезпечують повну участь усім членам суспільства в усіх сферах життєдіяльності.

Функції інклюзивного ресурсного центру:

Навігаційна. Підтримка батьків дітей з особливими освітніми потребами у визначенні та отриманні доступу до існуючих послуг для забезпечення соціальних, емоційних та освітніх потреб своїх дітей.

Інформаційна. Надання інформаційних ресурсів щодо забезпечення додаткової підтримки дітей з особливими освітніми потребами батькам, педагогам та іншим зацікавленим особам.

Відстоювання прав. Забезпечення підтримки батькам та іншим зацікавленим особам у відстоюванні прав дітей з особливими освітніми потребами на рівний доступ до якісної освіти.

^

Сокальська Районна рада
Сокальська Районна рада

суспільство

Діти капітана Віті
Діти капітана Віті

Діти капітана Віті» сідають лідеру на хвіст

Нещодавно відбувся ІІІ етап XVII юнацького чемпіонату Сокальського району з гри «Що? Де? Коли?». В змаганнях взяли участь 28 команд (близько 180 школярів), які представляли Сокальську гімназію, Сокальські ЗШ №2, СЗШ №3, ЗШ №4, ЗШ №5, Червоноградський Будинок дитячої та юнацької творчості (вони виступають поза конкурсом), Волицьку, Забузьку, Жвирківську, Острівську, ПоторицькуЗШ.

Перемога в цій грі практично гарантувала чемпіонський титул команді Сокальської гімназії «Іnvicta». Однак цей етап лідер змагань провів дещо розслаблено, чим миттєво скористалися конкуренти. Завдяки стабільній грі протягом всіх трьох турів, перемогу в цьому етапі вирвала команда Сокальської СЗШ №3 «Діти капітана Віті». Лише за додатковим показником – рейтингом складності взятих запитань, їй поступилися «Intelligantfreaks» з Сокальської гімназії. Бронза етапу в ще однієї команди з гімназії «Underground». Третя гра добряче заплутала інтригу на вершині турнірної таблиці. Лідером чемпіонату з 83 балами залишається команда Сокальської гімназії «Invicta». Проте їй ще зарано почивати на лаврах, адже «Діти капітана Віті» відстають лише на 5 очок. Та й «Intelligantfreaks» цілком до снаги відіграти 7 балів відставання. Хороші шанси зачепитися за п’єдестал пошани зберігає команда Сокальської ЗШ №5 «Liquid». Отже, два заключних етапи чемпіонату обіцяють бути напрочуд гарячими.

Intelligantfreaks
Intelligantfreaks

Організаторами XVІІ юнацького чемпіонату Сокальського району з гри «Що? Де? Коли?» виступають Сокальська ліга інтелектуальної творчості та районний відділ освіти. Оргкомітет турніру висловлює щиру подяку спонсорам змагань – інтернет-мережі «BestLink», фірмі «Ніка», піцерії «Фігаро», працівникам Сокальської гімназіїта інформаційним партнерам ігор «Що? Де? Коли?» на теренах Сокальщини: ТРК «Сокаль», інтернет-порталу «Сокаль і Сокальщина», часопису «Голос з-над Бугу».

Президент Сокальської ліги інтелектуальної творчостіВолодимир Войтюк

 

^

дописувач_
.

здоров'я

Утеплення фасаду поліклініки Сокальської ЦРЛ та лікувального корпусу неврології проведені неякісно

У Міністерстві екології та природних ресурсів України під головуванням міністра Остапа Семерака 18 січня відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з розгляду проектів цільових екологічних інвестицій щодо здійснення заходів, пов’язaних з реалізацією таких і виконанням зобов’язання сторін Кіотського протоколу. Мав можливість та запрошення взяти участь у роботі міжвідомчої групи.

Виступаючи, наголосив, що роботи з утеплення фасаду поліклініки Сокальської ЦРЛ та лікувального корпусу неврології проведені неякісно та незавершені. А по демонтажу старих вікон та монтажу нових проведені вкрай незадовільно. Ми своїми силами встановили відкоси та відливи, хоча фірмапідрядник отримала за це кошти та взяла зобов’язання виконати зазначені роботи в повному обсязі. Сокальська ЦРЛ неодноразово зверталася до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ для проведення розслідування щодо освоєння коштів підрядною організацією.

Робоча група одноголосно підтримала наше звернення та прийняла рішення про виділення коштів на завершення ремонту фасаду поліклініки, лікувального корпусу неврології; встановлення відливів; облаштування теплоізоляційного матеріалу технічних поверхів.

Дякую за підтримку та розуміння голові зайонної ради Миколі Паську.

Навколо реалізації проекту в районі було, у свій час, багато спекуляцій та словоблуддя. Дехто у соцмережах звинувачував мене у розтраті т. з. кіотських коштів. Тому для таких хочу нагадати, що реалізація проекту в рамках Кіотського протоколу здійснювалась у 2011-2013 рр. Уряд Японії виділив кошти Україні для впровадження механізмів Кіотського протоколу, спрямованих на охорону навколишнього природного середовища в частині скорочення викидів парникових газів в атмосферу. Кошти були акумульовані в профільному міністерстві, відповідно звідти обрано підрядну організацію, яка мала виконувати роботи. Тобто, ми фізично не мали змоги вплинути на роботу підрядника, якості проведення ремонту та повернення коштів до бюджету за неякісне виконання робіт. У минулому році лікарню відвідали представники урядової організації Японії. Нам вдалося заручитися їх підтримкою у питанні завершення реалізації проекту капітального ремонту Сокальської ЦРЛ відповідно до Кіотського протоколу.

Роман ШВЕД, головний лікар КЗ СРРЛО «Сокальська центральна районна лікарня».

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
15:31, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567