** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::29.01.2019

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    29 січень 2019 року

Пошук в новинах   

влада

В Острівському НВК відновили опалення
В Острівському НВК відновили опалення

В Острівському НВК відновили опалення

28 січня голова Сокальської районної ради Микола Пасько спільно із директором комунальної установи «Центр з обслуговування закладів освіти» Миколою Мисаком та директором з виробництва ТзОВ “Енергетична ефективність України” Ігорем Дацюком здійснили комісійне обстеження Острівського НВК “ЗШ І-ІІІ ступенів-дитячий садок”. Разом із керівником навчальної установи Андрієм Дзьобою, вони оглянули приміщення котельні, дитячого садочка, а також  навчальні класи. Станом на сьогодні температура в НВК становить 14-17 градусів.

Микола Мисак повідомив, що проблема із опаленням Острівського НВК виникла наприкінці зимових канікул. ТзОВ «Енергетична ефективність України», яка здійснювала теплопостачання навчально-виховного комплексу на альтернативних джерелах енергії, через виведення з ладу димососа, не змогла забезпечити належний тепловий режим, передбачений санітарними нормами. Середньодобова температура приміщень Острівського НВК 21 січня становила 9-10 градусів. Щоб відновити опалення школи керівництвом «Центру з обслуговування закладів освіти» було прийнято рішення про призупинення надання послуг товариством та  відновлення газопостачання. В результаті  було досягнуто домовленостей із Червоноградським відділенням ПАТ «Львівгаз» та запущено три газові котли. Це  дало можливість подати тепло в усі приміщення школи.

Микола Пасько подякував керівнику «Центру з обслуговування закладів освіти» за оперативну роботу та відновлення теплопостачання навчальної установи. Паралельно оглянувши санвузли НВК, голова району доручив Андрію Дзьобі та Миколі Мисаку, провести необхідні ремонти по облаштуванню санітарних кімнат в Острівському НВК.

^

РДА
Сокальська РДА

освіта

Багатство експонатів музею історії гімназії допомогло учням школи стати призером в обласному конкурсі
Багатство експонатів музею історії гімназії допомогло учням школи стати призером в обласному конкурсі

Багатство експонатів музею історії гімназії допомогло учням школи стати призером в обласному конкурсі

Команда Закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Сокальського ліцею №1 імені Олега Романіва стала призером обласного конкурсу «Край, в якому я живу». На загальнообласних змаганнях між 11 командами вони посіли друге місце за презентацію музею історії гімназії. У складі команди – члени гуртка «Краєзнавства»: Галина Чаплик — учениця 11-А класу, Каріна Гоба й Аліна Гергусь — учениці 11-Б, Ольга Краснянська і Олександр Бойко — учні 10-А. Керівник учнів, яка готувала їх до участі в конкурсі і є завідувачем музею — Наталія Луцик. «Тішить, що матеріали, які збирали ще ветерани нашої школи, побачили й оцінили на обласному рівні!», — коментує перемогу учитель школи Галина Тимчишин.

Сокальський ліцей №1 імені Олега Романіва (колишня Сокальська гімназія) – це найстаріший середній освітній заклад Сокальщини. Задля збереження у пам’яті учнів і гостей закладу історичної цінності самої школи та й інших видатних речей, що стосуються історію сокальського краю, у школі є два музеї: музей «Історії Сокальської гімназії», «Літературна Сокальщина» (завідувач – Оксана Процюк), який, до речі, минулого року став переможцем обласного етапу цього ж конкурсу і посів третє місце на Всеукраїнському етапі конкурсу серед музеїв літературного профілю. Цьогоріч освітяни вирішили презентувати музей історико-освітнього профілю – музейну експозицію «Життєвий і творчий шлях Олега Романіва».

Передісторія створення музейної експозиції така: у 2010 р. Сокальській гімназії присвоєно ім’я Олега Романіва, почесного громадянина міста, випускника школи. Того ж року систематизовано матеріали про життя та наукову і громадську діяльність Олега Романів і створено музейну експозицію на базі музею історії гімназії. Власне, його відкрили у 2005 році стараннями педколективу, учнів та випускників минулих років, у 2007р. – зареєстровано. Питання про відкриття музею розглядалось під час Всесвітнього конгресу сокальських гімназистів у 1993 році. Колишні гімназисти вирішили всіляко сприяти у написанні книги та створенні музею історії Сокальської гімназії. Збір матеріалів розпочали Любов Омеляш та Оксана Наумчук. Вчителі-ветерани Наталія Кліщ та Марія Гринюк допомогли у зборі матеріалу та його систематизації. Роботу з оформлення стендів здійснив Вірослав Лесик. У ньому є такі експозиції: «Освіта Сокальщини», «Гімназія – храм науки», «Сокальська СШ №1», «Відроджена гімназія», «Ними гордиться Україна» і вже в іншому кабінеті відкрита музейна експозиція «Життєвий і творчий шлях Олега Романіва». Учні, батьки та педколектив володіли недостатньою інформацією про масштаби здобутків і досягнень свого земляка. Гімназисти 8-10 класів за власним бажанням стали опрацьовувати різні джерела науково-методичної літератури та матеріали які подарували гімназії родина Романіва. Зараз же учні добре знають хто такий Олег Романів й історію його життя – видатного вченого, нашого земляка-гімназиста.

У музеї розміщено почесні грамоти, нагороди, авторські праці і навіть книги, з яких вчився колись Олег Романів – їх школі подарувала його сім’я. Велика музейна експозиція висвітлює біографічні дані, життєвий, творчий і науковий шлях академіка. Триває співпраця з районним музеєм «Сокальщина». Про все це, а також презентувавши екскурсію виставкою, розповіли школярі-ліцеїсти на конкурсі у Львові, де, нагадаємо, стали призерами у конкурсі екскурсоводів музеїв закладів загальної середньої освіти.

^

РАДІО СОКАЛЬ

служба інформації
ТРК "Сокаль"

суспільство

Учні Сокальської гімназії ознайомилися з професією рятувальника
Учні Сокальської гімназії ознайомилися з професією рятувальника


Учні Сокальської гімназії ознайомилися з професією рятувальника

25 січня, за сприяння відділу молоді та спорту Сокальської райдержадміністрації та в супроводі провідного фахівця з професійної орієнтації Сокальського центру зайнятості, проведено профорієнтаційний захід. Учні 10 класів Сокальської ЗШ I - IIIст.- ліцей №1 ім. О. Романіва побували на екскурсії у Сокальському пожежно - рятувальному секторі. Представники сектору ознайомили дітей з пожежною технікою, з засобами, які використовують при пожежогасінні та рятувальних заходах. Школярі змогли приміряти форму, в якій рятувальники виїжджають на виклики, отримали інформацію про навчальні заклади, де можна оволодіти даною професією та які вступні іспити необхідно складати, зробили фото на пам’ять.

^

РДА
Сокальська РДА

суспільство

До уваги виборців!
До уваги виборців!

До уваги виборців!

Відповідно до Закону України “Про вибори Президента України” кожен виборець має право на тимчасову зміну місця голосування. Закон передбачає самостійне визначення виборцем адреси волевиявлення за адресою знаходження найближчої виборчої дільниці. Для реалізації вказаного механізму виборцю необхідно звернутися із заявою до відділу ведення Державного реєстру виборців (за адресою реєстрації або місця перебування в день виборів). До заяви додаються документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування, такими документами можуть бути довідка про фактичне проживання, довідка з місця навчання або з місця роботи, договір оренди житла, квиток тощо. Виборці, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим або тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування. При поданні заяви виборець пред`являє паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України. Виборцю видається посвідчення про тимчасову зміну голосування, яке потрібно пред`явити при отриманні бюлетеня для голосування.

Зазначену заяву можна подати до 25 березня. Відділ ведення Державного реєстру виборців апарату Сокальської райдержадміністрації знаходиться за адресою м.Сокаль, вул. А. Шептицокого, 26, тел. 7-37-78

^

РДА
Сокальська РДА

суспільство

Міністр Юстиції України Павло Петренко консультує громадян!
Міністр Юстиції України Павло Петренко консультує громадян!

Міністр Юстиції України Павло Петренко консультує громадян!


 

Що таке податкова соціальна пільга (ПСП)?
Відповідно до ст. 169 Податкового кодексу України, це право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отриманого від одного роботодавця у вигляді заробітної плати.

Хто має право отримати ПСП?
Працівники, які отримують зарплату до 2690 грн., мають право на зменшення оподаткованого доходу на 960,50 грн. Право на збільшену податкову соціальну пільгу мають:
- батьки, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років (розмір пільги складає 960,50 грн. на кожну дитину);
- одинока мати (батько), вдова (вдівець) чи опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) до 18 років;
- особи, які утримують дитину-інваліда (дітей-інвалідів) віком до 18 років (для двох останніх категорій розмір пільги складає 1440,75 грн. на кожну дитину).

Для зазначених категорій громадян граничний дохід для отримання пільги також збільшується пропорційно кількості дітей: на 2 дитини - 5380 грн., на 3 дитини - 8070 грн. і т.д.

Як розраховується ПСП?
Загальна податкова соціальна пільга застосовується для будь-якого працівника в розмірі, що дорівнює 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи.
*З 1 січня 2019 року сума прожиткового мінімуму для працездатної особи становить 1921 грн.

1921 грн х 50% = 960,50 грн.

Крім того,  ПСП застосовується до зарплати, якщо її  розмір не перевищує суму, яка дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи, помноженого на 1,4.

1921 грн х 1,4 = 2690 грн.

Які документи потрібно надатироботодавцю щоб отримати ПСП?
Працівник подає роботодавцю заяву за встановленою формою про застосування  пільги.
Додатково до заяви на отримання  збільшеної податкової соціальної пільги подають:
 одинока   матір,   батько,   вдова,  вдівець  або  опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років:
- копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзі реєстрації актів цивільного стану;
- копію рішення  органу  опіки  і  піклування  про встановлення  опіки  чи  піклування  (якщо  із  заявою  звертається  опікун  або піклувальник);
- копію свідоцтва  про  шлюб  та  свідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець);
- копію паспорта.


 Особи, які утримують дитину-інваліда віком до 18 років:
- копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства;
- копію рішення  органу  опіки  і  піклування  про встановлення опіки  чи  піклування  (якщо  із  заявою  звертається  опікун  або  піклувальник);
- пенсійне посвідчення  дитини  або  довідку  медико-соціальної експертизи для заявника, який утримує дитину-інваліда віком від 16 до 18 років; 
- медичний висновок,  виданий  закладами  МОЗ  в  установленому порядку.

 Особи, які мають двоє чи більше дітей віком до 18 років:
- копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства; 
- копію рішення  органу  опіки  і  піклування  про встановлення опіки  чи  піклування  (якщо  із  заявою  звертається  опікун  або піклувальник).

До кого ПСП не застосовується?
Податкова соціальна пільга не може бути застосована до:
- доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;
- заробітної плати, яку працівник отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад`юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;
- доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Чи можна втратити право на отримання ПСП?
Так, якщо працівник подав заяви про застосування пільги до кількох роботодавців, тоді він втрачає право на отримання пільги за всіма місцями отримання доходу.

Чи можна відновити право на ПСП?
Платник податку може відновити право на застосування податкової соціальної пільги, якщо він подасть заяву про відмову від такої пільги всім роботодавцям  із зазначенням місяця, коли відбулося таке порушення.В свою чергу, роботодавець нараховує і утримує відповідну суму недоплати податку та штраф у розмірі 100 % від суми цієї недоплати.
Право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому сума такої недоплати та штраф повністю погашаються.

Куди звертатися за більш детальними консультаціями та роз’ясненнями?
Якщо у вас залишились питання, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.

^

Відділ ДРАЦС
Відділ ДРАЦС

спорт

Футбольний клуб з Поториці – переможець зимового футбольного турніру у Львові
Футбольний клуб з Поториці – переможець зимового футбольного турніру у Львові

Футбольний клуб з Поториці – переможець зимового футбольного турніру у Львові

Футбольний клуб «Фенікс» села Поториця став переможцем зимового футбольного турніру у Львові. У турнірі взяли участь 12 команд.
Команда зі Сокальщини виставила дві команди у боротьбі за почесний приз. Пройшовши дві групові кваліфікації на одному подиху – п’ять перемог з п’яти, у фіналі Фенікс переміг Львівські Леви у серії пенальті в суботу, 26 січня. Гол в основний час забив Владислав Воронов, у серії пенальті – Артур Гунчак, а Максим Войтович відбив всі пенальті у серії, і отримав приз кращого гравця команди. У Фенікс-2 кращим визнали Тараса Мусія. Про це на своїй сторінці у ФБ повідомляє сама команда.

^

радіо Сокаль

служба інформації
ТРК "Сокаль"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
11:14, 19 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567