** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::30.05.2009

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    30 травень 2009 року

Пошук в новинах   

влада

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2009 р. №198 у 2009 році встановлюється підвищення до пенсії, щомісячного довічного грошового утриман¬ня, державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства й дітям-інвалідам, особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам: з 1 квітня 2009 р. - у розмірі 7,50 грн.; з 1 липня - 14,20 грн.; з 1 жовтня - до 28,40 грн.


Підвищення встановлюється непрацюючим особам, а особам, які отримують пенсію на дітей та недієздатних осіб - незалежно від одержуваного доходу.


Якщо з пенсії за втратою годувальника виділена частина пенсії, підвищення нараховується пропорційно на кожного утриманця.


Наприклад, пенсія за втратою годувальника призначена на двох дітей (на кожного окремо, тому що живуть у різних сім`ях) у розмірі 1840,00 грн., тобто кожна дитина отримує по 923,00 грн.


Розмір пенсії з 1.04 2009 року на двох дітей становитиме 1847,50 грн. (1840,00 грн. + 7.50 грн.), тобто по 923,75 гри. (920,00 грн. + 3,75 грн.) на кожну дитину.


Звертаємо Вашу увагу, що одержувачам пенсій, які станом на 1.04.2009 р. не повідомили про факт працевлаштування або звільнення, необхідно з відповідним документом (копією трудової книжки, довідкою з підприємства) звернутися у відділ пенсійного забезпечення управління Пенсійного фонду України за місцем проживання.


Крім того, зроблено перерахунки відповідно до ч. 2 статті 42 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». У випадку росту середньої заробітної плати пенсії підвищуються на коефіцієнт, що відповідає не менше 20% темпів росту середньої заробітної плати в Україні порівняно з попереднім роком.


Перерахунку підлягають пенсії, призначені відповідно до: - Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування»; - Закону України «Про наукову й науково-технічну діяльність»; -Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; - Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби й деяких інших осіб».


Коефіцієнт підвищення пенсій з 1.03. 2009 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» від 11.03.2009 р. №198 становить 1,0674.


Для проведення перерахунку пенсії за  кожною пенсійною справою розраховується індивідуальний коефіцієнт підвищення пенси. При визначенні цього коефіцієнта порівнюється розмір пенсії кожного пенсіонера станом на 31 грудня 2007 року (або на момент призначення пенсії, якщо призначення було протягом 2008 року) і на 31 грудня 2008 року. В суму пенсії включаються доплати до прожиткового мінімуму й доплати за наднормативний стаж. Суми надбавок і підвищень, що передбачені законодавством, пенсії за особливі заслуги при визначенні, індивідуального коефіцієнта підвищення не враховуються.


Якщо в результаті індивідуальний коефіцієнт не перевищує встановленого розміру коефіцієнта підвищення (1,0674), то пенсії підлягають підвищенню з 1 березня 2009 року. Якщо ж індивідуальний коефіцієнт більше коефіцієнта, передбаченого постановою, то в такому випадку підвищення пенсії не вибувається.        



начальник управління Пенсійного фонду України в Сокальському районі Володииир Радик




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство

БІЛЬШЕ ДІТЕЙ ВМІТИМУТЬ ПЛАВАТИ


У цьому навчальному році у Сокальській СЗШ №4 відкрито басейн. Тепер у нашому місті працює їх вже два. Власне, у цей шкільний басейн перевели тренера ДЮСШ «Соколяни» Олега Повзуна. Саме тут учні початкових класів опановували «ази» плавання. Майже дев`яносто хлопчиків та дівчаток відвідували його, з них - 60 навчилися плавати. Хтось може проплисти 50 метрів на спині і «кролем», а дехто поки що лише 12,5 м. Та все ж це здобутки, бо школярі «подружилися» з водою, перестали боятися глибини.


А в басейні ДЮСШ «Соколяни» було сформовано вісім навчальних груп, які займалися плаванням. Навчальну програму засвоїли майже 120 дітей. Деякі юні плавці добре плавають «кролем», дехто опанував ще й інші стилі, як от «дельфін» і«брас».


Хлопчики та дівчатка мали можливість займатися плаванням значно довший термін, завдяки тому, що зробили автономний підігрів води в басейні ДЮСШ «Соколяни». Перемонтували роздягалки, душові, туалети. Тепер тут і зручно, і комфортно.


Власне все це стало можливим завдяки старанню начальника відділу освіти РДА Романа Монастирського, а також дирекції Сокальської ДЮСШ «Соколяни» (директор Роман Плетінка).



Володимир ГРИЦІВ,


старший тренер з плавання


ДЮСШ «Соколяни».




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

релігія

«ЦЕРКВА - ТВОЯ НАДІЯ. ЦЕРКВА - ТВОЄ СПАСІННЯ.   ЦЕРКВА   -   ТВІЙ   ЗАХИСТ»



...Сьогодні катедральний храм св. ап. Петра і Павла, в якому ми звершуємо нашу молитву, святкує свій столітній ювілей. Ця споруда була збудована за короткий час (5 років) завдяки трудолюбивості пароха і декана Сокальського митрофорного д-ра Василя Левицького, при помочі численних жертводавців та сприянні місцевої влади, та молитов всієї Надбужанщини. Сьогодні єднаємось у своїх молитвах з святителем цього храму єпископом Костянтином (Чеховичем) який підносив свої руки до Престолу Всевишнього і благав Господа за себе, за український народ, за живих і померлих, за тоді ще ненароджених прийдешніх поколінь, тобто, за нас з вами; за прощення провин усім, за щоденні потреби і майбутні блага, щоб тут, у Сокалі, у всій Україні та в усьому світі славилося ім`я Боже, щоб усі пізнали істинного і єдиного Бога... Стоячи в цьому храмі ми відчуваємо дух молитви, який передавався з покоління в покоління і дійшов до наших днів, тому ми маємо зберегти це і передати майбутнім поколінням. Церква - це не лише Містичне Тіло Христа, але також будівля з каменю, який потребує догляду, щоб милувати наше око. Ми отримали цей катедральний храм в його величності та красі, тому повинні прикласти наші старання для збереження цього. Закликаю усіх вірних цього храму любити свою парафію, черпати з цього правдивого джерела духовності, Божі ласки, для освячення свого життя. І до вас слуги Христового винограднику, цієї парафії, звертаюся з словами: «Дбайте, щоб вона міцніла духовно, щоб усі, хто входить у неї відновлювали свої душі і серця надією та вірою на краще майбутнє усієї нашої Церкви».


Поручаю цей храм в опіку покровителям св. ап. Петру і Павлу, а також Пречистій Діві Марії, яка є взірцем і образом Церкви. Через свою віру й любов, через Свою роль в історії спасіння й через готовність служити Спасителеві, коли Вона погодилася стати Його Матір`ю, через особливий зв`язок, який єднає її з Ним, через святість, яка зберігає її від гріха, Вона для всього людства є Матір`ю, через Яку приходить Божа благодать. Церква намагається наслідувати Марію, щоб сповнювати волю Отця - приймати Спасителя в любові, яка покликана народжувати й виховувати нових синів і дочок Божих: проповіддю, хрещенням, таїнственним життям. Богородиця є для Церкви взірцем материнської любові, що живе в тих, які співпрацюють для відродження людини.


Закликаю усіх вас до вірності Церкві милозвучними словами Св. Йоана Золотоустого: «Не відходи від Церкви, бо нема нічого сильнішого від неї. Церква - твоя надія. Церква - твоє спасіння. Церква - твій захист. Вона вища від неба, обширніша від землі. Церква ніколи не старіє, а завжди цвіте. Тому Святе Письмо, підкреслюючи твердість і непорушність Церкви, називає її скелею. За непорочність зве Церкву дівою. За красу - царицею. За споріднення з Богом називає її дочкою. За велике число дітей - такою, що була неплідна, а породила всемеро. Багато є назв, аби представити благородність Церкви». (Гомілія на Пс. 44). Апостол Павло каже «Христос полюбив Церкву й видав Себе за неї» (Еф. 5, 25). «Яз вами по всі дні аж до кінця віку», - мовить Христос (Мт. 28, 20). Радіймо, що, завдяки Божій ласці, ми належимо до Христової Церкви!



 Михаїп КОЛТУН, Єпископ Сокальсько-Жовківський.


 





Велика втіха і радість огорнула нашу парафію св. Первоверховних ап. Петра і Павла у Сокалі, бо з ласки Божої ми всі дочекалися ювілею — 100-ліття посвячення нашого храму. Радіймо всі разом: архієреї, священики, отці, душпастирі й всі вірні, молитовно згадуючи усіх, хто будував цей храм, хто служив, молився, всіх парафіян святого храму цього, хто мав можливість відчути всі ласки Божі, які сходять на люд Божий.


Храм наш протягом ста літ закликав людей до Бога, охороняв нас від гріха, злих вчинків, намірів, думок, крадіжок, пияцтва, агресії і бійок, прокльонів, очернення, кривоприсяги, нечистоти, перелюбства, душогубства...


В нашому храмі люд Божий народжувався у святій Тайні Хрещення до Христового Царства. Тут вірні відроджувались у святій Тайні Покаяння до побожного життя. Тут вірні відживлялися найсвятішим Тілом і Кров"ю Господньою до життя вічного. Народ Божий у св. храмі шукав захисту і опіки у життєвих буднях, небезпеці, гарі, розпачі, шукав потіхи і порятунку, припадаючи до Чесного Христа і чуючи слова: «Прощаються тобі гріхи». Й донині наша свята церква є охороною і непереможною фортецею для людей від зіпсутості, занепаду, зневіри... Спільна молитва вірних у храмі, перетинаючи хмари, доходить до Престолу Божого, вимолюючи нам ласку і благословення для оо. Ре-демптористів, братчиків і сестриць, хористів, парафіян, жертводавців, «за всіх і вся».


Наша рідна святиня має незбагненний чар, надприродну притягуючу силу, тому ми любимо свій храм, горнемося до нього, оберігаємо його, бо без нього ми були б бідні і нещасні. Щиро подякуймо Богу, що оберігав цей храм в часи воєнних лихоліть і комуністичного лиха, що кожен день тут правиться свята Служба Божа за всіх вірних, що маємо всі джерела освячення і спасіння нашої душі від миті приходу на цей світ і аж до останньої хвилі нашого життя. Пам"ятаймо, що Господь очікує нас в храмі, запрошує на зустріч з Собою, Божими словами, які записані золотими літерами: «Прийдіть до Мене всі струджені та обтяжені і Я Вас заспокою» (Мт. 11,28).


Які ми щасливі, бо любимо свій храм, горнемося до нього, слухаємо духовних наук, зносимо сердечні молитви і складаємо поклін Христу, складаємо Найсвятіші Тайни Євхаристії, приступаючи до св. Причастя. «Радіймо та веселімся в Господі, що подає нам поживу Правди і джерело, що виходить з Господнього дому і насичує всіх».


Тому й ми не жаліймо нашої праці, коштів, щоб наша святиня була жива і діяльна, щоб раділи серця, дивлячись на храм у м. Сокалі як на Церковну Матір Сокальщини, як на катедру Сокальсько-Жовківської єпархії.


Маймо сильну віру і надію, що з нагоди 100-літнього ювілею нашого храму Цар слави — Господь наш Ісус Христос, за заступництвом Пресвятої Богородиці і св. Первоверховних ап. Петра і Павла, обдарує нас своїми небесними ласками, зішле благословення і поміч на освячення і спасіння душ наших.


З нагоди 100-літнього ювілею в нашому храмі відслужиться Архієрейська Літургія, де Владика Шха`іп Коптун уділить Архієрейське благословення для всіх вірних: для людей старшого покоління, для молоді і родин, для дорогих гостей, для влади міста


Сокаля і Сокальщини, для всіх, хто служить в святому храмі цьому і щиро молиться за всіх і вся



Митрофорний протопресвітер Ярослав КАЩУК, адміністратор катедрального собору св. ап. Петра і Павла м. Сокаль.




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
13:14, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567